Babeczki karmelowo-jabłkowe
Jesień trwa, jabłek wszędzie od zatrzęsienia, więc dziś proponuję karmelowe babeczki z jabłkami.
Sam przepis jest wypadkową trzech różnych przepisów i pomysłów – same bebeczki (ze zmianami) pochodzą od Cathy z noblepig.com. Dodatkowo wykorzystałam pomysł na słony karmel ze strony ledelicieux.com oraz przepis Marthy Steward na krem karmelowy.
Z tego połączenia wyszło coś pysznego – świetne jabłkowe, wilgotne babeczki z lekką nutą karmelu, a do tego słodko-słony krem karmelowy :)
Sos karmelowy można przygotować sobie wcześniej i przechować do momentu kiedy będzie potrzebny.
Spróbujcie koniecznie :)
Z podanej porcji wychodzi około 16-18 babeczek (a może nawet więcej :))
Zapraszam was również serdecznie do zapoznania się z innymi moimi przepisami na pyszne babeczki.
Babeczki karmelowo-jabłkowe – przepis do druku

Babeczki karmelowo-jabłkowe
Składniki
składniki karmelu:
- 225 g cukru
- 75 ml wody
- 100 g masła
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka soli
składniki babeczek:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki brązowego cukru
- pół szklanki białego cukru
- pół szklanki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2-3 jabłka - obrane i starte na tarce na grubych oczkach
- 1-2 łyżki karmelu (tego powyżej)
składniki kremu:
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru
- 170 g miękkiego masłą
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki karmelu (ja dałam więcej)
Instrukcja
- Cukier i wodę podgrzej w garnuszku, aż cukier się rozpuści, dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę gotuj aż nabierze karmelowego koloru. Wtedy wlej ostrożnie śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj sól. Karmel odstaw do przestudzenia.
- Jajka zmiksuj z cukrami. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem. Do jajek dodaj wanilię i olej. Wsyp po trochu mieszaninę mąki, a na koniec dodaj starte jabłka. Masę wyłóż do przygotowanych papilotek. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Po upieczeniu przestudź i na koniec udekoruj kremem karmelowym.
- Białko i cukier umieść w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą, mieszaj lekko do momentu rozpuszczenia cukru. Zdejmij miseczkę i ubij mikserem na puszystą i lśniącą masę. Stopniowo (po łyżce) dodawaj miękkie masło i dokładnie miksuj. Dodaj wanilię i masę karmelową. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka i udekoruj babeczki. Po wierzchu możesz polać pozostałym karmelem.