Ciasto piernikowe marzenie

Zaktualizowany: 2024 23 maja
ciasto piernikowe marzenie

Przepis na pyszne warstwowe ciasto piernikowe marzenie

wpis sponsorowany

Przygotujcie dziś ze mną ciasto piernikowe marzenie. A czemu marzenie? Bo to ciasto smakuje jak marzenie. Pyszny i aromatyczny piernik przełożony jest smakowitym kremem kajmakowym oraz wiśniami w galaretce. A to tworzy wspaniałe ciasto, do tego nie trudne do zrobienia. Spróbujcie koniecznie i sprawdźcie sami, czy to marzenie każdego wielbiciela słodkości.

kostka piernikowa z galaretką wiśniową

Ciasto piernikowe marzenie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie ciasta przekładane kremem i owocami, to koniecznie przygotuj taki wyjątkowy piernik.

ciasto piernikowe marzenie

Ciasto piernikowe marzenie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne świąteczne ciasto przekładane kremem kajmakowym i galaretką.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 247 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24×24 albo 20×30 cm.
Składniki

składniki na ciasto piernikowe:

składniki na krem kajmakowy do piernika

składniki na galaretkę z wiśniami:

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić puszysty piernik:

  • W misce zmieszaj suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika.
    400 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
    150 g masła, 200 g cukru
  • Do masy maślanej wbij po jednym jajku i krótko zmiksuj.
    3 jajka
  • Dodaj miód (może być wymieszany częściowo z melasą) i zmiksuj.
    około 160 g miodu
  • Dodaj na zmianę mąkę z mlekiem i krótko miksuj – do połączenia składników.
    360 ml mleka
  • Formę do pieczenia o wielkości około 24×24 cm albo 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) mniej więcej 30-35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij nożem wypukły wierzch (możesz go zjeść :)).
  • Ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty – jeśli lubisz, to możesz nasączyć ciasto osłodzoną herbatą.

Jak zrobić krem kajmakowy do piernika

  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, tylko tyle aby przykryła żelatynę i odstaw do napęcznienia.
    3 łyżeczki żelatyny
  • W misie miksera ubij śmietanę kremówkę aż będzie lekko sztywna.
    250 ml śmietany kremówki
  • W drugiej misce zmiksuj razem serek mascarpone , masę kajmakową i cynamon.
    250 g serka mascarpone, 200 g masy kajmakowej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Dodaj po łyżce serek z kajmakiem do ubitej kremówki i miksuj na wysokich obrotach aż dobrze się połączą.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce aż się rozpuści (możesz też to zrobić w kąpieli wodnej).
  • Dodaj do żelatyn 1-2 łyżki masy kajmakowej i wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę przelej do reszty masy kajmakowej i szybko wymieszaj.
  • Włóż spodni blat ciasta ponownie do foremki, na wierzch wyłóż krem kajmakowy i schowaj do lodówki, aby krem steżał.

Jak zrobić galaretkę z wiśniami do piernika

  • Galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
    2 galaretki wiśniowe, 700 ml wrzącej wody
  • Gdy masa zacznie tężeć, dodaj do niej konfiturę wiśniową Stovit.
    2 słoiczki konfitury
  • Tężejącą galaretkę z wiśniami włóż na schłodzone ciasto i ponownie schowaj do lodówki.
  • Gdy galaretka zupełnie zastygnie połóż na niej drugi blat ciasta piernikowego.

Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta

  • Do rondelka wlej mleko, dodaj masło w kawałkach, cukier oraz gorzkie kakao.
    100 g masła, 50 g cukru, około 4 łyżki mleka, 3 łyżki gorzkiego kakao
  • Podgrzej ciągle mieszając, aż polewa będzie jednolita.
  • Lekko ostudź, a następnie posmaruj polewą ciasto.
  • Ciasto przed podaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby ciasto piernikowe się ogrzało i było bardziej miękkie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 247kcalWeglowodany: 31gBiałko: 4gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe piernik z kajmakiem, piernik z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto piernikowe z kremem i wiśniami

Piernik z kremem i wiśniami – uwagi

W Boże Narodzenie ma się ochotę na jakieś „fajniejsze” ciasta, a nie takie codzienne.

Prawda? Prawda!

U mnie też tak jest i co roku próbuję zaskoczyć rodzinę czymś nowym.

Tym razem w ramach przygotowań upiekłam ciasto z piernika (ono samo w sobie jest już rewelacyjne!!).

Przełożyłam je obłędnym kremem kajmakowym z odrobiną cynamonu (o Bożenko jak to dobrze razem smakuje) oraz grubą warstwą galaretki z konfiturą wiśniową od Stovit.

Nazwałam je piernikowe marzenie, bo smakuje jak marzenie.

Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciasta, więc na pewno starczy dla każdego. Jeśli lubicie ciasta z piernikami, pierniki i pierniczki, to to ciasto będzie dla was idealne!

Polecam wam również wypróbowanie innych przepisów bożonarodzeniowych – znajdziecie tu wiele przepisów na ciastka, pierniczki, serniki, makowce i torty.

ciasto z kremem i galaretką wiśniową
kostka piernikowa z kremem
piernikowe ciasto przekładane kremem kajmakowym i galaretką ciasto piernikowe z kremem kajmakowym

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na ciasta piernikowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta piernikowe idealne na święta Bożego Narodzenia i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 4 grudnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

8 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na piernik przekładany kremem

Przygotuj razem ze mną pyszne ciasto piernikowe z wiśniami i galaretką. Do tego z obłędnym kremem kajmakowym. To ciasto to prawdziwa gratka dla wielbicieli ciast przekładanych i ciast z kremem. Aromatyczne ciasto piernikowe przełożone kremem kajmakowym i wiśniami w galaretce smakuje jak marzenie. Spróbujcie koniecznie!

Piernik z kremem i wiśniami

Zobaczcie mój przepis opisany krok po kroku i przygotujcie taki piernik na święta Bożego Narodzenia. Ciasto z kremem na dużą blachę można pokroić na wiele kawałków, więc wystarczy nawet przy dużej rodzinie. Do tego jego przygotowanie nie jest trudne - co najwyżej trochę czasochłonne, bo wymaga schładzania w lodówce. Spróbujcie koniecznie jak smakuje piernik w wiśniami, a na pewno będziecie zaskoczeni jego smakiem. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem.