Bezowe tiramisu
Przepis na tort bezowy tiramisu z czekoladą
Jeśli lubisz słynny włoski deser tiramisu, to koniecznie wypróbuj mój przepis na torcik bezowo-kawowy. Słodka beza idealnie smakuje z kremem mascarpone, kawą i tartą czekoladą. Koniecznie do zjedzenia z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!
Spis treści
Bezowe tiramisu przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne i słodkie bezy oraz tiramisu, to koniecznie wypróbuj to idealne połączenie dwóch deserów.
Bezowe tiramisu przepis
Składniki
składniki na bezy kawowe:
- 4 białka (- z jajek rozmiar L)
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu ((opcjonalnie))
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( – proszku)
składniki na krem tiramisu do bez
- 500 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki amaretto
dodatkowe składniki na bezowe tiramisu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( w proszku)
- gorzka czekolada ( lub gorzkie kakao)
Instrukcja
Jak zrobić bezy kawowe:
- Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
- Białka ubij ze szczyptą soli na lekką pianę.4 białka
- Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca200 g cukru pudru
- Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną oraz kawę.1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- Wyłóż bezę na przygotowane okręgi, lekko wyrównaj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić je tak na całą noc).
Jak zrobić krem tiramisu do bezy
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.4 żółtka, 150 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Dodaj amaretto i krótko zmiksuj.2 łyżki amaretto
- Dodaj mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach – aż się utworzy jednolity krem.500 g serka mascarpone
- Na paterze połóż jeden spód bezowy, wyłóż na niego połowę kremu, posyp kawą rozpuszczalną oraz gorzkim kakao, albo startą na tarce gorzką czekoladą.1 łyżka kawy rozpuszczalnej, gorzka czekolada
- Połóż drugą bezę, na nią nałóż resztę kremu i ponownie posyp kakao lub czekoladą.
- Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny – godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).
Prywatne
Tiramisu z bezami – uwagi
Od jakiegoś czasu „nosiło” mnie na tiramisu, ciągle o nim myślałam i mówiłam. W końcu stwierdziłam, że nie mogę sobie odmawiać takiej przyjemności :)
Aby było inaczej postanowiłam biszkopty zastąpić bezą (nazbierało się mi trochę białek :)). Niestety beza nie nadaje się do nasączania, więc musiałam troszkę pokombionować.
Oto co mi wyszło – tiramisu z chrupiącymi bezami :)
Jak dla mnie bomba – spróbujcie koniecznie (a wersję klasyczną znajdziecie tutaj).
Jeśli się zastanawiacie co zrobić z żółtkami po bezach, to możecie je wykorzystać do upieczenia chociażby takiego prostego i pysznego ciasta na żółtkach z malinami.
Polecane przepisy na desery inspirowane tiramisu
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na tiramisu i ciasta tiramisu. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bezowe tiramisu
Dziś mam dla was niezwykle pyszny deser inspirowany włoskim tiramisu. Tylko że zamiast biszkoptów w moim tiramisu użyłam kawowe blaty bezowe. Jak zrobić kawową bezę? Zobaczcie mój przepis tuż powyżej. Zmiksujcie białka z cukrem, a na koniec dodajcie kawę rozpuszczalną w proszku. Tak otrzymacie bezy kawowe, na które następnie nakładacie krem tiramisu z serka mascarpone. Co oczywiste tutaj bez nie nasączamy kawą, bo inaczej otrzymacie paćkę ;)
Tort bezowy tiramisu
Taki torcik bezowy z kremem i kawą to świetny pomysł na tort na specjalne okazje. Pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Jeśli zrezygnujecie z alkoholu dodawanego do kremu, to torcik mogą również zjeść dzieci :) Moje dzieci uwielbiają bezy i ciasta bezowe, więc takie bezowe tiramisu to dla nich prawdziwa gratka. Jeśli wy też uwielbiacie bezy, to zobaczcie inne moje przepisy na bezy.