Ciasto czekoladowe Donny Hay
Przepis na migdałowe ciasto czekoladowe od Donny Hay
Przygotuj dziś ze mną pyszne i mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością mielonych migdałów i gorzkiej czekolady. To ciasto nie jest zbyt słodkie, ale za to bogate w smak. To prawdziwa gratka dla wielbicieli ciast czekoladowych i gorzkiej czekolady! Spróbujcie koniecznie! Sprawdź również poniżej jak zrobić to ciasto jako bezglutenowe ciasto czekoladowe.
Spis treści
Ciasto czekoladowe z migdałami przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na migdałowe ciasto czekoladowe
- 375 g czekolady (dobrej gorzkiej lub deserowej )
- 125 g masła
- 200 g cukru (-1 szklanka)
- 35 g mąki pszennej (-1/4 szklanki – możesz zastąpić mąką bezglutenową)
- 120 g mielonych migdałów (-1 szklanka)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 5 jajek (u mnie rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić migdałowe ciasto czekoladowe
- Czekoladę połam na kawałki, masło pokrój w kawałki i dodaj do czekolady – miskę z czekoladą podgrzej w mikrofalówce – czas podgrzewania zależy od mocy mikrofalówki, ale proponuję na początek włączyć na 1 minutę, zamieszać masę i ewentualnie ponownie krótko podgrzać.375 g czekolady, 125 g masła
- Wymieszaj dokładnie czekoladę z masłem.
- Do czekolady dodaj cukier, mąkę, zmielone migdały, mleko i proszek do pieczenia – wymieszaj.200 g cukru, 35 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka
- Dodaj jajka i energicznie wymieszaj.5 jajek
- Przełóż masę do tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
Notatki
Prywatne
Migdałowe ciasto z czekoladą – uwagi
Dziś mam drugi przepis z książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” – wcześniej upiekłam z niej babkę jogurtowo-cytrynową (gorąco polecam).
Ciasto czekoladowe to zupełne przeciwieństwo babka – która była lekka i orzeźwiająca.
To prawdziwa bomba czekoladowa (będziecie potrzebować prawie 4 tabliczki gorzkiej czekolady) z minimalną ilością mąki (za to z mielonymi migdałami). Ciasto jest ciężkie, treściwe i mocno czekoladowe (do tego niezbyt słodkie).
Będzie idealne na długie jesienne i zimowe wieczory z kubkiem gorącego kakao :)
A duża dawka czekolady na pewno każdemu poprawi humor :)
Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania – jak wszystkie przepisy Donny Hay z tej książki – więc nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu sobie poradzą :D
Jak zrobić bezglutenowe ciasto czekoladowe z migdałami?
Mąki pszennej dodaje się tak mało do tego ciasta, że bardzo łatwo możecie zrobić wersję bezglutenową. Wystarczy mąkę pszenną zastąpić dowolną mąką bezglutenową – jeśli jest ona mocniej higroskopijna, to dodajcie trochę więcej mleka, aby ciasto miało lepszą konsystencję.
Ważne jest tu także zastąpienie wtedy zwykłego proszku do pieczenia bezglutenowym proszkiem. Zamiast proszku do pieczenia możecie użyć również sodę oczyszczoną. Soda jest dużo silniejsza niż proszek, więc pół łyżeczki proszku zastąpcie większą szczyptą sody.
A jeśli szukacie przepisów bez glutenu, to koniecznie zobaczcie moje przepisy bezglutenowe.
Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy: