ciasto kora orzechowa

Przepis na ciasto orzechowa kora z kremem brzoskwiniowym i orzechowym ciastem

Przygotujcie razem ze mną moją wersję bardzo popularnego ciasta. Ciasto kora orzechowa to lekki biszkopt bakaliowy zrobiony z mielonych orzechów i kokosowych wiórek przełożony kremem brzoskwiniowym. Na koniec ciasto udekorowane jest pokrojonymi brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową. To ciasto przekładane smakuje wybornie i będzie doskonałe zarówno na weekend do kawy jak i na święta. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto orzechowe z kremem.

ciasto kora orzechowa z galaretką i brzoskwiniami

Ciasto kora orzechowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne kremowe ciasta z owocami i galaretką, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto kora orzechowa

Ciasto kora orzechowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na warstwowe ciasto orzechowe z kremem brzoskwiniowym i brzoskwiniami w galaretce.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 40 minut
12 hours
Czas całkowity 14 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 174 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt bakaliowy

składniki na krem brzoskwiniowy do ciasta orzechowa kora

składniki na nasączenie ciasta

dodatkowe składniki do ciasta orzechowa kora

  • około 300 g brzoskwiń z puszki (- pokrojonych w plasterki)
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt bakaliowy do ciasta kora orzechowa

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste i białe.
    4 białka, 100 g cukru
    miksowanie białek z cukrem
  • Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
    mieszanie żółtek z pianą z białek
  • Zmieszaj razem mielone orzechy, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia.
    100 g orzechów, 50 g wiórek kokosowych, 1,5 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    mieszanie suchych składników na biszkopt orzechowy
  • Dodaj suche składniki do piany i delikatnie wymieszaj łopatką.
    mieszanie suchych składników z pianą
  • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki pozostaw bez papieru i bez smarowania.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut.
  • Po upieczeniu biszkopt przestudź i przekrój na dwa blaty.
    przecinanie ciasta na dwa blaty

Jak zrobić budyniowy krem brzoskwiniowy do ciasta

  • W rondelku podgrzej syrop z brzoskwiń z cukrem.
    200 ml syropu z brzoskwiń, 2 łyżki cukru
    przygotowanie budyniu na krem
  • Budyń wymieszaj z wodą, przelej do rondelka z syropem i gotuj ciągle mieszając, aż budyń będzie gęsty.
    100 ml wody, 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do ostudzenia (w temperaturze pokojowej).
    studzenie budyniu brzoskwiniowego
  • Miękkie masło przełóż do misy miksera i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż stanie się puszyste i prawie białe.
    150 g masła
    miksowanie masła na krem budyniowy
  • Wtedy dodawaj po łyżce ostudzony budyń i miksuj do połączenia.
    przygotowanie maślanego kremu z budyniem brzoskwiniowym

Ciasto kora orzechowa – złożenie

  • Przełóż dolny blat ciasta do foremki.
  • Nasącz go syropem brzoskwiniowym zmieszanym z wodą.
    2-3 łyżki syropu z brzoskwiń, ok 240 ml wody
  • Wyłóż krem brzoskwiniowy i wyrównaj powierzchnię.
    budyniowy krem brzoskwiniowy na ciasto kora orzechowa
  • Nałóż drugi blat ciasta i nasącz go z wierzchu.
  • Ułóż na górze pokrojone w plastry brzoskwinie.
    około 300 g brzoskwiń z puszki
    brzoskwinie na orzechowym biszkopcie
  • Schowaj ciasto do lodówki na czas przygotowania galaretki.
  • Galaretkę brzoskwiniową przygotuj wg przepisu na opakowaniu – gdy galaretka zacznie tężeć (będzie gęstsza) wylej ją na brzoskwinie.
    1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Ciasto schłodź w lodówce, tak aby galaretka zupełnie stężała.
  • Ciasto wyjmij z lodówki mniej więcej godzinę przed podaniem, tak aby krem budyniowy zmiękł.
Notatki
Jeśli chcesz to możesz nałożyć mniej więcej połowę kremu budyniowego, nałożyć na niego delicje brzoskwiniowe i wtedy wyłożyć resztę kremu.
Podaję kaloryczność bez delicji. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 174kcalWeglowodany: 11gBiałko: 3gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe ciasto z kremem brzoskwiniowym, orzechowe ciasto z kremem, warstwowe ciasto z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
orzechowa kora ciasto z brzoskwiniami

Ciasto orzechowa kora – uwagi

Dziś u mnie bardzo fajne, jesienne ciasto kora orzechowa.

Nie do końca rozumiem skąd ta „kora” w nazwie, ale czepiać się nie będę :)

Ogólnie wszędzie, gdzie widziałam to ciasto, to był jeden i ten sam przepis, który oryginalnie można przypisać do siostry Anastazji.

To ciasto, to bakaliowe ciasto bakaliowe z mielonymi orzechami, krem budyniowy na maśle, brzoskwinie w galaretce i delicje brzoskwiniowe. Delicje są włożone w środek kremu.

Ja przygotowałam swoją wersję tego ciasta. Przede wszystkim zrobiłam go w mniejszej foremce (u mnie to foremka o wielkości 24/24 cm, ale może też być 20/30 cm). Do ciasta nie dodawałam rodzynek, bo moja rodzina ich nie lubi i zrezygnowałam z delicji, aby nie dodawać zbędnych wg mnie kalorii. Jeśli chcecie, to możecie dodać w swoim cieście rodzynki i ciastka.

kora orzechowa ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Jak zrobić ciasto kora orzechowa – wskazówki

Jeśli przygotowania podzielicie na etapy, to przygotowanie ciasta nie powinno wam sprawić żadnych problemów.

Zacznijcie od przygotowania orzechowego biszkopta.

Ja tu użyłam mielone orzechy laskowe (kupiłam takie zmielone w sklepie), możecie też użyć mielone orzechy włoskie. Poza orzechami będziecie jeszcze potrzebować wiórki kokosowe. W wielu przepisach do ciasta bakaliowego dodawane są również rodzynki. Jeśli je lubicie, to oczywiście też możecie je dodać – weźcie ich około 50 g – możecie je lekko posiekać.

Ciasto robimy jak tradycyjny biszkopt – miksujemy białka z cukrem, potem dodajemy żółtka i na koniec suche składniki. Biszkopt po upieczeniu studzimy, a potem przekrajamy na dwa blaty.

ciasto orzechowe z kremem i galaretką

Jak zrobić brzoskwiniowy kremem budyniowy?

Aby uzyskać smak brzoskwiniowy wykorzystujemy syrop z brzoskwiń z puszki.

Odlewamy go 200 ml (niepełną szklankę) i podgrzewamy z cukrem. Budyń waniliowy zamiast w mleku rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do syropu – gotujemy aż zgęstnieje. Tak przygotowany budyń brzoskwiniowy studzimy w temperaturze pokojowej. Budyń nie może być mocno zimny (jak z lodówki) przed dodaniem go do masła.

Miękkie masło musicie porządnie zmiksować przed dodaniem budyniu – ja go miksuję około 10 minut – aż robi się prawie białe i dopiero wtedy dodaję po łyżce budyń.

Jeśli macie ochotę (i nie używacie delicji), to możecie 2-3 połówki brzoskwiń z puszki pokroić w drobną kostkę, dodać do kremu budyniowego i wymieszać łopatką – będzie jeszcze bardziej brzoskwiniowy i będzie ładnie wyglądał przy krojeniu ciasta.

Na koniec na ciasto wykładamy pokrojone w plastry brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową. Galaretka musi być gęstniejąca, bo jeśli będzie płynna, to spłynie na dno foremki – możecie mi wierzyć na słowo :)

ciasto orzechowe z kremem budyniowym i orzechami

Tak przygotowane ciasto orzechowe chowamy do lodówki do stężenia. Dobrze też, aby postało ono przez noc w lodówce, wtedy smaki się ze sobą lepiej przegryzą.

Polecam wam wyjąć ciasto z lodówki z godzinę wcześniej przed podaniem. Wtedy krem budyniowy zmięknie i ciasto będzie smaczniejsze do jedzenia.

Mam nadzieję, że ciasto kora orzechowa w moim wydaniu wam zasmakuje i skorzystacie z mojego przepisu :)

Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z kremem – znajdziecie tam wiele smakowitych ciast.

Ps.

Gorąco polecam Wam moją książkę ze słodkimi wypiekami – „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto przepisów na domowe słodkości – ciastka, babeczki, ciasta i torty. Książkę kupicie z moją dedykacją w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)

ciasto orzechowa kora z brzoskwiniami

Polecane przepisy na ciasta z kremem na różne okazje

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta z kremem, które będą idealne na różne okazje, święta i na weekend do kawy. Tutaj polecam takie trzy przepisy: