Ciasto 3 bit na biszkopcie

Zaktualizowany: 2024 24 listopada
ciasto 3 bit na biszkopcie przekładanym masą kajmakową, kremem budyniowym i bitą śmietaną

Przepis na ciasto 3bit z budyniem na dużą blachę zrobione na biszkopcie

Zapraszam na pyszne i lekkie kremowe ciasto 3 bit na biszkopcie. To ciasto z budyniem i bitą śmietaną zrobione w dużej formie, więc sprawdzi się idealnie na święta i różne rodzinne uroczystości. Tutaj klasyczne ciasto 3 bit na herbatnikach zastąpiłam ciastem na biszkopcie. Ciasto zyskało dzięki temu na lekkości i przy okazji ma trochę mniej kalorii :) Koniecznie sprawdź jak zrobić ciasto 3 bit na biszkopcie!

ciasto 3bit przygotowane na biszkopcie

Ciasto 3 bit na biszkopcie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz warstwowe ciasta z kremem i szukasz przepisu na ciasto na dużą blachę, to koniecznie przygotuj to ciasto!

a piece of cake on a plate

Ciasto 3 bit na biszkopcie przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na popularne ciasto z kremem budyniowym i kajmakiem przygotowane na jasnym biszkopcie.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
12 hours
Czas całkowity 13 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24 porcje
Kalorie 185 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

Składniki na biszkopt

składniki na krem budyniowy

  • 1 litr mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (lub śmietankowego – każdy na pół litra mleka)
  • cukier (do budyniu – tak jak producent wskazuje na opakowaniu)
  • 150 g masła (miękkiego – w temp. pokojowej)

składniki dodatkowe

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto 3 bit na biszkopcie krok po kroku

    Krok 1 – upiecz biszkopt

    • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
    • Przesiej przez sitko obydwie mąki.
      150 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
      przesiewanie mąki na biszkopt
    • Białka na biszkopt zmiksuj razem z cukrem na bardzo gęstą, puszystą i białą masę – ja miksuję kilka minut na najwyższych obrotach miksera.
      6 białek, 150 g cukru
      miksowanie białek z cukrem na biszkopt
    • Dodaj do ubitych białek żółtka i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera.
      6 żółtek
      dodawanie żółtek do ciasta na biszkopt
    • Dodaj porcjami mąkę i zmiksuj krótko na najniższych obrotach miksera lub wymieszaj delikatnie łyżką.
      dodawanie mąki do ciasta na biszkopt
    • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki pozostaw puste.
    • Wylej biszkopt i wyrównaj powierzchnię.
      wykładanie biszkopta do formy do pieczenia
    • Piecz biszkopt przez około 20 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu biszkopt dobrze ostudź.

    Krok 2 – przygotuj budyń do kremu

    • Z litra mleka odlej około szklankę mleka.
      1 litr mleka
    • W odlanym mleku rozpuść trzy budynie – jeśli masz budyń bez cukru, to dodaj go tyle ile zaleca producent.
      3 opakowania budyniu waniliowego, cukier
      mieszanie proszku budyniowego z mlekiem
    • Pozostałe mleko zagotuj w większym garnku.
    • Do gorącego mleka wlej rozmieszany budyń i gotuj na małym ogniu (ciągle mieszając) aż otrzymasz gęsty budyń.
      ciasto 3bit na biszkopcie przygotowania 8
    • Od razu gorący budyń przykryj z wierzchu folią, tak aby dotykała powierzchni budyniu.
      przykrywanie gorącego budyniu folią spożywczą przed jego ostudzeniem
    • Zostaw go do wystudzenia w temperaturze pokojowej – nie chowaj go lodówki, ani nie chowaj w zimne miejsce!

    Krok 3 – przygotuj krem budyniowy

    • Miękkie masło przełóż do większej miski.
      150 g masła
      miksowanie masła do kremu budyniowego
    • Zmiksuj je na najwyższych obrotach miksera aż masło się widocznie napuszy, zwiększy swoją objętość i stanie się prawie białe – ja zwykle miksuję je około 10 minut.
      dobrze zmiksowane masło na krem budyniowy
    • Do tak ubitego masła dodaj po łyżce budyń w temperaturze pokojowej i miksuj krótko – tylko do połączenia.
      miksowanie masła z ostudzonym budyniem na krem budyniowy

    Krok 4 – złożenie ciasta 3 bit

    • Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
      przekrajanie biszkopta na dwa blaty do przełożenia kremem
    • Dolny blat ponownie umieść w formie do pieczenia (razem z papierem do pieczenia).
      układanie biszkopta w formie na ciasto 3bit
    • Posmaruj jego powierzchnię masą kajmakową.
      1 puszka masy kajmakowej
      wykładanie kajmaku do ciasta 3bit
    • Wylej krem budyniowy na kajmak i wyrównaj powierzchnię.
      wykładanie kremu budyniowego na cieście 3bit
    • Przykryj krem drugim blatem ciasta.
      układanie drugiego blatu biszkopta na cieście 3bit

    Krok 5 – przygotuj bitą śmietanę

    • Zimną kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera z cukrem pudrem – miksuj aż śmietana będzie gęsta i stabilna.
      500 ml śmietany kremówki, 3-4 łyżki cukru pudru
      ubita śmietana kremówka z cukrem pudrem
    • Wyłóż śmietanę na wierzch biszkopta.
      wykładanie bitej śmietany na ciasto 3bit

    Krok 6 – schłodź ciasto

    • Schowaj formę z ciastem do lodówki – najlepiej na całą noc – tak aby masło dodane do budyniu zagęściło krem.

    Krok 6 – udekoruj ciasto 3bit

    • Przed podaniem posyp wierzch ciasta posypką cukrową.
      czekoladowa posypka
    • Możesz też zetrzeć na tarce czekoladę – gorzką lub mleczną i posypać nią bitą śmietanę.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne wskazówki lub zamienniki produktów. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 185kcalWeglowodany: 26gBiałko: 4gTłuszcz: 7g
    Słowa kluczowe ciasto 3bit, ciasto z kremem budyniowym
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    pudding dulche de leche cake

    3 bit na biszkopcie – uwagi

    To ciasto 3bit z kremem budyniowym i masą kajmakową jest bardzo popularne mimo, że sam przepis jest już dość „starawy”. Tradycyjnie to ciasto jest robione bez pieczenia na kruchych herbatnikach tworzących warstwy. Do przygotowania ciasta trzeba użyć sporo ciastek, więc i samo ciasto jest przy okazji dość kaloryczne. Jeśli masz ochotę na to ciasto, ale wolisz przepis, który ma mniej kalorii, to przygotowanie go na biszkopcie będzie doskonałym pomysłem. Sam biszkopt jest dużo mniej kaloryczny niż herbatniki, bo nie zawiera tłuszczu. Do tego jest lekki i puszysty, przez co ciasto nabiera trochę innego charakteru. Gorąco polecam przygotowanie ciasta 3bit na biszkopcie – szczególnie, że to przepis na dużą blachę do pieczenia, więc ciasto można podzielić na wiele porcji :)

    ciasto 3-bit z masą kajmakową i kremem budyniowym

    Składniki niezbędne do przygotowania ciasta 3bit oraz zamienniki

    Aby zrobić to ciasto będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • budyń – potrzebny jest tu waniliowy lub śmietankowy budyń, do przygotowania ciasta na dużą blachę potrzebujesz 3 opakowania budyniu na pół litra mleka każdy. Mój budyń był już z cukrem (3 paczki po 60 g), więc nie dodawałam cukru do gotowania, jeśli masz zwykły budyń, to dodaj do niego tyle cukru ile podaje producent na opakowaniu – np. 3 razy po 2 łyżki
    • mleko – ja użyłam mleko uht 1,5%, możesz użyć mleko o innej zawartości tłuszczu, albo nawet napój roślinny
    • kajmak – u mnie to masa kajmakowa z puszki z Gostynia – puszka ma 510 g, możesz użyć dowolny kajmak, ale potrzebujesz go około 450-500 g
    • śmietana kremówka – do bitej śmietany na wierzch ciasta użyłam płynną śmietankę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36% – wtedy trochę wzrośnie kaloryczność ciasta
    biszkoptowe ciasto 3 bit z kajmakiem i kremem budyniowym

    Czy można zrobić ciasto 3 bit z kremem karpatkowym?

    Tak. Jeśli masz w domu krem do karpatki, albo lubisz smak kremu karpatkowego, to zamiast przygotowywać tradycyjny budyń możesz zrobić krem z karpatki i go wyłożyć na ciasto. Ja robiłam krem z litra mleka i trzech budyni, do których dodałam 150 g miękkiego masła. Kupując krem do karpatki popatrz, aby po jego przygotowaniu mieć mniej więcej podobną ilość gotowego kremu. Krem karpatkowy do ciasta 3 bit przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu kremu.

    biszkoptowe ciast 3bit z bitą śmietaną i kremem budyniowym

    Jak przechowywać ciasto 3 bit na biszkopcie?

    Ciasto ze względu na krem budyniowy oraz bitą śmietanę musisz przechowywać w lodówce. Również po przygotowaniu schowaj je do lodówki na kilka godzin – a najlepiej na całą noc. Wtedy krem budyniowy zgęstnieje i ciasto będzie łatwiej kroić na kawałki.

    Ciasto nie nadaje się do zamrażania.

    ciasto 3bit na biszkopcie pokrojone na kawałki i ułożone na talerzu

    Ile kalorii ma ciasto 3 bit z biszkoptem?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta – przy produktach, które ja użyłam. Jeśli podzielisz ciasto na 24 mniej więcej podobne kawałki, to każdy z nich będzie miał około 254 kcal (węglowodany – 35 g, tłuszcze – 9 g, białka – 6 g). Tak stosunkowo niska kaloryczność jak na ciasto z kremem wynika z użycia mało kalorycznego biszkoptu oraz dużej ilości budyniu, który sam z siebie nie jest mocno kaloryczny.

    Mam nadzieję, że to ciasto 3 bit zrobione na biszkopcie zagości również w twoim domu. Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)

    Ps. Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a są one tam w łatwej do zapisania na później formie :)

    3bit z biszkoptem i kremem budyniowym

    Polecane przepisy na ciasta z kremem

    Jeśli lubisz takie kremowe ciasta warstwowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Na blogu jest ich ogromny wybór i na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2024 25 listopada

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Ciasto 3 bit z biszkoptem przepis

    Zapraszam dziś na pyszne ciasto 3 bit przygotowane dla odmiany z jasnym biszkoptem. To przepis na ciasto na dużą blachę, więc gotowego ciasta wystarczy dla wielu gości na sporo porcji. Jeśli chcesz zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia duża blacha, to zobacz mój tradycyjny przepis na 3bita. Zobacz mój dokładnie opisany i bardzo szczegółowy przepis krok po kroku na ciasto, ze zdjęciami z przygotowań oraz z filmem z przygotowań. Dzięki nim nie będziesz mieć wątpliwości jak zrobić ciasto 3 bit. Kup niezbędne składniki i przygotuj to pyszne warstwowe ciasto z kremem dla swoich bliskich.