Bakaliowe kuleczki
Przepis na trufelki z ciasteczek z orzechami i czekoladą
Zapraszam dziś na pyszne i bardzo proste bakaliowe kuleczki przygotowane bez pieczenia ze zmiksowanych ciasteczek i orzechów. Takie domowe trufle to świetny pomysł na lekką przekąskę. Kuleczki obtoczone dodatkowo w orzechach, migdałach i wiórkach pięknie się prezentują, więc możesz je nawet podarować komuś w prezencie! Koniecznie wypróbuj ten przepis na deser bez pieczenia i długiego stania w kuchni!
Spis treści
Bakaliowe kuleczki przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na słodką przekąskę, której nie musisz piec, to wypróbuj ten przepis na czekoladowe trufle z orzechami.
Bakaliowe kuleczki czekoladowe przepis z filmem
Składniki
składniki na bakaliowe kuleczki
- 150 g orzechów włoskich (Helcom)
- 300 g kruchych ciasteczek
- 100 g czekolady (użyłam gorzką)
- 50 g cukru pudru (1/3 szklanki – lub do smaku)
- 100 ml soku jabłkowego
składniki na obtoczenie kuleczek
- orzechy laskowe (Helcom)
- płatki migdałów (Helcom)
- wiórki kokosowe (Helcom)
Instrukcja
Jak zrobić orzechowe kuleczki krok po kroku
Krok 1 – zmiel orzechy
- Orzechy włoskie przesyp do malaksera lub blendera i zmiksuj na drobną mączkę.150 g orzechów włoskich
- Przesyp zmielone orzechy do większej miski.
Krok 2 – zmiel ciastka
- Ciastka połam na mniejsze kawałki, przełóż do malaksera i zmiksuj aż będą drobnym proszkiem.300 g kruchych ciasteczek
- Przesyp ciastka do miski z orzechami.
Krok 3 – rozpuść czekoladę
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść – ja ją rozpuściłam w kąpieli wodnej (na dno małego garnka nalałam trochę wody i wstawiłam ją do gotowania, na górze ułożyłam metalową miseczkę z połamaną czekoladą i tak ją podgrzewałam na parze, aż była płynna.100 g czekolady
- Dodaj czekoladę do miski z orzechami i ciasteczkami.
Krok 4 – przygotuj kuleczki
- Dodaj do miski cukier puder oraz sok jabłkowy i dokładnie całość wymieszaj, tak aby otrzymać zlepioną masę.50 g cukru pudru, 100 ml soku jabłkowego
- Jeśli całość nie chce się połączyć w jednolitą masę, to możesz dodać trochę więcej rozpuszczonej czekolady, albo miodu.
- Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz z niego kulki (łatwiej się robi kuleczki, gdy dłonie są lekko zwilżone wodą).
Krok 5 – obtocz kuleczki w bakaliach
- Orzechy laskowe posiekaj na kawałeczki i przesyp je do miseczki.orzechy laskowe
- Do dwóch innych miseczek wsyp wiórki kokosowe oraz lekko rozgniecione płatki migdałowe.płatki migdałów, wiórki kokosowe
- Obtaczaj kuleczki w bakaliach lekko dociskając je do kuleczek.
Krok 6 – schłodź kuleczki w lodówce
- Kuleczki możesz jeść od razu, ale lepsze są po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowe trufle orzechowe uwagi
Dziś razem z Helcom i Życie ma Smak zapraszamy na rewelacyjne i proste do przygotowania domowe trufelki. Ja swoje kuleczki przygotowałam z kruchych ciasteczek oraz zmiksowanych na proszek orzechów włoskich. Na koniec każdą kuleczkę obtoczyłam dodatkowo w pokruszonych płatkach migdałowych, posiekanych orzechach laskowych albo w wiórkach kokosowych. Bakalie dodały kuleczkom dodatkowego wyjątkowego smaku oraz oczywiście wspaniałego wyglądu. Możesz tu wybrać swoje ulubione bakalie, tak aby jeszcze bardziej urozmaicić smak i wygląd kuleczek.
Możesz też zrobić porcję moich zdrowych trufli z dodatkiem daktyli, migdałów i słonecznika :)
Składniki niezbędne do przygotowania kuleczek
Do przygotowania takich trufli będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- orzechy – do samych kuleczek dodałam zmielone orzechy włoskie, ale możesz je zamienić również na orzechy laskowe, pekany albo migdały
- ciasteczka – ja użyłam wielozbożowe kruche ciastka bez dodatku cukru, możesz też użyć kruche herbatniki, albo kruche ciasteczka owsiane – wybierz swoje ulubione ciastka – ważne, aby dobrze się kruszyły na proszek
- sok – dla lepszego zlepienia masy dodałam do środka 100 ml soku jabłkowego, możesz też wybrać inny sok – np. pomarańczowy
- czekolada – ja użyłam gorzką czekoladę, bo nie lubię zbyt słodkich przekąsek, możesz ją zastąpić czekoladą mleczną albo deserową
- cukier – użyłam odrobinę cukru pudru, jeśli nie chcesz dodawać białego cukru do kuleczek, to wybierz inną formę słodzidła – może być miód, syrop klonowy (wtedy dodaj mniej soku), erytrol lub ksylitol
Jak zrobić kuleczki orzechowe – wskazówki
Aby masa na kuleczki dobrze się lepiła ważne jest dobre zmiksowanie orzechów i ciasteczek na drobny proszek. Ja tu polecam malakser, może też blender albo jakiś młynek. Rozpuszczona czekolada i sok pomagają połączyć suche składniki w lepką całość. Jeśli jednak masz mocno suche ciastka lub orzechy może być tak, że masa nie będzie chciała się ładnie połączyć. Wtedy polecam dodać odrobinę miodu, albo syropu z agawy, które pomocą zlepić masę.
W trakcie toczenia kulek masa może się lekko przyklejać do dłoni. Pomaga delikatnie zwilżenie dłoni wodą, wtedy ciasto mniej się lepi.
Gotowe kuleczki możesz dodatkowo ułożyć w malutkich papilotkach – będą się pięknie prezentować i łatwo będzie je podać na stół. Takie kuleczki w papilotkach możesz również podarować komuś w prezencie :)
Ile kcal mają trufle?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g trufelków. Za to jeśli zrobisz 28 sztuk (jak ja) to każda kuleczka będzie miała około 130 kcal (węglowodany – 12 g, białko – 2 g, tłuszcz – 8 g). Podaję tu kaloryczność, przy produktach, które ja użyłam.
Jak przechowywać bakaliowe kuleczki?
Kuleczki najlepiej przechowuj w lodówce – szczególnie w upalne dni. Takie wyjęte z lodówki fajnie orzeźwiają i świetnie smakują. W chłodniejsze dni możesz je trzymać na kuchennym blacie – ale najlepiej w jakimś pudełeczku. Trufle możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Polecane przepisy na domowe trufle
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe trufelki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z portalem Życie ma smak
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Orzechowe trufle przepis
Zapraszam na prosty i szybki przepis na pyszne domowe trufle przygotowane ze zmiksowanych ciasteczek i włoskich orzechów. Dzięki dodatkowi rozpuszczonej czekolady i soku jabłkowego masa łączy się w smakowite kuleczki, które oblepione różnymi bakaliami stanowią zdrową i pożywną przekąskę. Takie kuleczki orzechowe możesz zjeść przed lub po treningu, albo spakować do pracy czy też do szkoły, aby zjeść je w ciągu dnia. Wybierz swoje ulubione orzechy i bakalie i koniecznie zrób trufle z mojego dokładnego przepisu krok po kroku. Przepis z filmem i zdjęciami sprawia, że przygotowanie zdrowej słodkiej przekąski w domu jest super proste i przyjemne!