Babeczki Sachera
Przepis na czekoladowe babeczki Sachera z konfiturą morelową
Odkryj przepis na wyjątkowe czekoladowe babeczki Sachera z delikatną konfiturą morelową, inspirowane słynnym austriackim tortem. Te małe przysmaki zachwycają intensywnym smakiem czekolady i słodko-kwaśnym akcentem konfitury morelowej. Ten przepis zapewnia niezapomniane doznania smakowe w formie małych, pysznych babeczek udekorowanych dodatkowo lekkim kremem czekoladowym. Spróbuj ich i odkryj niezwykłą harmonię smaków w każdym kawałku!
Spis treści
Babeczki czekoladowe z konfiturą morelową przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe słodkie wypieki, to koniecznie przygotuj te pyszne babeczki z morelami i kremem czekoladowym.
Czekoladowe babeczki Sachera przepis
Składniki
składniki na czekoladowe babeczki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 60 g mąki pszennej (przesianej – niepełne pół szkolanki)
składniki na czekoladowy krem do babeczek
- 350 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady (gorzkiej lub deserowej )
dodatkowe składniki do babeczek
- 1 słoiczek konfitury morelowej ((około 250 g))
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe babeczki:
- Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.100 g gorzkiej czekolady, 60 g masła
- Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier – miksuj aż piana będzie gęsta i lśniąca.4 białka, 70 g cukru
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę – wymieszaj delikatnie łyżką.60 g mąki pszennej
- Przełóż masę do przygotowanych papilotek.
- Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki wystudź.
Jak zrobić czekoladowy krem do babeczek
- Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.350 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady
- Masę wystudź, a następnie schłodź przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
- Schłodzoną śmietanę ubij mikserem.
Babeczki Sachera – wykończenie:
- Małym nożykiem wytnij w każdej babeczce mały dołek do którego nałóż po łyżeczce konfitury morelowej.1 słoiczek konfitury morelowej
- Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego lub do mocnego woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.
Prywatne
Czekoladowe babeczki Sachera z morelami – uwagi
Pewnie słyszeliście o torcie Sachera? Jeśli nie, to tort Sachera jest słynnym austriackim ciastem czekoladowym wymyślonym przez Franza Sachera. Tort to czekoladowy biszkopt posmarowany konfiturą morelową i oblany czekoladą. Oryginalny przepis jest tajemnicą, ale oczywiście stworzono wiele wersji „ogólnie dostępnych”.
Ja zamiast tortu przygotowałam czekoladowe babeczki Sachera – czyli babeczki zainspirowane słynnym deserem. Jeśli podwoicie porcję, to możecie upiec tradycyjny tort – niezależnie od formy, obiecuję Wam, że będzie pysznie (mam nawet specjalne zamówienie od mojej teściowej, aby upiec je na święta).
Z tej porcji otrzymacie około 16 babeczek.
Ps.Wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki i muffinki.
Przepis inspirowany przepisem Pierre’a Herme z książki „Desery”.
Polecane przepisy na babeczki z kremem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i pięknie się prezentujące babeczki z kremem, które będą ozdobą każdego świątecznego i nie tylko stołu. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babeczki Sachera przepis
Przepis na pyszne czekoladowe babeczki inspirowane słynnym tortem Sachera. Ten austriacki tort czekoladowy owiany jest tajemnicą. Wiemy, że mamy tam aksamitne ciasto czekoladowe przekładane konfiturą morelową i polane na koniec czekoladową polewą. Ja swoje babeczki inspirowałam tym właśnie tortem. Przygotowałam mega pyszne czekoladowe babeczki, wydrążyłam w nich dołki i nałożyłam do środka konfiturę morelową. Na koniec udekorowałam czekoladowe babeczki kremem czekoladowym. Prosto, ale z efektem WOW.
Czekoladowe babeczki z konfiturą
Te babeczki czekoladowe z konfiturą morelową smakowały wyśmienicie i pięknie się prezentowały. Spokojnie możecie upiec takie babeczki na święta wielkanocne lub Boże Narodzenie, albo na urodziny. Z mojego przepisu dowiecie się jak upiec niezawodne babeczki czekoladowe. Wypróbujcie więc mój przepis na babeczki czekoladowe z konfiturą.
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.