Przepis na babeczki matcha z zieloną herbatą
Na babeczki z zieloną herbatą miałam ochotę już od dłuższego czasu, tylko ciągle coś innego mi do piekarnika wskakiwało :)
Wreszcie przyszła na nie pora – może czekały na świeże czereśnie ;)
Do ich upieczenia niezbędna jest zielona herbata, ale nie w swej tradycyjnej liściastej formie, ale w postaci proszku – znana jako matcha powder (ja swoją kupiłam na allegro).
Przepis na te babeczki znalazłam tutaj – ale wykorzystałam jedynie część dotyczącą samego ciasta, reszta to już moja „inicjatywa”.
Jeśli lubicie takie eksperymenty kulinarne, to koniecznie upieczecie babeczki matcha.
Polecam wam również inne moje przepisy na babeczki.
Babeczki z zieloną herbatą przepis

Babeczki z zieloną herbatą
Przepis na pyszne babeczki matcha z kremem śmietankowym.
Składniki
babeczki:
krem:
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
- 125 g serka mascarpone zimnego
- 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
dodatkowo:
- dżem ulubiony
Instrukcja
babeczki:
- W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżka proszku matcha
- Dodaj miękkie masło i zmiksuj lub zagnieć razem tworząc coś w rodzaju kruszonki.110 g masła
- Zmieszaj razem mokre składniki i dodaj w porcjach do suchych - ciągle miksuj całość.2 jajka, 120 ml mleka, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
- Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
- W babeczkach wydrąż nożem dołki, do których nałóż po łyżeczce dżemu.dżem
krem:
- Ubij kremówkę, dodaj porcjami krem mascarpone i cukier puder.250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 1-2 łyżki cukru pudru
- Możesz dodać do kremu trochę barwnika jeśli chcecie otrzymać kolorowy krem.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!