Ciasto cukiniowe z jeżynami
Przepis na pyszne ciasto cukiniowe z jeżynami
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na pyszne i proste ciasto z tartą cukinią, maślanką i konfiturą jeżynową. To ciasto wychodzi cudnie wilgotne i do tego długo zachowuje świeżość, jeśli będziecie je trzymać pod przykryciem. Konfitura jeżynowa dodaje ciastu fajnego, lekko kwaskowego smaku, a kruszonka na wierzchu słodkości. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto z cukinią z jeżynami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz niezwykłe ciasta z dodatkiem warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto cukiniowe z jeżynami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę około 25/38 cm.
Składniki
składniki na ciasto z cukinią
- 300 g tartej cukinii (ze skórką) ((2 szklanki) – to mniej więcej jedna duża cukinia)
- 120 ml maślanki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 3 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 500 g mąki pszennej ((3 i 1/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 słoiczki Konfitury ( z jeżyn Stovit)
składniki na kruszonkę do ciasta
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 80 g masła
Instrukcja
Jak zrobić ciasto cukiniowe z jeżynami i kruszonką
- Tartą cukinię (ja tarłam ją razem ze skórką na grubych oczkach) wymieszaj z maślanką i sokiem z cytryny.300 g tartej cukinii (ze skórką), 120 ml maślanki, 3 łyżki soku z cytryny
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.200 g masła, 200 g cukru
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.3 jajka
- Wsyp porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem od pieczenia i sodą i miksuj krótko – masa będzie gęsta – jeśli jest za gęsta możesz dodać odrobinę mleka.500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj cukinię z maślanką i wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 25/38 cm.
- Na wierzch wyłóż Konfiturę z jeżyn Stovit.2 słoiczki Konfitury
- Przygotuj kruszonkę – zmieszaj mąkę z cukrem i masłem – rozdrobnij palcami.150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 80 g masła
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ucierane ciasto z cukinią i jeżynami – uwagi
Nadszedł wrzesień, a razem z nim ciasta ze śliwkami, jabłkami i cukinią :)
Tak, tak – z cukinią :)
Jeśli jeszcze do tej pory nie piekliście ciast z cukinią, to koniecznie musicie to nadrobić.
Na blogu znajdziecie już kilka słodkich przepisów z tym warzywem, a dziś mam dla was ciasto cukiniowe z jeżynami i kruszonką.
Wyszło mi fajne, wilgotne ciasto pachnące owocami, które na dodatek długo utrzymuje świeżość.
Użyłam tutaj Konfitury z jeżyn Stovit, które świetnie skomponowały się z cukinią ❤❤
Spróbujcie również babeczek z cukinią, ciasta cukiniowo-marchewkowego albo cukiniowego brownie – wszystkie pyszne!
Polecane przepisy na ciasta z cukinią
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne słodkie wypieki z cukinią. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto cukiniowe z jeżynami
Zapraszam na pyszne i szybkie ciasto upieczone z dodatkiem tartej soczystej cukinii oraz z konfiturą jeżynową. Samo ciasto jest fajnie wilgotne dzięki sporej ilości tartej cukinii oraz maślance. Ciasto z cukinią długo zachowuje świeżość - szczególnie jeśli jest przechowywane pod przykryciem. Do tego to przepis na ciasto na dłużą blachę, więc na pewno wystarczy ciasta dla dużej ilości gości. Spróbujcie koniecznie!