Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto drożdżowe z bakaliami

Wielkimi krokami zbliżają się święta i już powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych wypiekach.

Chciałam Wam dziś zaproponować drożdżowe ciasto z bakaliami – bardzo łatwe do wykonania, a do tego bardzo smaczne. Według mnie śmiało może konkurować ze świątecznym keksem 🙂

Podany przepis jest na tortownicę o średnicy 26-28 cm.

drożdżowe bakaliowe1

drożdżowe bakaliowe4

drożdżowe bakaliowe2

drożdżowe bakaliowe3

 

Ciasto drożdżowe z bakaliami
 
Autor:
Składniki
  • pół kilograma mąki
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szlanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych daktyli
  • po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (ja dałam 100 g pomarańczowej z braku cytrynowej)
  • skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie
  1. Mleko lekko podgrzej, drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej letnim mlekiem, rozmieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
  2. W dużej misie umieść mąkę, żółtka, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodaj rozczyn drożdżowy, przestudzone masło i wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30-60 minut do wyrośnięcia. Przygotuj w tym czasie bakalie - figi, morele i daktyle pokrój w paseczki.
  3. Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie dodaj do niego wszystkie bakalie i ponownie zagnieć. Włóż do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem), przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
  4. Ciasto po wyrośnięciu wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 180 stopni i piecz przez około 50 minut.
  5. Po upieczeniu przestudź. Możesz go polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny ajerkoniaku (lub w wersji bezalkoholowej - wody).
Notatki
Przepis na tortownicę 26-28 cm.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Na zdjęciach wygląda dość sucho ? Może dodać troszkę oleju do ciasta ?

    • wypiekibeaty

      Ja wolę dodawać do ciast drożdżowych masło, ale jeśli wolisz olej, to możesz użyć olej. Ciasto nie było suche po upieczeniu, ale jak to ciasta drożdżowe zaczęło potem podsychać.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux