Ciastka cynamonowe świderki
Przepis na kruche ciasteczka cynamonowe świderki
Przepis na kruche ciastka cynamonowe świderki to kulinarna magia, która łączy w sobie delikatność kruchego ciasta z intensywnym aromatem cynamonu. Te urocze, świderkowate ciasteczka nie tylko rozpływają się w ustach, ale również kuszą swoim charakterystycznym, korzennym smakiem. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych cynamonowych ciasteczek jest łatwe i przyjemne, idealne na słodki deser o każdej porze roku.
Spis treści
Ciastka cynamonowe świderki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche smakowite ciasteczka, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciastka cynamonowe świderki przepis
Składniki
składniki na ciasteczka
- 230 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki soli
- skórka ( starta z jednej niedużej pomarańczy)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 300-350 g mąki pszennej ((plus trochę do podsypywania) 2- 2i 1/3 szklanki)
składniki na masę cynamonową
- 80 g masła (miękkiego )
- 4 czubate łyżki cukru trzcinowego
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki syropu klonowego ((lub płynnego miodu))
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka z masą cynamonową
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy.230 g masła, 100 g cukru pudru, skórka
- Dodaj jajko oraz mąkę z solą.1 jajko, 300-350 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli
- Gotowe ciasto schłodź w lodówce w trakcie przygotowywania masy cynamonowej.
- W misce zmieszaj razem wszystkie składniki masy cynamonowej.80 g masła, 4 czubate łyżki cukru trzcinowego, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżka cynamonu, 0,5 łyżeczki soli
- Blat wysyp mąką wyjmij masę ciasteczkową i rozwałkuj na cienki placek – około 5 mm grubości (ja to zrobiłam pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia – myślę, że to znacznie ułatwiło pracę).
- Wierzch placka posmaruj masą cynamonową i zwiń w długi rulon – przy tym też pomaga papier do pieczenia.
- Utocz wałek z ciasta – możesz go dodatkowo obtoczyć w cukrze z cynamonem, zawiń w papier do pieczenia i schłodź przez około pół godziny.
- Po schłodzeniu pokrój na cienkie plasterki – około 5 mm.
- Ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (ciasteczka się lekko rozleją).
- Piecz cynamonowe ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do180 stopni przez około 15-20 minut.
- Po upieczeniu przestudź i jeśli chcesz to możesz je dodatkowo udekorować z lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z odrobiną mleka.
Prywatne
Kruche ciastka z masą cynamonową – uwagi
Jeśli lubicie drożdżowe ślimaczki, to pokochacie również te kruche ciasteczka z cynamonem. Bo te ciasteczka są właśnie inspirowane takimi cynamonowymi bułeczkami. Połączyłam w nich kruche, maślane ciasteczka i masę cynamonową – zwinęłam razem i tak powstały te śliczne ciasteczka. Możecie je dodatkowo przed krojeniem obtoczyć w cukrze trzcinowym z cynamonem, a po upieczeniu oblać lukrem. Z tej porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek.
Przepis znalazłam na stronie Wonna Come With.
Polecane przepisy na kruche ciasteczka
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne kruche ciasteczka. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kruche ciasteczka z cynamonem
Przepis na pyszne kruche ciasteczka cynamonowe z cynamonową masą w środku. Te kruche ciastka cynamonowe zasmakują i małym i dużym. Kruche ciasto posmarowane masą cynamonową i tak zawinięte smakują obłędnie! Do tego takie zwijane ciastka z cynamonem łatwo zrobicie.
Ciastka cynamonowe świderki
Te kruche ciasteczka wyglądają jak cynamonowe ślimaczki - i są inspirowane takimi właśnie drożdżowymi bułeczkami cynamonowymi. Jeśli lubicie cynamon i wypieki z cynamonem, to koniecznie upieczcie te kruche ciasteczka ślimaczki z cynamonem. Zaproście dzieci do przygotowania tych ciasteczek ślimaczków, na pewno się im to spodoba. Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasteczka.