Ciasto piernikowe marzenie

 

ciasto piernikowe marzenie

 

W Boże Narodzenie ma się ochotę na jakieś „fajniejsze” ciasta, a nie takie codzienne.

Prawda? Prawda!

U mnie też tak jest i co roku próbuję zaskoczyć rodzinę czymś nowym.

Tym razem w ramach przygotowań upiekłam ciasto piernikowe (ono samo w sobie jest już rewelacyjne!!) i przełożyłam je obłędnym kremem kajmakowym z odrobiną cynamonu (o Bożenko jak to dobrze razem smakuje 😁) oraz grubą warstwą galaretki z konfiturą wiśniową od Stovit.

Nazwałam je piernikowe marzenie, bo smakuje jak marzenie 😍❤

Z przepisu otrzymacie sporą blachę ciasta, więc na pewno starczy dla każdego.

Polecam wam również wypróbowanie innych przepisów bożonarodzeniowych – znajdziecie tu wiele przepisów na ciastka, pierniczki, serniki, makowce i torty.

 

piernikowe ciasto przekładane kremem kajmakowym i galaretką ciasto piernikowe z kremem kajmakowym
 

kostka piernikowa z galaretką wiśniową ciasto z kremem i galaretką wiśniową
 

ciasto piernikowe z kremem i wiśniami kostka piernikowa z kremem
 

Ciasto piernikowe marzenie – przepis do druku

Ciasto piernikowe marzenie

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24x24 albo 20x30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
ciasto piernikowe:
  • 400 g (2 i ⅔ szklanki) mąki
  • 1 lekko czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • około 160 g (pół szklanki) miodu, ja część miodu zastąpiłam melasą
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 3 duże jajka rozmiar L
krem kajmakowy
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki
  • 200 g schłodzonej masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu - lub do smaku
  • 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny plus trochę wody do jej rozpuszczenia
galaretka:
  • 2 galaretki wiśniowe (albo inne czerwone)
  • 2 słoiczki konfitury wiśniowej Stovit
  • 700 ml wrzącej wody - do galaretki
polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • ¼ szklanki cukru
  • około 4 łyżki mleka
Wykonanie
piernik:
  1. W misce zmieszaj suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika.
  2. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Do masy maślanej wbij po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj miód (może być wymieszany częściowo z melasą) i zmiksuj.
  5. Dodaj na zmianę mąkę z mlekiem i krótko miksuj - do połączenia składników.
  6. Formę do pieczenia o wielkości około 24x24 cm albo 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) mniej więcej 30-35 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij nożem wypukły wierzch (możesz go zjeść :)).
  9. Ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty - jeśli lubisz, to możesz nasączyć ciasto osłodzoną herbatą.
krem kajmakowy:
  1. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, tylko tyle aby przykryła żelatynę i odstaw do napęcznienia.
  2. W misie miksera ubij śmietanę kremówkę aż będzie lekko sztywna.
  3. W drugiej misce zmiksuj razem serek mascarpone i masę kajmakową.
  4. Dodaj po łyżce serek z kajmakiem do ubitej kremówki i miksuj na wysokich obrotach aż dobrze się połączą.
  5. Napęczniałą żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce aż się rozpuści (możesz też to zrobić w kąpieli wodnej).
  6. Dodaj do żelatyn 1-2 łyżki masy kajmakowej i wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę przelej do reszty masy kajmakowej i szybko wymieszaj.
  7. Włóż spodni blat ciasta ponownie do foremki, na wierzch wyłóż krem kajmakowy i schowaj do lodówki, aby krem steżał.
galaretka:
  1. Galaretki wiśniowe rozpuść w 700 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  2. Gdy masa zacznie tężeć, dodaj do niej konfiturę wiśniową Stovit.
  3. Tężejącą galaretkę z wiśniami włóż na schłodzone ciasto i ponownie schowaj do lodówki.
  4. Gdy galaretka zupełnie zastygnie połóż na niej drugi blat ciasta piernikowego.
polewa czekoladowa:
  1. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło w kawałkach, cukier oraz gorzkie kakao.
  2. Podgrzej ciągle mieszając, aż polewa będzie jednolita.
  3. Lekko ostudź, a następnie posmaruj polewą ciasto.
  4. Ciasto przed podaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby ciasto piernikowe się ogrzało i było bardziej miękkie.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 247 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 31 g Białka: 4 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit