Ciasto piernikowe marzenie
W Boże Narodzenie ma się ochotę na jakieś „fajniejsze” ciasta, a nie takie codzienne.
Prawda? Prawda!
U mnie też tak jest i co roku próbuję zaskoczyć rodzinę czymś nowym.
Tym razem w ramach przygotowań upiekłam ciasto piernikowe (ono samo w sobie jest już rewelacyjne!!) i przełożyłam je obłędnym kremem kajmakowym z odrobiną cynamonu (o Bożenko jak to dobrze razem smakuje 😁) oraz grubą warstwą galaretki z konfiturą wiśniową od Stovit.
Nazwałam je piernikowe marzenie, bo smakuje jak marzenie 😍❤
Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciasta, więc na pewno starczy dla każdego.
Polecam wam również wypróbowanie innych przepisów bożonarodzeniowych – znajdziecie tu wiele przepisów na ciastka, pierniczki, serniki, makowce i torty.






Ciasto piernikowe marzenie – przepis do druku
Ciasto piernikowe marzenie
- 400 g (2 i ⅔ szklanki) mąki
- 1 lekko czubata łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 150 g miękkiego masła
- 200 g (1 szklanka) cukru
- około 160 g (pół szklanki) miodu, ja część miodu zastąpiłam melasą
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 3 duże jajka rozmiar L
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 250 ml zimnej śmietany kremówki
- 200 g schłodzonej masy kajmakowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu - lub do smaku
- 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny plus trochę wody do jej rozpuszczenia
- 2 galaretki wiśniowe (albo inne czerwone)
- 2 słoiczki konfitury wiśniowej Stovit
- 700 ml wrzącej wody - do galaretki
- 100 g masła
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- ¼ szklanki cukru
- około 4 łyżki mleka
- W misce zmieszaj suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika.
- W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
- Do masy maślanej wbij po jednym jajku i krótko zmiksuj.
- Dodaj miód (może być wymieszany częściowo z melasą) i zmiksuj.
- Dodaj na zmianę mąkę z mlekiem i krótko miksuj - do połączenia składników.
- Formę do pieczenia o wielkości około 24x24 cm albo 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) mniej więcej 30-35 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij nożem wypukły wierzch (możesz go zjeść :)).
- Ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty - jeśli lubisz, to możesz nasączyć ciasto osłodzoną herbatą.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, tylko tyle aby przykryła żelatynę i odstaw do napęcznienia.
- W misie miksera ubij śmietanę kremówkę aż będzie lekko sztywna.
- W drugiej misce zmiksuj razem serek mascarpone i masę kajmakową.
- Dodaj po łyżce serek z kajmakiem do ubitej kremówki i miksuj na wysokich obrotach aż dobrze się połączą.
- Napęczniałą żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce aż się rozpuści (możesz też to zrobić w kąpieli wodnej).
- Dodaj do żelatyn 1-2 łyżki masy kajmakowej i wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę przelej do reszty masy kajmakowej i szybko wymieszaj.
- Włóż spodni blat ciasta ponownie do foremki, na wierzch wyłóż krem kajmakowy i schowaj do lodówki, aby krem steżał.
- Galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Gdy masa zacznie tężeć, dodaj do niej konfiturę wiśniową Stovit.
- Tężejącą galaretkę z wiśniami włóż na schłodzone ciasto i ponownie schowaj do lodówki.
- Gdy galaretka zupełnie zastygnie połóż na niej drugi blat ciasta piernikowego.
- Do rondelka wlej mleko, dodaj masło w kawałkach, cukier oraz gorzkie kakao.
- Podgrzej ciągle mieszając, aż polewa będzie jednolita.
- Lekko ostudź, a następnie posmaruj polewą ciasto.
- Ciasto przed podaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby ciasto piernikowe się ogrzało i było bardziej miękkie.
W opisie jest mowa że krem jest z odrobiną cynamonu, a w składnikach cynamon nie występuje. Ile go należy dodać do kremu. Ciasto wygląda obłędnie :)
Umknęło mi – ja dałam łyżeczkę, bo bardzo lubię cynamon :)
Przecudowne
Dziękuję :)