Ciasto cukiniowe z jeżynami

Zaktualizowany: 2023 17 sierpnia
ciasto cukiniowe z jeżynami

Przepis na pyszne ciasto cukiniowe z jeżynami

wpis sponsorowany

Zapraszam dziś na pyszne i proste ciasto z tartą cukinią, maślanką i konfiturą jeżynową. To ciasto wychodzi cudnie wilgotne i do tego długo zachowuje świeżość, jeśli będziecie je trzymać pod przykryciem. Konfitura jeżynowa dodaje ciastu fajnego, lekko kwaskowego smaku, a kruszonka na wierzchu słodkości. Spróbujcie koniecznie!

ciasto z jeżynami i kruszonką

Ciasto z cukinią z jeżynami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz niezwykłe ciasta z dodatkiem warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto z cukinią i kruszonką

Ciasto cukiniowe z jeżynami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto z cukinią, jeżynami i kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Porcje 24
Kalorie 277 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę około 25/38 cm.
Składniki

składniki na ciasto z cukinią

składniki na kruszonkę do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto cukiniowe z jeżynami i kruszonką

  • Tartą cukinię (ja tarłam ją razem ze skórką na grubych oczkach) wymieszaj z maślanką i sokiem z cytryny.
    300 g tartej cukinii (ze skórką), 120 ml maślanki, 3 łyżki soku z cytryny
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.
    200 g masła, 200 g cukru
  • Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.
    3 jajka
  • Wsyp porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem od pieczenia i sodą i miksuj krótko – masa będzie gęsta – jeśli jest za gęsta możesz dodać odrobinę mleka.
    500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj cukinię z maślanką i wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 25/38 cm.
  • Na wierzch wyłóż Konfiturę z jeżyn Stovit.
    2 słoiczki Konfitury
  • Przygotuj kruszonkę – zmieszaj mąkę z cukrem i masłem – rozdrobnij palcami.
    150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 80 g masła
  • Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 277kcalWeglowodany: 38gBiałko: 5gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe ciasto z cukinii, ciasto z jeżynami, proste ciasto z dżemem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z cukinią i kruszonką

Ucierane ciasto z cukinią i jeżynami – uwagi

Nadszedł wrzesień, a razem z nim ciasta ze śliwkami, jabłkami i cukinią :)

Tak, tak – z cukinią :)

Jeśli jeszcze do tej pory nie piekliście ciast z cukinią, to koniecznie musicie to nadrobić.

Na blogu znajdziecie już kilka słodkich przepisów z tym warzywem, a dziś mam dla was ciasto cukiniowe z jeżynami i kruszonką.

Wyszło mi fajne, wilgotne ciasto pachnące owocami, które na dodatek długo utrzymuje świeżość.

Użyłam tutaj Konfitury z jeżyn Stovit, które świetnie skomponowały się z cukinią ❤❤

Spróbujcie również babeczek z cukinią, ciasta cukiniowo-marchewkowego albo cukiniowego brownie – wszystkie pyszne!

ciasto z cukinii z kruszonką
cukiniowe ciasto z kruszonką
ciasto z cukinią i kruszonką
ciasto z konfiturą jeżynową

Polecane przepisy na ciasta z cukinią

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne słodkie wypieki z cukinią. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Opublikowano: 2020 7 września

Podziel się przepisem

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na ciasto cukiniowe z jeżynami

Zapraszam na pyszne i szybkie ciasto upieczone z dodatkiem tartej soczystej cukinii oraz z konfiturą jeżynową. Samo ciasto jest fajnie wilgotne dzięki sporej ilości tartej cukinii oraz maślance. Ciasto z cukinią długo zachowuje świeżość - szczególnie jeśli jest przechowywane pod przykryciem. Do tego to przepis na ciasto na dłużą blachę, więc na pewno wystarczy ciasta dla dużej ilości gości. Spróbujcie koniecznie!