Ciasto 3 bit na biszkopcie
Przepis na ciasto 3bit z budyniem na dużą blachę zrobione na biszkopcie
Zapraszam na pyszne i lekkie kremowe ciasto 3 bit na biszkopcie. To ciasto z budyniem i bitą śmietaną zrobione w dużej formie, więc sprawdzi się idealnie na święta i różne rodzinne uroczystości. Tutaj klasyczne ciasto 3 bit na herbatnikach zastąpiłam ciastem na biszkopcie. Ciasto zyskało dzięki temu na lekkości i przy okazji ma trochę mniej kalorii :) Koniecznie sprawdź jak zrobić ciasto 3 bit na biszkopcie!
Spis treści
Ciasto 3 bit na biszkopcie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz warstwowe ciasta z kremem i szukasz przepisu na ciasto na dużą blachę, to koniecznie przygotuj to ciasto!
Ciasto 3 bit na biszkopcie przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
Składniki na biszkopt
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 6 żółtek
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 50 g mąki ziemniaczanej (3 bardziej czubate łyżki)
składniki na krem budyniowy
- 1 litr mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego (lub śmietankowego – każdy na pół litra mleka)
- cukier (do budyniu – tak jak producent wskazuje na opakowaniu)
- 150 g masła (miękkiego – w temp. pokojowej)
składniki dodatkowe
- 1 puszka masy kajmakowej (miałam z Gostynia – ok 500 g)
- 500 ml śmietany kremówki (mocno chłodzonej)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- czekoladowa posypka (lub tarta czekolada)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto 3 bit na biszkopcie krok po kroku
Krok 1 – upiecz biszkopt
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
- Przesiej przez sitko obydwie mąki.150 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
- Białka na biszkopt zmiksuj razem z cukrem na bardzo gęstą, puszystą i białą masę – ja miksuję kilka minut na najwyższych obrotach miksera.6 białek, 150 g cukru
- Dodaj do ubitych białek żółtka i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera.6 żółtek
- Dodaj porcjami mąkę i zmiksuj krótko na najniższych obrotach miksera lub wymieszaj delikatnie łyżką.
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki pozostaw puste.
- Wylej biszkopt i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz biszkopt przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt dobrze ostudź.
Krok 2 – przygotuj budyń do kremu
- Z litra mleka odlej około szklankę mleka.1 litr mleka
- W odlanym mleku rozpuść trzy budynie – jeśli masz budyń bez cukru, to dodaj go tyle ile zaleca producent.3 opakowania budyniu waniliowego, cukier
- Pozostałe mleko zagotuj w większym garnku.
- Do gorącego mleka wlej rozmieszany budyń i gotuj na małym ogniu (ciągle mieszając) aż otrzymasz gęsty budyń.
- Od razu gorący budyń przykryj z wierzchu folią, tak aby dotykała powierzchni budyniu.
- Zostaw go do wystudzenia w temperaturze pokojowej – nie chowaj go lodówki, ani nie chowaj w zimne miejsce!
Krok 3 – przygotuj krem budyniowy
- Miękkie masło przełóż do większej miski.150 g masła
- Zmiksuj je na najwyższych obrotach miksera aż masło się widocznie napuszy, zwiększy swoją objętość i stanie się prawie białe – ja zwykle miksuję je około 10 minut.
- Do tak ubitego masła dodaj po łyżce budyń w temperaturze pokojowej i miksuj krótko – tylko do połączenia.
Krok 4 – złożenie ciasta 3 bit
- Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Dolny blat ponownie umieść w formie do pieczenia (razem z papierem do pieczenia).
- Posmaruj jego powierzchnię masą kajmakową.1 puszka masy kajmakowej
- Wylej krem budyniowy na kajmak i wyrównaj powierzchnię.
- Przykryj krem drugim blatem ciasta.
Krok 5 – przygotuj bitą śmietanę
- Zimną kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera z cukrem pudrem – miksuj aż śmietana będzie gęsta i stabilna.500 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru
- Wyłóż śmietanę na wierzch biszkopta.
Krok 6 – schłodź ciasto
- Schowaj formę z ciastem do lodówki – najlepiej na całą noc – tak aby masło dodane do budyniu zagęściło krem.
Krok 6 – udekoruj ciasto 3bit
- Przed podaniem posyp wierzch ciasta posypką cukrową.czekoladowa posypka
- Możesz też zetrzeć na tarce czekoladę – gorzką lub mleczną i posypać nią bitą śmietanę.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
3 bit na biszkopcie – uwagi
To ciasto 3bit z kremem budyniowym i masą kajmakową jest bardzo popularne mimo, że sam przepis jest już dość „starawy”. Tradycyjnie to ciasto jest robione bez pieczenia na kruchych herbatnikach tworzących warstwy. Do przygotowania ciasta trzeba użyć sporo ciastek, więc i samo ciasto jest przy okazji dość kaloryczne. Jeśli masz ochotę na to ciasto, ale wolisz przepis, który ma mniej kalorii, to przygotowanie go na biszkopcie będzie doskonałym pomysłem. Sam biszkopt jest dużo mniej kaloryczny niż herbatniki, bo nie zawiera tłuszczu. Do tego jest lekki i puszysty, przez co ciasto nabiera trochę innego charakteru. Gorąco polecam przygotowanie ciasta 3bit na biszkopcie – szczególnie, że to przepis na dużą blachę do pieczenia, więc ciasto można podzielić na wiele porcji :)
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta 3bit oraz zamienniki
Aby zrobić to ciasto będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- budyń – potrzebny jest tu waniliowy lub śmietankowy budyń, do przygotowania ciasta na dużą blachę potrzebujesz 3 opakowania budyniu na pół litra mleka każdy. Mój budyń był już z cukrem (3 paczki po 60 g), więc nie dodawałam cukru do gotowania, jeśli masz zwykły budyń, to dodaj do niego tyle cukru ile podaje producent na opakowaniu – np. 3 razy po 2 łyżki
- mleko – ja użyłam mleko uht 1,5%, możesz użyć mleko o innej zawartości tłuszczu, albo nawet napój roślinny
- kajmak – u mnie to masa kajmakowa z puszki z Gostynia – puszka ma 510 g, możesz użyć dowolny kajmak, ale potrzebujesz go około 450-500 g
- śmietana kremówka – do bitej śmietany na wierzch ciasta użyłam płynną śmietankę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36% – wtedy trochę wzrośnie kaloryczność ciasta
Czy można zrobić ciasto 3 bit z kremem karpatkowym?
Tak. Jeśli masz w domu krem do karpatki, albo lubisz smak kremu karpatkowego, to zamiast przygotowywać tradycyjny budyń możesz zrobić krem z karpatki i go wyłożyć na ciasto. Ja robiłam krem z litra mleka i trzech budyni, do których dodałam 150 g miękkiego masła. Kupując krem do karpatki popatrz, aby po jego przygotowaniu mieć mniej więcej podobną ilość gotowego kremu. Krem karpatkowy do ciasta 3 bit przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu kremu.
Jak przechowywać ciasto 3 bit na biszkopcie?
Ciasto ze względu na krem budyniowy oraz bitą śmietanę musisz przechowywać w lodówce. Również po przygotowaniu schowaj je do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc. Wtedy krem budyniowy zgęstnieje i ciasto będzie łatwiej kroić na kawałki.
Ciasto nie nadaje się do zamrażania.
Ile kalorii ma ciasto 3 bit z biszkoptem?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta – przy produktach, które ja użyłam. Jeśli podzielisz ciasto na 24 mniej więcej podobne kawałki, to każdy z nich będzie miał około 254 kcal (węglowodany – 35 g, tłuszcze – 9 g, białka – 6 g). Tak stosunkowo niska kaloryczność jak na ciasto z kremem wynika z użycia mało kalorycznego biszkoptu oraz dużej ilości budyniu, który sam z siebie nie jest mocno kaloryczny.
Mam nadzieję, że to ciasto 3 bit zrobione na biszkopcie zagości również w twoim domu. Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Ps. Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a są one tam w łatwej do zapisania na później formie :)
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Jeśli lubisz takie kremowe ciasta warstwowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Na blogu jest ich ogromny wybór i na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto 3 bit z biszkoptem przepis
Zapraszam dziś na pyszne ciasto 3 bit przygotowane dla odmiany z jasnym biszkoptem. To przepis na ciasto na dużą blachę, więc gotowego ciasta wystarczy dla wielu gości na sporo porcji. Jeśli chcesz zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia duża blacha, to zobacz mój tradycyjny przepis na 3bita. Zobacz mój dokładnie opisany i bardzo szczegółowy przepis krok po kroku na ciasto, ze zdjęciami z przygotowań oraz z filmem z przygotowań. Dzięki nim nie będziesz mieć wątpliwości jak zrobić ciasto 3 bit. Kup niezbędne składniki i przygotuj to pyszne warstwowe ciasto z kremem dla swoich bliskich.