czekoladowe ciasto na halloween

Przepis na proste ciasto czekoladowe z dekoracją halloweenową

Zbliża się Halloween i jeśli planujesz jakąś imprezę halloweenową, to przydadzą się różne przekąski – zarówno na słono jak i na słodko. Dziś polecam fajne ciasto czekoladowe, jakie robi moja mama. To ciasto w stylu murzynka posmarowałam po wierzchu białym lukrem królewskim i zrobiłam na nim dekoracje halloweenowe.

ciasto murzynek

Ciasto czekoladowe na Halloween przepis krok po kroku

Jeśli szukasz fajnego i ciekawego przepisu na halloweenowe ciasto, to wypróbuj ten mocno czekoladowy przepis.

murzynek mamy4 1

Halloweenowe ciasto czekoladowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto murzynek z przepisu mojej mamy.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Składniki

składniki ciasta czekoladowego:

  • 3 szklanki mąki pszennej (- 450 g)
  • 1,5 szklanki cukru (- 300 g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu ((opcjonalnie))
  • 3 jajka (- u mnie rozmiar L)
  • 3/4 szklanki oleju (- 180 ml)
  • 1,5 szklanki mleka (- 360 ml)
  • 2 łyżki ulubionego dżemu ((opcjonalnie))

składniki na lukier do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto murzenek

  • Wsyp do dużej miski wszystkie suche składniki i je wymieszaj.
    3 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżeczki cynamonu
  • Wbij jajka i dodaj pozostałe mokre składniki.
    3 jajka, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki ulubionego dżemu
  • Zmiksuj do połączenia składników.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe).
  • Ciasto ostudź na kratce.
  • Podziel na kawałki i każdy posmaruj lukrem.
  • Dekoruj wg uznania – możesz wydrukować sobie halloweenowe kształty, wyciąć i użyć jako szablony.
  • Możesz też część lukru zabarwić na kolor pomarańczowy lub czarny i narysować nim straszne buźki, pajęczyny, pająki :)

Jak zrobić lukier na ciasto halloweenowe

  • Zmiksuj białko ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec wlej sok z cytryny.
    1 białko, ok 1,5 szklanki cukru pudru, trochę soku z cytryny
  • Gotowym lukrem posmaruj ciasto.
  • Ciasto możesz też posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi, albo płatkami migdałów.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto kakaowe, szybkie ciasto czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe na halloween

Halloweenowe ciasto czekoladowe – uwagi

Halloween już tuż, tuż i czas zacząć myśleć o przygotowaniach.

Na pewno nie może zabraknąć słodkości, które będą pasowały do charakteru tego święta – dozwolone są więc różne dynie i dyniowe potworne głowy, czarne koty, wiedźmy, kościotrupy, zombie i wszelkie stwory i potwory :)

Jako podstawę do halloweenowych dekoracji wykorzystałam ciasto czekoladowe mojej mamy (które bardzo łatwo przerobić na piernika – wystarczy dodać trochę miodu i przyprawę korzenną).

To ciasto jest o tyle proste, że możecie go przygotować nawet bez użycia miksera – w zupełności wystarczy dokładne zmieszanie składników łyżką.

Ciasto możecie oczywiście upiec również na weekend do kawy – wtedy polecam do niego prostą polewę czekoladową.

murzynek ciasto z kakao

Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta – zamiast lukru

Ja podgrzewam w rondelku śmietanę kremówkę i do ciepłej dodaję połamaną czekoladę. Na 100 g gorzkiej czekolady używam 100 ml śmietany kremówki. Przy mlecznej czekoladzie używamy mniej kremówki – wystarczy około 50 ml na 100 g czekolady.

Jeśli nie przepadacie za ciastami czekoladowymi, to proponuję babeczki dyniowe lub ciasto dyniowo-kokosowe :)

Z podanej porcji otrzymacie dużą tortownicę (26-28 cm), albo prostokątną blaszkę o wielkości 26/30 cm.

ciasto murzynek z polewą czekoladową

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: