Bezowy torcik z żurawiną
Przepis na czekoladowy tort bezowy z żurawiną i lekkim kremem
Przygotuj dziś ze mną rewelacyjny bezowy torcik z żurawiną. Ten tort bezowy przygotowałam na czekoladowych blatach bezowych, które przełożone są lekkim kremem śmietankowym i lekko kwaśną żurawiną w żelu. To połączenie smaków sprawia, że taka beza będzie idealna na święta Bożego Narodzenia. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Czekoladowy bezowy torcik z żurawinami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bezy i torty bezowe, to na te święta przygotuj taką pyszną czekoladową bezę.
Bezowy torcik z żurawiną przepis
Wyposażenie
- Duża blacha z piekarnika + papier do pieczenia
Składniki
składniki na czekoladowe bezy do tortu
- 8 białek (dużych (około 300 ml))
- 300 g cukru pudru
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
składniki kremu śmietankowego do tort
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowe składniki do tortu bezowego
- 1 słoik żurawin (- konfitura lub frużelina)
- tarta gorzka czekolada
- 1 garść migdałów (rozdrobnionych )
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe bezy do tortu
- Zmiksuj białka na lekką pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.8 białek, 300 g cukru pudru
- Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i delikatnie połącz.1-2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
- Na koniec możesz dodać jeszcze jedną łyżkę kakao (jeśli beza jest zbyt delikatnie brązowa) i delikatnie ją wmieszać do masy.
- Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm.
- Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 (termoobieg) i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni.
- Piecz bezy przez 2 godziny i 30 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu bezowego
- Ubij kremówkę mikserem aż będzie sztywna (uważaj, aby jej nie „przebić”, bo możesz zrobić masło ;)).250 ml śmietany kremówki
- Dodaj cukier puder i po łyżce mascarpone – jeszcze chwilę pomiksuj.2 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone
- Połowę kremu wyłóż na blat bezowy.
- Na wierzch nałóż trochę żurawiny. Przykryj drugim blatem.1 słoik żurawin
- Wyłóż resztę kremu, udekoruj żurawiną, rozdrobionymi migdałami i tartą czekoladą.tarta gorzka czekolada, 1 garść migdałów
- Torcik przechowuj w lodówce.
Prywatne
Bezowy tort z żurawinami – uwagi
Do zrobienia tego torcika zainspirowała mnie koleżanka, która opowiedziała o bezowym torciku z żurawiną, którym zajada się w pewnej kawiarni.
Jej opis tego deseru tak mnie zaciekawił, że postanowiłam sama przygotować podobny – od razu zaznaczam, że jest to moja wersja, bo oryginalnej nigdy nie jadłam, a nawet nigdy nie widziałam :)
Niedługo będą święta, dlatego mój torcik jest z czekoladową bezą, kremem z mascarpone i śmietany kremówki, mnóstwem żurawiny w syropie, migdałami i czekoladą.
Muszę przyznać, że efekt przerósł moje najśmielsze przypuszczenia – torcik jest obłędny – nie za słodki – dzięki dodatkowi kakao w bezie i kwaskowatym żurawinom.
Moje dzieciaki prawie wylizały talerzyk po swojej porcji i natychmiast zażądały następnej :)
Na pewno jeszcze nie raz przygotuję ten torcik.
Ponieważ zgłosiłam ten przepis do konkursu, to proszę o głosy :)
Strona konkursowa
Można głosować raz dziennie :)
Ps.
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.
Polecane przepisy na torciki bezowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne torciki bezowe o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladową bezę z żurawinami
Zapraszam na przepyszny i piękny tort bezowy przygotowany z czekoladowych blatów bezowych. Te chrupiące i słodkie czekoladowe bezy przełożyłam lekkim i puszystym kremem mascarpone oraz delikatnie kwaskową żurawiną. Żurawina doskonale zrównoważyła słodki smak czekoladowej bezy oraz kremu śmietankowego dodając torcikowi fajnego charakteru. Przekonaj się sam jak smakuje taka beza czekoladowa!