Na babeczki z zieloną herbatą miałam ochotę już od dłuższego czasu, tylko ciągle coś innego mi do piekarnika wskakiwało :)

Wreszcie przyszła na nie pora – może czekały na świeże czereśnie ;)

Do ich upieczenia niezbędna jest zielona herbata, ale nie w swej tradycyjnej liściastej formie, ale w postaci proszku – znana jako matcha powder (ja swoją kupiłam na allegro).

Przepis na te babeczki znalazłam tutaj – ale wykorzystałam jedynie część dotyczącą samego ciasta, reszta to już moja „inicjatywa”.

babeczki z zieloną herbatą

babeczki z zieloną herbatą

babeczki z zieloną herbatą

babeczki z zieloną herbatą

 

Babeczki z zieloną herbatą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

babeczki:

krem:

dodatkowo:

  • ulubiony dżem

Instrukcja
 

babeczki:

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, dodaj miękkie masło i zmiksuj razem tworząc coś w rodzaju kruszonki.
  • Zmieszaj razem mokre składniki i dodaj w porcjach do suchych - ciągle miksuj całość.
  • Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
  • Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
  • W babeczkach wydrąż nożem dołki, do których nałóż po łyżeczce dżemu.

krem:

  • Ubij kremówkę, dodaj porcjami krem mascarpone i cukier puder.
  • Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!