Babeczki karmelowo-jabłkowe

Jesień trwa, jabłek wszędzie od zatrzęsienia, więc dziś proponuję karmelowe babeczki z jabłkami.

Sam przepis jest wypadkową trzech różnych przepisów i pomysłów – same bebeczki (ze zmianami) pochodzą od Cathy z noblepig.com. Dodatkowo wykorzystałam pomysł na słony karmel ze strony ledelicieux.com oraz przepis Marthy Steward na krem karmelowy.

Z tego połączenia wyszło coś pysznego –  świetne jabłkowe, wilgotne babeczki z lekką nutą karmelu, a do tego słodko-słony krem karmelowy :)

Sos karmelowy można przygotować sobie wcześniej i przechować do momentu kiedy będzie potrzebny.

Spróbujcie koniecznie :)

Z podanej porcji wychodzi około 16-18 babeczek (a może nawet więcej :))

Zapraszam was również serdecznie do zapoznania się z innymi moimi przepisami na pyszne babeczki.

 

 

Babeczki karmelowo-jabłkowe – przepis do druku

Babeczki karmelowo-jabłkowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki karmelu:

składniki babeczek:

składniki kremu:

Instrukcja
 

  • Cukier i wodę podgrzej w garnuszku, aż cukier się rozpuści, dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę gotuj aż nabierze karmelowego koloru. Wtedy wlej ostrożnie śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj sól. Karmel odstaw do przestudzenia.
  • Jajka zmiksuj z cukrami. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem. Do jajek dodaj wanilię i olej. Wsyp po trochu mieszaninę mąki, a na koniec dodaj starte jabłka. Masę wyłóż do przygotowanych papilotek. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Po upieczeniu przestudź i na koniec udekoruj kremem karmelowym.
  • Białko i cukier umieść w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą, mieszaj lekko do momentu rozpuszczenia cukru. Zdejmij miseczkę i ubij mikserem na puszystą i lśniącą masę. Stopniowo (po łyżce) dodawaj miękkie masło i dokładnie miksuj. Dodaj wanilię i masę karmelową. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka i udekoruj babeczki. Po wierzchu możesz polać pozostałym karmelem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!