Ciasto czekoladowe
idealne na Halloween
Halloween już tuż, tuż i czas zacząć myśleć o przygotowaniach – na pewno nie może zabraknąć słodkości, które będą pasowały do charakteru tego święta – dozwolone są więc różne dynie i dyniowe potworne głowy, czarne koty, wiedźmy, kościotrupy, zombie i wszelkie stwory i potwory :)
Jako podstawę do halloweenowych dekoracji wykorzystałam ciasto czekoladowe mojej mamy (które bardzo łatwo przerobić na piernika – wystarczy dodać trochę miodu i przyprawę korzenną).
Jeśli nie przepadacie za ciastami czekoladowymi, to proponuję babeczki dyniowe lub ciasto dyniowe :)
Z podanej porcji otrzymacie dużą tortownicę (26-28 cm), albo prostokątną blaszkę o wielkości 26/31 cm.
Ciasto czekoladowe – przepis do druku

Ciasto czekoladowe w odsłonie halloweenowej :)
Składniki
składniki ciasta:
lukier:
- 1 białko
- około 1 ,5 szklanki cukru pudru
- trochę soku z cytryny
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Wszyp do dużej miski wszystkie suche składniki i je wymieszaj. Wbij jajka i dodaj pozostałe mokre składniki. Zmiksuj do połączenia składników. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe).
- Ciasto ostudź na kratce. Podziel na kawałki i każdy posmaruj lukrem. Dekoruj wg uznania - możesz wydrukować sobie halloweenowe kształty, wyciąć i użyć jako szablony. Możesz też część lukru zabarwić na kolor pomarańczowy lub czarny i narysować nim straszne buźki, pajęczyny, pająki :)
wykonanie lukru:
- Zmiksuj białko ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec wlej sok z cytryny. Gotowym lukrem posmaruj ciasto.
- Ciasto możesz też posmarować rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi, albo płatkami migdałów.