Ciasto krówka
Pyszna krówka – ciasto na biszkopcie przekładanym kremem kajmakowym
Przepis na ciasto krówka to połączenie delikatnego biszkoptu z delikatnie słodkim kremem kajmakowym. Biszkopt jest puszysty i lekki, doskonale kontrastujący z bogactwem smaku kremu kajmakowego. To słodkie połączenie sprawia, że ciasto krówka jest idealne na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjęcia. Przygotowanie tego przysmaku jest proste i niezwykle satysfakcjonujące dla każdego miłośnika słodkości. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto krówka przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie i puszyste ciasta z kremem, które można podzielić na wiele porcji, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ciasto krówka przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na krem krówkowy
- 750 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej, użyłam 30%)
- około 300 g masy kajmakowej (z puszki – lub do smaku)
- 4 łyżeczki żelatyny (+ trochę wody)
składniki na nasączenie
- 2 łyżeczki cukru
- około 300 ml letniej wody
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta krówka
- Do białek wsyp cukier i zmiksuj, aż białka będą białe i bardzo gęste.4 białka, 100 g cukru
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sitko.100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj – możesz to zrobić na najniższych obrotach miksera.4 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Foremkę co pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz biszkopt w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie przetnij na dwa blaty.
Jak zrobić krem krówkowy
- Masę kajmakową przełóż do miseczki i dodaj do niej trochę śmietany kremówki (z tych 750 ml) – krótko zmiksuj, tak aby kajmak stał się bardziej płynny.około 300 g masy kajmakowej
- Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.750 ml śmietany kremówki
- Dodaj do śmietany kajmak i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Żelatynę zalej niewielką ilością wody (daj jej tyle, aby zakryła żelatynę). Odstaw ją na 5 minut do napęcznienia, a następnie krótko podgrzej, aby stała się płynna (ja ją wstawiam do mikrofalówki na około 10 sekund).4 łyżeczki żelatyny
- Dodaj do żelatyny łyżkę kremu krówkowego i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę przelej do reszty kremu i dokładnie wymieszaj.
Ciasto krówka – złożenie
- Na dnie foremki do pieczenia ułóż spodni blat biszkoptu.
- Nasącz go wodą z cukrem.2 łyżeczki cukru, około 300 ml letniej wody
- Jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to teraz możesz posmarować wierzch biszkoptu pozostałą w puszce masą krówkową.
- Na biszkopt wyłóż mniej więcej kremu kajmakowego.
- Ułóż drugi blat ciasta i go również nasącz.
- Wyłóż resztę kremu i wyrównaj powierzchnię.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin – tak aby krem stężał.
- Przed podaniem możesz wierzch ciasta polać odrobiną sosu karmelowego.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Biszkoptowe ciasto z kremem kajmakowym – uwagi
Ciasto Krówka na biszkopcie zrobiłam na święta i wszystkim bardzo smakowało. Mimo że do ciasta dałam sporo masy kajmakowej ciasto wcale nie było za słodkie. Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to proponuję pozostałą masą kajmakową posmarować biszkopt przed nałożeniem kremu. Wtedy ciasto będzie słodsze, a do tego nie zostanie wam kajmaku i nie będziecie się martwić, że wam się zmarnuje. Ja nie dodawałam masy kajmakowej – wykorzystałam ją do innego ciasta. Za to przed podaniem polałam wierzch ciasta odrobiną sosu karmelowego. Możecie tu użyć gotowy sos, albo zrobić go samodzielnie. Polecam wam tu ekspresowy sos karmelowy robiony w mikrofalówce.
Jak zrobić biszkopt do ciasta krówka – wskazówki
Podstawą jest tu biały biszkopt upieczony w większej foremce (bo to ciasto krówka na biszkopcie duża blacha). Biszkopt zrobiłam z 4 jajek, tak aby był wysoki na dwa blaty. Powyżej znajdziecie dokładny przepis na biszkopt – razem ze zdjęciami z wykonania. Biszkopt pieczecie, studzicie i przekrajacie na dwa blaty. Ja proponuję upiec go dzień wcześniej – taki „przestany” biszkopt łatwiej kroić. Gdy będziecie już mieli biszkopt, to przygotowujecie krem krówkowy.
Składniki do przygotowania kremu i sposób wykonania kremu krówkowego
Krem do w zasadzie trzy składniki – śmietana kremówka, masa krówkowa (ja użyłam masę kajmakową z puszki) i żelatyna. Żelatynę dodajemy do kremu, aby był stabilniejszy i sztywniejszy. Pamiętajcie, aby żelatyny nie przegrzać, bo wtedy straci ona swoje żelujące właściwości. Najpierw zalewamy ją niedużą ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Wtedy podgrzewamy ją krótko – ja ją wstawiam do mikrofalówki na maksymalnie 10 sekund – gdy tylko widzę, że się rozpuściła i zaczyna się unosić – wyłączam mikrofalówkę. Jeśli nie macie mikrofalówki, to wstawcie ją do garnka z gorącą wodą i mieszajcie aż się rozpuści. Aby zahartować żelatynę przed dodaniem jej do kremu zmieszajcie ją z łyżką kremu i dopiero wtedy dodajcie ją do kremu. Jeśli dodacie gorącą żelatynę do kremu bez zahartowania, to możliwe, że w kremie zrobią się „farfocle” z żelatyny. Gotowym kremem przekładacie blaty biszkoptowe i chowacie ciasto do lodówki do schłodzenia. Po schłodzeniu ciasto krówka ładnie się kroi na porcje.
Dajcie znać jak wam smakowało ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem.
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziecie w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na niezwykle smaczne ciasta przygotowane z kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto krówka na biszkopcie
Przepis na ciasto z krówką na biszkopcie to świetny przepis na ciasto przekładane kremem. Proste ciasto biszkoptowe, do tego krem z krówki, czyli z masy kajmakowej z puszki. Taką masę kajmakową polecam kupić gotową i zaoszczędzić sobie sporo czasu. Jeśli jednak nigdzie nie znajdziecie masy krówkowej, to możecie słodzone mleko zagęszczone włożyć do garnka z wodą i gotować ją około 3 godziny. Dzięki temu zabiegowi mleko skondensowane zamieni się w masę kajmakową :) Jak zrobić ciasto na krówkę? U mnie to zwykły biały biszkopt. Prosty i niezwodny przepis na biszkopt znajdziecie dokładnie opisany w przepisie. Dzięki użyciu podstawowego biszkoptu ciasto ma mniej kalorii, bo w biszkopcie nie ma dodanego żadnego tłuszczu.
Krówka ciasto przepis
Ciasto z krówką, czyli ciasto z masą kajmakową jest bardzo proste do zrobienia, a na pewno zrobi wrażenie na każdym. Mimo użycia słodkiego kajmaku ciasto nie jest za słodkie. Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie użyć do kremu więcej kajmaku. Ciasto krówka na biszkopcie po schłodzeniu w lodówce ładnie tężeje i można pokroić je na równe kawałki. Przepis na ciasto na dużą blachę gwarantuje, że ciasta wystarczy dla wszystkich gości i domowników.
Ciasto krówka z biszkoptem
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto krówka i przygotujcie go na jakąś specjalną okazję rodzinną albo na święta. Ciasto z krówką jest tak uniwersalne w smaku, że na pewno zasmakuje każdemu. Biszkopt do ciasta krówka możecie przygotować wcześniej i przechować szczelnie zawinięte w folię. Wtedy praca nad ciastem pójdzie wam szybko i sprawnie. Jak zrobić ciasto krówkę? Zobaczcie mój przepis wraz ze zdjęciami z przygotowań i zobaczcie jakie to proste! Koniecznie popatrzcie również na inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe albo na ciasta z kremem idealne na różne okazje. Takie ciasta z kremem możecie przygotować na urodziny, na święta, albo weekend do kawy.