Bomba truskawkowa
Przepis na biszkoptowe ciasto na zimno z truskawkami i bazylią
Dziś u mnie bomba truskawkowa, czyli charakterystyczne ciasto w okrągłym kształcie. Tutaj biszkoptowy wierzch kryje w sobie truskawkowe wnętrze. Całość podana jest na zimno i po mocnym schłodzeniu, więc ciasto fajnie orzeźwia w gorące letnie dni. Możecie też zrobić je z innymi owocami, gdy skończą się już truskawki.
Spis treści
Bomba truskawkowa przepis krok po kroku
Na letnie ciepłe dni polecam Wam do przygotowania truskawkowe ciasto na zimno – zaskoczycie wszystkich jego wyglądem i smakiem.
Bomba truskawkowa przepis
Wyposażenie
- Średniej wielkości miska.
Składniki
składniki na bombę truskawkową
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 laska wanilii ((opcjonalnie ekstrakt z wanilii))
- 3 łyżki cukru pudru
- około 150-200 g biszkoptów (podłużnych )
- około 200-300 ml soku jabłkowego (, albo lekko osłodzonej wody)
- 3 łyżeczki żelatyny ((lekko czubate))
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego ((użyłam grecki))
- około 300 g truskawek (pokrojonych na małe kawałki)
- 1 garść liści bazylii (- posiekanych świeżych (można pominąć))
Instrukcja
Jak zrobić bombę truskawkową
- Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyjmij nasionka, przełóż laskę i nasionka do rondelka, wlej śmietanę kremówkę i podgrzej.1 laska wanilii
- Gdy śmietana się zagotuje, zdejmij rondel z palnika, dodaj cukier puder i zamieszaj (laskę wyjmij i wyrzuć).3 łyżki cukru pudru
- Śmietanę ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
- Miskę o pojemności 1,5 – 2 l wyłóż folią spożywczą.
- Biszkopty maczaj w soku i wyłóż nimi boki oraz spód miski.około 150-200 g biszkoptów, około 200-300 ml soku jabłkowego
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody (trochę powyżej poziomu żelatyny) i gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.3 łyżeczki żelatyny
- Do żelatyny dodaj łyżkę jogurtu i dokładnie wymieszaj, mieszankę dodaj do pozostałego jogurtu i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jogurt do bitej śmietany i krótko zmieszaj razem.300 g gęstego jogurtu naturalnego
- Dodaj truskawki i bazylię do masy i delikatnie wymieszaj.około 300 g truskawek, 1 garść liści bazylii
- Wyłóż masę na biszkopty (możesz też ułożyć warstwę biszkoptów na wierzchu masy – tych już nie namaczaj).
- Schłodź całość przez kilka godzin w lodówce.
Notatki
Prywatne
Ciasto truskawkowa bomba – uwagi
Dziś będzie bombowo :)
Bomba truskawkowa, to rodzaj deseru/ciasta podawanego na zimno i mającego kulisty (a w zasadzie półkulisty) kształt.
Do jej przygotowania będziecie potrzebować biszkopty, jogurt naturalny, śmietankę kremówkę i truskawki, a i jeszcze miskę.
Jak zrobić ciasto bomba – wskazówki
Nasączone biszkopty układa się w misce przyklejając je do ścianek.
Środek wypełnia się masą, a potem wszystko razem schładza – i to w cale nie jest jakoś specjalnie trudne i czasochłonne :)
Ja swoje ciasto wypełniłam prostym kremem zrobionym z gęstego jogurtu naturalnego zmieszanego z kawałkami truskawek.
Do jogurtu dodałam żelatynę, tak aby masa jogurtowa stężała po pobycie w lodówce.
Ps.
Ja moją bombę przygotowałam z dodatkiem bazylii, która rewelacyjnie komponuje się z truskawkami i gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego połączenia (jeśli Wam zasmakujcie, to koniecznie przygotujcie sobie również bazyliową drożdżówkę z truskawkami).
Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z 3 numeru „Apetyt”.
Polecane przepisy na ciasta z truskawkami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z truskawkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Jogurtowe ciasto z truskawkami na zimno
Przepis na ciasto bez pieczenia z masą jogurtową i truskawkami to świetny przepis na upalne lato. To ciasto nazywa się bomba truskawkowa i to zapewne ze względu na jego wygląd. Jak robić ciasto bomba? Potrzebujecie do niego biszkopty, które zamaczacie w soku i układacie w misce przyklejając je do ścianek. W ten sposób tworzą one formę biszkoptową z pustym środkiem. W ten środek wykładamy masę. U mnie to masa jogurtowa z truskawkami oraz z żelatyną, która zapewnia stężenie jogurtowca.
Ciasto bomba truskawkowa
Jogurtowiec z truskawkami i bazylią to pyszne i odświeżające ciasto, które najlepiej się sprawdzi latem. Orzeźwiająca masa jogurtowa smakuje wybornie z soczystymi i słodkimi truskawkami. A ja jeszcze dodałam do smaku trochę posiekanej bazylii. Bazylia i truskawki stanowią świetnie połączenie i wspaniale się razem uzupełniają. Jeśli macie świeżą bazylię w domu, to koniecznie dodajcie ją do tego ciasta jogurtowego na zimno. Jeśli lubicie takie niskokaloryczne ciasta na zimno, to polecam wam również moje ciasto lodowiec, czyli śmietanowiec z galaretkami - jedno z moich ulubionych ciast na zimno z dzieciństwa.