Przepis na babeczki matcha z zieloną herbatą

Na babeczki z zieloną herbatą miałam ochotę już od dłuższego czasu, tylko ciągle coś innego mi do piekarnika wskakiwało :)

Wreszcie przyszła na nie pora – może czekały na świeże czereśnie ;)

Do ich upieczenia niezbędna jest zielona herbata, ale nie w swej tradycyjnej liściastej formie, ale w postaci proszku – znana jako matcha powder (ja swoją kupiłam na allegro).

Przepis na te babeczki znalazłam tutaj – ale wykorzystałam jedynie część dotyczącą samego ciasta, reszta to już moja „inicjatywa”.

Jeśli lubicie takie eksperymenty kulinarne, to koniecznie upieczecie babeczki matcha.

Polecam wam również inne moje przepisy na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

babeczki z zieloną herbatą

babeczki z zieloną herbatą

babeczki z zieloną herbatą

babeczki z zieloną herbatą

Babeczki z zieloną herbatą przepis

z zielona herbata4

Babeczki z zieloną herbatą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki matcha z kremem śmietankowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12 sztuk

Składniki

babeczki:

  • 1,5 szklanki mąki 225 g
  • 1 szklanka cukru 200 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku matcha
  • 110 g masła miękkiego
  • 2 jajka jajka rozmiar L
  • 120 ml mleka pół szklanki
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii , albo łyżeczka cukru waniliowego

krem:

dodatkowo:

  • dżem ulubiony

Instrukcja
 

babeczki:

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżka proszku matcha
  • Dodaj miękkie masło i zmiksuj lub zagnieć razem tworząc coś w rodzaju kruszonki.
    110 g masła
  • Zmieszaj razem mokre składniki i dodaj w porcjach do suchych - ciągle miksuj całość.
    2 jajka, 120 ml mleka, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
  • Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
  • W babeczkach wydrąż nożem dołki, do których nałóż po łyżeczce dżemu.
    dżem

krem:

  • Ubij kremówkę, dodaj porcjami krem mascarpone i cukier puder.
    250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 1-2 łyżki cukru pudru
  • Możesz dodać do kremu trochę barwnika jeśli chcecie otrzymać kolorowy krem.
  • Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!