Ciasto kora orzechowa

Zaktualizowany: 2023 11 września
ciasto kora orzechowa

Przepis na ciasto orzechowa kora z kremem brzoskwiniowym i orzechowym ciastem

Przygotujcie razem ze mną moją wersję bardzo popularnego ciasta. Ciasto kora orzechowa to lekki biszkopt bakaliowy zrobiony z mielonych orzechów i kokosowych wiórek przełożony kremem brzoskwiniowym. Na koniec ciasto udekorowane jest pokrojonymi brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową. To ciasto przekładane smakuje wybornie i będzie doskonałe zarówno na weekend do kawy jak i na święta. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto orzechowe z kremem.

ciasto kora orzechowa z galaretką i brzoskwiniami

Ciasto kora orzechowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne kremowe ciasta z owocami i galaretką, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto kora orzechowa

Ciasto kora orzechowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na warstwowe ciasto orzechowe z kremem brzoskwiniowym i brzoskwiniami w galaretce.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 40 minut
12 hours
Czas całkowity 14 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 174 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt bakaliowy

składniki na krem brzoskwiniowy do ciasta orzechowa kora

składniki na nasączenie ciasta

dodatkowe składniki do ciasta orzechowa kora

  • około 300 g brzoskwiń z puszki (- pokrojonych w plasterki)
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt bakaliowy do ciasta kora orzechowa

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste i białe.
    4 białka, 100 g cukru
    miksowanie białek z cukrem
  • Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
    mieszanie żółtek z pianą z białek
  • Zmieszaj razem mielone orzechy, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia.
    100 g orzechów, 50 g wiórek kokosowych, 1,5 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    mieszanie suchych składników na biszkopt orzechowy
  • Dodaj suche składniki do piany i delikatnie wymieszaj łopatką.
    mieszanie suchych składników z pianą
  • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki pozostaw bez papieru i bez smarowania.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut.
  • Po upieczeniu biszkopt przestudź i przekrój na dwa blaty.
    przecinanie ciasta na dwa blaty

Jak zrobić budyniowy krem brzoskwiniowy do ciasta

  • W rondelku podgrzej syrop z brzoskwiń z cukrem.
    200 ml syropu z brzoskwiń, 2 łyżki cukru
    przygotowanie budyniu na krem
  • Budyń wymieszaj z wodą, przelej do rondelka z syropem i gotuj ciągle mieszając, aż budyń będzie gęsty.
    100 ml wody, 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do ostudzenia (w temperaturze pokojowej).
    studzenie budyniu brzoskwiniowego
  • Miękkie masło przełóż do misy miksera i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż stanie się puszyste i prawie białe.
    150 g masła
    miksowanie masła na krem budyniowy
  • Wtedy dodawaj po łyżce ostudzony budyń i miksuj do połączenia.
    przygotowanie maślanego kremu z budyniem brzoskwiniowym

Ciasto kora orzechowa – złożenie

  • Przełóż dolny blat ciasta do foremki.
  • Nasącz go syropem brzoskwiniowym zmieszanym z wodą.
    2-3 łyżki syropu z brzoskwiń, ok 240 ml wody
  • Wyłóż krem brzoskwiniowy i wyrównaj powierzchnię.
    budyniowy krem brzoskwiniowy na ciasto kora orzechowa
  • Nałóż drugi blat ciasta i nasącz go z wierzchu.
  • Ułóż na górze pokrojone w plastry brzoskwinie.
    około 300 g brzoskwiń z puszki
    brzoskwinie na orzechowym biszkopcie
  • Schowaj ciasto do lodówki na czas przygotowania galaretki.
  • Galaretkę brzoskwiniową przygotuj wg przepisu na opakowaniu – gdy galaretka zacznie tężeć (będzie gęstsza) wylej ją na brzoskwinie.
    1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Ciasto schłodź w lodówce, tak aby galaretka zupełnie stężała.
  • Ciasto wyjmij z lodówki mniej więcej godzinę przed podaniem, tak aby krem budyniowy zmiękł.
Notatki
Jeśli chcesz to możesz nałożyć mniej więcej połowę kremu budyniowego, nałożyć na niego delicje brzoskwiniowe i wtedy wyłożyć resztę kremu.
Podaję kaloryczność bez delicji. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 174kcalWeglowodany: 11gBiałko: 3gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe ciasto z kremem brzoskwiniowym, orzechowe ciasto z kremem, warstwowe ciasto z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
orzechowa kora ciasto z brzoskwiniami

Ciasto orzechowa kora – uwagi

Dziś u mnie bardzo fajne, jesienne ciasto kora orzechowa.

Nie do końca rozumiem skąd ta „kora” w nazwie, ale czepiać się nie będę :)

Ogólnie wszędzie, gdzie widziałam to ciasto, to był jeden i ten sam przepis, który oryginalnie można przypisać do siostry Anastazji.

To ciasto, to bakaliowe ciasto bakaliowe z mielonymi orzechami, krem budyniowy na maśle, brzoskwinie w galaretce i delicje brzoskwiniowe. Delicje są włożone w środek kremu.

Ja przygotowałam swoją wersję tego ciasta. Przede wszystkim zrobiłam go w mniejszej foremce (u mnie to foremka o wielkości 24/24 cm, ale może też być 20/30 cm). Do ciasta nie dodawałam rodzynek, bo moja rodzina ich nie lubi i zrezygnowałam z delicji, aby nie dodawać zbędnych wg mnie kalorii. Jeśli chcecie, to możecie dodać w swoim cieście rodzynki i ciastka.

kora orzechowa ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Jak zrobić ciasto kora orzechowa – wskazówki

Jeśli przygotowania podzielicie na etapy, to przygotowanie ciasta nie powinno wam sprawić żadnych problemów.

Zacznijcie od przygotowania orzechowego biszkopta.

Ja tu użyłam mielone orzechy laskowe (kupiłam takie zmielone w sklepie), możecie też użyć mielone orzechy włoskie. Poza orzechami będziecie jeszcze potrzebować wiórki kokosowe. W wielu przepisach do ciasta bakaliowego dodawane są również rodzynki. Jeśli je lubicie, to oczywiście też możecie je dodać – weźcie ich około 50 g – możecie je lekko posiekać.

Ciasto robimy jak tradycyjny biszkopt – miksujemy białka z cukrem, potem dodajemy żółtka i na koniec suche składniki. Biszkopt po upieczeniu studzimy, a potem przekrajamy na dwa blaty.

ciasto orzechowe z kremem i galaretką

Jak zrobić brzoskwiniowy kremem budyniowy?

Aby uzyskać smak brzoskwiniowy wykorzystujemy syrop z brzoskwiń z puszki.

Odlewamy go 200 ml (niepełną szklankę) i podgrzewamy z cukrem. Budyń waniliowy zamiast w mleku rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do syropu – gotujemy aż zgęstnieje. Tak przygotowany budyń brzoskwiniowy studzimy w temperaturze pokojowej. Budyń nie może być mocno zimny (jak z lodówki) przed dodaniem go do masła.

Miękkie masło musicie porządnie zmiksować przed dodaniem budyniu – ja go miksuję około 10 minut – aż robi się prawie białe i dopiero wtedy dodaję po łyżce budyń.

Jeśli macie ochotę (i nie używacie delicji), to możecie 2-3 połówki brzoskwiń z puszki pokroić w drobną kostkę, dodać do kremu budyniowego i wymieszać łopatką – będzie jeszcze bardziej brzoskwiniowy i będzie ładnie wyglądał przy krojeniu ciasta.

Na koniec na ciasto wykładamy pokrojone w plastry brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową. Galaretka musi być gęstniejąca, bo jeśli będzie płynna, to spłynie na dno foremki – możecie mi wierzyć na słowo :)

ciasto orzechowe z kremem budyniowym i orzechami

Tak przygotowane ciasto orzechowe chowamy do lodówki do stężenia. Dobrze też, aby postało ono przez noc w lodówce, wtedy smaki się ze sobą lepiej przegryzą.

Polecam wam wyjąć ciasto z lodówki z godzinę wcześniej przed podaniem. Wtedy krem budyniowy zmięknie i ciasto będzie smaczniejsze do jedzenia.

Mam nadzieję, że ciasto kora orzechowa w moim wydaniu wam zasmakuje i skorzystacie z mojego przepisu :)

Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z kremem – znajdziecie tam wiele smakowitych ciast.

Ps.

Gorąco polecam Wam moją książkę ze słodkimi wypiekami – „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto przepisów na domowe słodkości – ciastka, babeczki, ciasta i torty. Książkę kupicie z moją dedykacją w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)

ciasto orzechowa kora z brzoskwiniami

Polecane przepisy na ciasta z kremem na różne okazje

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta z kremem, które będą idealne na różne okazje, święta i na weekend do kawy. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2022 25 listopada

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Ciasto kora orzechowa przepis

Przygotujcie razem ze mną ciasto orzechowe z kremem brzoskwiniowym i brzoskwiniami w galaretce. To pyszne ciasto warstwowe z blaszki zasmakuje każdemu. Fajny biszkopt bakaliowy zrobiony z mielonych orzechów i wiórek kokosowych przełożony jest lekkim kremem budyniowym zmiksowanym z masłem, a do tego jak wisienka na torcie brzoskwinie z puszki i galaretka brzoskwiniowa. Ciasto dzięki temu przepięknie się prezentuje i smakuje znakomicie. To idealne ciasto na imprezę - bo to ciasto na dużą blachę i dużo porcji. Na pewno wystarczy dla wszystkich gości. A ciasto z galaretką to chyba ulubione ciasto Polaków, więc jestem przekonana, że zniknie migiem.

Jak zrobić ciasto orzechowe z kremem?

Zobaczcie mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić biszkopt orzechowy do ciasta z kremem. Przygotujcie budyń brzoskwiniowy i zmiksujcie go z miękkim masłem, tak aby otrzymać orzeźwiający krem budyniowy, którym przełożycie blaty biszkopta. Na koniec to co lubimy najbardziej - owoce i galaretka. Ciasto orzechowa kora to doskonałe połączenie smaków i tekstur. Przygotujcie je na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc. Ale równie dobrze sprawdzi się jako ciasto na słodki stół na różne rodzinne uroczystości. Spróbujcie koniecznie! Sprawdźcie również inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe oraz moje wypieki z brzoskwiniamihttps://wypiekibeaty.com.pl/skladniki/brzoskwinie

.