Ciasto z kremem borówkowym
Puszyste cytrynowe ciasto z obłędnym kremem borówkowym
Przygotuj dziś ze mną rewelacyjne, lekko cytrynowe ciasto z kremem borówkowym. Samo ciasto jest niezwykle proste do zrobienia i już samo ciasto może stanowić świetny deser i dodatek do kawy czy herbaty. Za to ciasto posmarowane kremem z borówkami zyskuje nie tylko na wyglądzie, ale również smakuje o niebo lepiej! Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Cytrynowe ciasto z kremem borówkowym przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które nie jest trudne do zrobienia, ale wygląda jakby było dziełem cukiernika, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto z kremem borówkowym przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na puszyste ciasto cytrynowe
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 240 ml oleju
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml soku z cytryny (1/4 szklanki)
- 250 ml maślanki (może też być kefir, albo rzadszy jogurt naturalny)
składniki na krem borówkowy do ciasta
- 150 g borówek (mogą też być mrożone)
- 50 g cukru
- 500 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – u mnie 30%)
- ok 2 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić puszyste ciasto cytrynowe
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.4 jajka, 200 g cukru
- W tym czasie przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy jajecznej dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj.60 ml soku z cytryny
- Dodaj porcjami mąkę na zmianę z maślanką i olejem- nie miksuj za długo tylko do połączenia składników.250 ml maślanki, 240 ml oleju
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki (ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić krem borówkowy do ciasta
- Borówki przełóż do rondelka (jeśli używasz mrożone, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać) dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną.150 g borówek, 50 g cukru
- Przetrzyj owoce razem z sokiem przez gęste sitko i odstaw do zupełnego wystudzenia – możesz je nawet schować do lodówki.
- Serek mascarpone zmiksuj z musem borówkowym i cukrem pudrem.500 g serka mascarpone, ok 2 łyżki cukru pudru
- Wlej śmietanę kremówkę i zmiksuj aż krem będzie gęsty – możesz go dodatkowo dosłodzić do smaku.250 ml śmietany kremówki
- Wyłóż krem na zupełnie zimne ciasto i od razu podaj.
- Ciasto możesz przechować w lodówce.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z kremem z borówek – uwagi
Przygotowałam nam ostatnio takie cudowne i lekkie ciasto cytrynowe i posmarowałam go po wierzchu obłędnie owocowym kremem z borówek.
Do tego świeże borówki i odrobina cytryny i efektowne ciasto gotowe.
Ciasto zabrałam ze sobą do przyjaciół i ich dzieci się nim bardzo zajadały – jak dla mnie to najlepsza rekomendacja!
Koniecznie więc wypróbuj ten przepis i daj znać w komentarzu, jak Tobie smakowało.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta z borówkami?
Do samego ciasta nie potrzebujecie jakichś specjalnych i trudno dostępnych składników. Pewnie większość masz już w swoim domu, a jeśli nie to poniżej podaję ewentualne zamienniki.
- sok z cytryny – dla lekko cytrynowego smaku dodałam do ciasta sok z cytryny – tak mniej więcej 1/4 szklanki. Jeśli nie masz cytryny, to możesz użyć „cytrynkę”. Sok z cytryny można też zastąpić sokiem z pomarańczy, albo sokiem z limonki. Zamiast niej można też użyć mleko i dodać trochę aromatu w olejku.
- maślanka – ja zawsze mam w domu maślankę, bo często ją wykorzystuję. Zamiast maślanki możesz użyć kefir, albo jogurt naturalny – tu wtedy lepszy będzie taki o rzadszej konsystencji. W ostateczności możesz użyć mleko, tylko daj go odrobinkę mniej, bo jest rzadsze od maślanki.
- borówki – ja użyłam świeże owoce, bo jest teraz na nie sezon, poza sezonem możesz użyć mrożone owoce – nie musisz ich wcześniej rozmrażać
- śmietana kremówka – ja jak zwykle użyłam tu śmietankę 30% płynną, w kartoniku. Może też być śmietanka 36% – tylko w wtedy zmieni się trochę kaloryczność ciasta!
- serek mascarpone – możesz kupić dowolny serek – ja zwykle kupuję w dyskontach, bo są tańsze, a mają dobrą jakość.
Pamiętaj o tym, że zarówno serek mascarpone jak i kremówka muszą być mocno schłodzone przez przygotowaniem kremu. Inaczej kremówka się nie ubije ładnie, albo krem się zwarzy podczas miksowania.
Jak robić cytrynowe ciasto z kremem z borówek – wskazówki?
Samo ciasto cytrynowe, to ciasto ucierane – tu ucieramy/miksujemy jajka z cukrem na bardzo gęstą, puszystą i bladą pianę.
Dopiero wtedy dodajemy pozostałe składniki pamiętając o miksowaniu ich na niższych obrotach i krótko – tak aby ciasto nie straciło swojej puszystości.
Samo ciasto możesz upiec nawet dzień wcześniej i przechować je zawinięte w folię spożywczą, albo pod szczelną pokrywką.
Dopiero na porządnie wystudzone ciasto możesz nałożyć krem – jeśli będzie zbyt ciepłe, to krem z niego może spłynąć!
Borówkowy mus do kremu możesz również przygotować dzień wcześniej i schłodzić go w lodówce. Wtedy samo końcowe przygotowanie ciasta będzie szybsze.
Ciasto najlepiej posmarować kremem tuż przed podaniem – chociaż może ono postać z kremem przez dłuższy czas (jeśli nie jest zbyt gorąco).
Możesz ciasto dodatkowo udekorować przed podaniem świeżymi borówkami i plasterkami cytryny.
Ciasto z kremem borówkowym najlepiej przechować w lodówce, tak aby krem jak najdłużej zachował świeżość.
Ps.
Jeśli lubisz takie połączenia smaków – czyli cytrynowe ciasto z borówkami, to koniecznie wypróbuj mój przepis na ciasto blondie z borówkami albo przepis na cytrynowy placek z borówkami. Obydwa są pyszne i bardzo proste do zrobienia.
Polecane przepisy na wypieki z borówkami
Jeśli lubisz borówki i słodkie wypieki z tymi pysznymi owocami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy. Tutaj polecam takie trzy:
Inspiracja – przygotowałam swoją wersję ciasta.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z borówkami
Zapraszam dziś na pyszne ciasto z borówkami, chociaż na pierwszy rzut oka ich nie widać - oprócz dekoracji. Tutaj borówki zamieniłam w mus i dodałam do kremu. Stąd to ciasto ma krem w obłędnym fioletowym kolorze. Do tego smakuje rewelacyjnie borówkami i jest cudownie lekki i puszysty. Dzięki temu kremowi z borówek bardziej zwykłe i nie wyglądające jakoś szczególnie pięknie ciasto cytrynowe wzniosło się na wyżyny. Cytrynowy smak ciasta doskonale się skomponował z delikatnie słodkim kremem borówkowym, a całość utworzyło niezwykle pyszne i orzeźwiające połączenie. Takie ciasto z kremem borówkowym możecie przygotować nawet na specjalne okazje, bo przepięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje!