Ciasto figowe
Przepis na ciasto figowe ze świeżymi figami
Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne, cudownie pachnące i aromatyczne korzenne ciasto pieczone ze świeżymi figami. To ciasto o lekko pomarańczowym aromacie i korzennymi przyprawami będzie idealne na jesienne chłodne dni. Zobacz mój przepis krok po kroku na ciasto z figami i upiecz je jak najszybciej.
Spis treści
Ciasto z figami przepis krok po kroku
Jeśli masz w domu świeże figi i chcesz upiec z nimi pyszne ciasto, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto figowe przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na korzenne ciasto figowe
- 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
- 50 g mielonych migdałów (- 0,5 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki )
- 120 ml oleju
- 2 jajka (rozmiar L)
- 120 ml świeżego soku pomarańczowego
- 1 szklanka posiekanych fig ( – około 4 duże sztuki świeżych fig)
Instrukcja
Jak zrobić korzenne ciasto figowe
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.2 jajka, 250 g cukru
- Pozostałe suche składniki zmieszaj razem375 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/4 łyżeczki soli
- Dodawaj suche składniki na zmianę z olejem i sokiem z pomarańczy do jajek.120 ml oleju, 120 ml świeżego soku pomarańczowego
- Na koniec dodaj pokrojone owoce i delikatnie wymieszaj.1 szklanka posiekanych fig
- Masę przełóż do przygotowanej foremki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 35 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Notatki
Prywatne
Korzenne ciasto z figami – uwagi
Poniewierały się mi po lodówce biedne figi i w końcu stwierdziłam, że trzeba z nich upiec jakieś ciasto, zanim się zepsują.
Poszperałam trochę w internecie i znalazłam bardzo obiecujący przepis (na southernfood.com, dodany przez Dianę Rattray).
Ciasto robi się bardzo szybko i krótko piecze, więc mogłam go upiec po powrocie z pracy.
Już podczas pieczenia rozchodziły się nieziemskie zapachy, a jak go spróbowałam, to się okazało, że jest przepyszne.
Z lekką nutą pomarańczy i przypraw, do tego smak fig – mniam :)
Ja użyłam tu świeże figi, ale można też wykorzystać suszone, albo nawet inne owoce – świeże lub suszone.
Podana porcja jest na tortownicę 22-23 cm.
Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na ciasta z owocami – zapraszam serdecznie :)
Polecane przepisy na ciasta z figami
Wypróbuj również inne moje przepisy z figami. Każdy z nich jest inny i pyszny.