Ciastka cynamonowe świderki
Przepis na kruche ciasteczka cynamonowe świderki
Przepis na kruche ciastka cynamonowe świderki to kulinarna magia, która łączy w sobie delikatność kruchego ciasta z intensywnym aromatem cynamonu. Te urocze, świderkowate ciasteczka nie tylko rozpływają się w ustach, ale również kuszą swoim charakterystycznym, korzennym smakiem. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych cynamonowych ciasteczek jest łatwe i przyjemne, idealne na słodki deser o każdej porze roku.
Spis treści
Ciastka cynamonowe świderki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche smakowite ciasteczka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciastka cynamonowe świderki przepis
Składniki
składniki na ciasteczka
- 230 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki soli
- skórka ( starta z jednej niedużej pomarańczy)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 300-350 g mąki pszennej ((plus trochę do podsypywania) 2- 2i 1/3 szklanki)
składniki na masę cynamonową
- 80 g masła (miękkiego )
- 4 czubate łyżki cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki syropu klonowego ((lub płynnego miodu))
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka z masą cynamonową
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy.230 g masła, 100 g cukru pudru, skórka
- Dodaj jajko oraz mąkę z solą.1 jajko, 300-350 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
- Gotowe ciasto schłodź w lodówce w trakcie przygotowywania masy cynamonowej.
- W misce zmieszaj razem wszystkie składniki masy cynamonowej.80 g masła, 4 czubate łyżki cukru trzcinowego, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżka cynamonu, 0,5 łyżeczki soli
- Blat wysyp mąką wyjmij masę ciasteczkową i rozwałkuj na cienki placek – około 5 mm grubości (ja to zrobiłam pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia – myślę, że to znacznie ułatwiło pracę).
- Wierzch placka posmaruj masą cynamonową i zwiń w długi rulon – przy tym też pomaga papier do pieczenia.
- Utocz wałek z ciasta – możesz go dodatkowo obtoczyć w cukrze z cynamonem, zawiń w papier do pieczenia i schłodź przez około pół godziny.
- Po schłodzeniu pokrój na cienkie plasterki – około 5 mm.
- Ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (ciasteczka się lekko rozleją).
- Piecz cynamonowe ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do180 stopni przez około 15-20 minut.
- Po upieczeniu przestudź i jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować z lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z odrobiną mleka.
Prywatne
Kruche ciastka z masą cynamonową – uwagi
Jeśli lubicie drożdżowe ślimaczki, to pokochacie również te kruche ciasteczka z cynamonem. Bo te ciasteczka są właśnie inspirowane takimi cynamonowymi bułeczkami. Połączyłam w nich kruche, maślane ciasteczka i masę cynamonową – zwinęłam razem i tak powstały te śliczne ciasteczka. Możecie je dodatkowo przed krojeniem obtoczyć w cukrze trzcinowym z cynamonem, a po upieczeniu oblać lukrem. Z tej porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na kruche ciasteczka
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne kruche ciasteczka. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kruche ciasteczka z cynamonem
Przepis na pyszne kruche ciasteczka cynamonowe z cynamonową masą w środku. Te kruche ciastka cynamonowe zasmakują i małym i dużym. Kruche ciasto posmarowane masą cynamonową i tak zawinięte smakują obłędnie! Do tego takie zwijane ciastka z cynamonem łatwo zrobicie.
Ciastka cynamonowe świderki
Te kruche ciasteczka wyglądają jak cynamonowe ślimaczki - i są inspirowane takimi właśnie drożdżowymi bułeczkami cynamonowymi. Jeśli lubicie cynamon i wypieki z cynamonem, to koniecznie upieczcie te kruche ciasteczka ślimaczki z cynamonem. Zaproście dzieci do przygotowania tych ciasteczek ślimaczków, na pewno się im to spodoba. Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasteczka.