Ciasto drożdżowe z bakaliami

Zaktualizowany: 2023 10 października
drożdżowe bakaliowe4

Przepis na świąteczne ciasto drożdżowe pełne bakalii

Zapraszam dziś na rewelacyjne ciasto drożdżowe z bakaliami. Suszonych owoców jest tu tak dużo, że można powiedzieć że to drożdżowy keks. Każdy kęs smakuje wybornie, a ciasto pęknie się prezentuje. Gorąco polecam na święta i nie tylko.

drożdżowe bakaliowe2

Ciasto drożdżowe z bakaliami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta drożdżowe to w te święta upiecz taki drożdżowy keks pełen suszonych owoców.

droc5bcdc5bcowe bakaliowe1

Ciasto drożdżowe z bakaliami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na świąteczne drożdżowe ciasto pełne bakalii jak keks.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
1 hour 50 minut
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Porcje 15
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 26 cm.
Składniki
Instrukcja
 
  • Mleko lekko podgrzej do letniej temperatury, drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej letnim mlekiem, rozmieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
    1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka, 50 g świeżych drożdży
  • W dużej misie umieść mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny.
    500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, skórka otarta z jednej cytryny, 6 żółtek
  • Dodaj rozczyn drożdżowy, przestudzone masło i wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem).
    200 g masła
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • Przygotuj w tym czasie bakalie – figi, morele i daktyle pokrój w paseczki.
    100 g suszonych fig, 100 g suszonych moreli, 100 g suszonych daktyli
  • Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie dodaj do niego wszystkie bakalie i ponownie zagnieć.
    100 g rodzynek, po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • Włóż do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem), przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
  • Ciasto po wyrośnięciu wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 180 stopni (góra/dół) i piecz przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Możesz go polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny ajerkoniaku (lub w wersji bezalkoholowej – wody).
Notatki
Szklanka ma 250ml
Prywatne
Słowa kluczowe drożdżówka z bakaliami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe bakaliowe1

Keks drożdżowy – uwagi

Wielkimi krokami zbliżają się święta i już powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych wypiekach.

Chciałam Wam dziś zaproponować drożdżowe ciasto z bakaliami – bardzo łatwe do wykonania, a do tego bardzo smaczne. Według mnie śmiało może konkurować ze świątecznym keksem :)

Podany przepis jest na tortownicę o średnicy 26-28 cm.

Ps.

Przy okazji polecam inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.

drożdżowe bakaliowe3

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne drożdżowe ciasta idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 10 grudnia

Podziel się przepisem

5 from 4 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

5 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy