Przepis na pyszne warstwowe ciasto piernikowe marzenie

wpis sponsorowany

ciasto piernikowe marzenie


W Boże Narodzenie ma się ochotę na jakieś “fajniejsze” ciasta, a nie takie codzienne.

Prawda? Prawda!

U mnie też tak jest i co roku próbuję zaskoczyć rodzinę czymś nowym.

Tym razem w ramach przygotowań upiekłam ciasto piernikowe (ono samo w sobie jest już rewelacyjne!!).

Przełożyłam je obłędnym kremem kajmakowym z odrobiną cynamonu (o Bożenko jak to dobrze razem smakuje 😁) oraz grubą warstwą galaretki z konfiturą wiśniową od Stovit.

Nazwałam je piernikowe marzenie, bo smakuje jak marzenie 😍❤

Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciasta, więc na pewno starczy dla każdego.

Polecam wam również wypróbowanie innych przepisów bożonarodzeniowych – znajdziecie tu wiele przepisów na ciastka, pierniczki, serniki, makowce i torty.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


piernikowe ciasto przekładane kremem kajmakowym i galaretką ciasto piernikowe z kremem kajmakowym

kostka piernikowa z galaretką wiśniową ciasto z kremem i galaretką wiśniową

ciasto piernikowe z kremem i wiśniami kostka piernikowa z kremem

Ciasto piernikowe marzenie – przepis do druku

ciasto piernikowe marzenie

Ciasto piernikowe marzenie

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne świąteczne ciasto przekładane kremem kajmakowym i galaretką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 247 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24x24 albo 20x30 cm.

Składniki
  

ciasto piernikowe:

krem kajmakowy

galaretka:

polewa czekoladowa:

Instrukcja
 

piernik:

  • W misce zmieszaj suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika.
  • W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
  • Do masy maślanej wbij po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  • Dodaj miód (może być wymieszany częściowo z melasą) i zmiksuj.
  • Dodaj na zmianę mąkę z mlekiem i krótko miksuj - do połączenia składników.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 24x24 cm albo 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) mniej więcej 30-35 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij nożem wypukły wierzch (możesz go zjeść :)).
  • Ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty - jeśli lubisz, to możesz nasączyć ciasto osłodzoną herbatą.

krem kajmakowy:

  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, tylko tyle aby przykryła żelatynę i odstaw do napęcznienia.
  • W misie miksera ubij śmietanę kremówkę aż będzie lekko sztywna.
  • W drugiej misce zmiksuj razem serek mascarpone i masę kajmakową.
  • Dodaj po łyżce serek z kajmakiem do ubitej kremówki i miksuj na wysokich obrotach aż dobrze się połączą.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce aż się rozpuści (możesz też to zrobić w kąpieli wodnej).
  • Dodaj do żelatyn 1-2 łyżki masy kajmakowej i wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę przelej do reszty masy kajmakowej i szybko wymieszaj.
  • Włóż spodni blat ciasta ponownie do foremki, na wierzch wyłóż krem kajmakowy i schowaj do lodówki, aby krem steżał.

galaretka:

  • Galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  • Gdy masa zacznie tężeć, dodaj do niej konfiturę wiśniową Stovit.
  • Tężejącą galaretkę z wiśniami włóż na schłodzone ciasto i ponownie schowaj do lodówki.
  • Gdy galaretka zupełnie zastygnie połóż na niej drugi blat ciasta piernikowego.

polewa czekoladowa:

  • Do rondelka wlej mleko, dodaj masło w kawałkach, cukier oraz gorzkie kakao.
  • Podgrzej ciągle mieszając, aż polewa będzie jednolita.
  • Lekko ostudź, a następnie posmaruj polewą ciasto.
  • Ciasto przed podaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby ciasto piernikowe się ogrzało i było bardziej miękkie.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 247kcalWeglowodany: 31gBiałko: 4gTłuszcz: 12g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit