Wielkimi krokami zbliżają się święta i już powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych wypiekach.
Chciałam Wam dziś zaproponować drożdżowe ciasto z bakaliami – bardzo łatwe do wykonania, a do tego bardzo smaczne. Według mnie śmiało może konkurować ze świątecznym keksem :)
Podany przepis jest na tortownicę o średnicy 26-28 cm.

Ciasto drożdżowe z bakaliami
Składniki
- pół kilograma mąki
- 100 g świeżych drożdży
- 1 szlanka mleka
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 6 żółtek
- 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych fig
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych daktyli
- po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (ja dałam 100 g pomarańczowej z braku cytrynowej)
- skórka otarta z jednej cytryny
Instrukcja
- Mleko lekko podgrzej, drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej letnim mlekiem, rozmieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
- W dużej misie umieść mąkę, żółtka, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Dodaj rozczyn drożdżowy, przestudzone masło i wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30-60 minut do wyrośnięcia. Przygotuj w tym czasie bakalie - figi, morele i daktyle pokrój w paseczki.
- Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie dodaj do niego wszystkie bakalie i ponownie zagnieć. Włóż do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem), przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
- Ciasto po wyrośnięciu wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę 180 stopni i piecz przez około 50 minut.
- Po upieczeniu przestudź. Możesz go polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny ajerkoniaku (lub w wersji bezalkoholowej - wody).
Notatki
Przepis na tortownicę 26-28 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Na zdjęciach wygląda dość sucho ? Może dodać troszkę oleju do ciasta ?
Ja wolę dodawać do ciast drożdżowych masło, ale jeśli wolisz olej, to możesz użyć olej. Ciasto nie było suche po upieczeniu, ale jak to ciasta drożdżowe zaczęło potem podsychać.