Chrupiące jabłuszka kukurydziane
Przepis na chrupiące jabłuszka kukurydziane
wpis zawiera lokowanie produktu
Lubisz jabłka smażone w cieście? Jeśli tak, to dziś przygotuj razem ze mną jabłka smażone w panierce z płatków kukurydzianych. Takie jabłka są niezwykle chrupiące i stanowią idealne śniadanie, a nawet deser. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić jabłka smażone w panierce.
Spis treści
Chrupiące jabłuszka kukurydziane przepis krok po kroku
Jeśli masz ochotę na szybką i smakowitą przekąskę z jabłek, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chrupiące jabłuszka kukurydziane przepis
Składniki
składniki na jabłka smażone w płatkach kukurydzianych
- 2 jabłka (duże )
- 1 jajko ( rozmiar L)
- 75 g mąki pszennej ((pól szklanki) )
- 75 ml mleka ((około 1/3 szklanki) )
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- około 150 g płatków kukurydzianych ( Corn Flakes Klasyczne (lub jak u mnie połowa płatków Corn Flakes Klasyczne, a połowa Corn Flakes Kakao i Miód))
- olej do smażenia
Instrukcja
Jak zrobić jabłka w cieście i panierce kukurydzianej
- W jabłkach wytnij gniazda nasienne, a owoce pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.2 jabłka
- W misce rozmieszaj widelcem jajko, mleko, miód, mąkę i cynamon.1 jajko, 75 ml mleka, 2 łyżki miodu, 0,5 łyżeczki cynamonu, 75 g mąki pszennej
- W drugiej misce (lub w dwóch różnych) rozkrusz płatki kukurydziane.około 150 g płatków kukurydzianych
- Plasterki jabłka maczaj w cieście, a następnie obtaczaj w płatkach.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.olej do smażenia
- Po usmażeniu możesz dodatkowo odsączyć placuszki na papierowym ręczniku.
- Podawaj jabłuszka posypane cukrem pudrem z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jabłka smażone w cieście i panierce – uwagi
Chrupiące jabłuszka kukurydziane polecają się na śniadanie, na drugie śniadanie, podwieczorek i kolację. O każdej porze smakują wyśmienicie. Jeśli lubicie jabłka smażone w cieście, to koniecznie spróbujcie jak smakują jabłka w kukurydzianej panierce. Jedno wam powiem na pewno – są bardzo syczące. Ja zjadłam trzy takie plasterki z dodatkiem jogurtu naturalnego z syropem klonowym i byłam najedzona. Płatki kukurydziane świetnie sprawdzają się w formie panierki. Ja je tylko trochę ugniatam, aby były drobniejsze. Moje dzieci uwielbiają piersi z kurczaka w panierce kukurydzianej i tak sobie pomyślałam, że spróbuję jak taka panierka sprawdzi się w innych daniach. Przy okazji wypróbowałam też panierkę czekoladową z płatków Corn Flakes Kakao i Miód – i muszę przyznać, że wersja czekoladowa nawet bardziej mi smakowała :)
Przygotujcie takie chrupiące jabłuszka dzieciom na śniadanie lub inny posiłek i patrzcie jak pałaszują.
Ps. Przepis bierze udział w konkursie Lubella – „Siła zbóż na dzień dobry”.
Polecane przepisy idealne na śniadanie
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i słodkie śniadanie dla całej rodziny. Znajdziecie tu zarówno przepisy na pyszne placuszki, rewelacyjne naleśniki o różnych smakach, a także niezwykłe gofry, jakich nie kupicie w żadnej budce! Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Chrupiące jabłuszka kukurydziane
Dziś u mnie przepis na jabłka smażone w cieście i panierce kukurydzianej. Takie jabłuszka zasmakują szczególnie dzieciom - bo są fajnie chrupiące, a jednocześnie lekko słodkie. Smażone jabłka wychodzą fajnie delikatne i miękkie a w połączeniu z chrupiącą panierką kukurydzianą smakują nadzwyczajnie. Spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić jabłka smażone w panierce?
Sprawdźcie mój prosty przepis opisany krok po kroku i przekonajcie się jakie to proste. Aby zrobić jabłka smażone potrzebujecie jedynie podstawowe składniki ogólnie dostępne w domu. Smażone jabłka to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i na deser czy kolację. Gorąco polecam, oraz zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na śniadania dla całej rodziny.