Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto z malinami i truskawkami

By |2018-05-28T21:44:22+00:002015 Maj 11th|Ciasta owocowe, Truskawki w roli głównej|

Ciasto z malinami i truskawkami

Upiekłam nam ostatnio bardzo proste ciasto z malinami (niestety jeszcze mrożonymi) i truskawkami – zachciało się mi ciasta z owocami, to musiałam kombinować 😉

Jako podstawę wykorzystałam przepis na ciasto cytrynowe z jagodami z kwietniowego numeru BBC GoodFood – oczywiście dostosowałam go do swoich potrzeb (jeśli zainteresował Was oryginalny przepis, to odsyłam do gazetki, albo do trony www).

Muszę przyznać, że samo ciasto było ok, ale chyba miałam wobec niego większe oczekiwania. Innym smakowało bardzo (sądzę, że to duża zasługa lukru malinowego), ale jak dla mnie to trochę za mało.

Mimo wszystko spróbujcie sami, może Wam bardziej przypadnie do gustu 🙂

Zachęcam was gorąco do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką oraz innych przepisów na ciasta z truskawkami.

 

ciasto z malinami i truskawkami

ciasto z malinami i truskawkami

ciasto z malinami

ciasto z malinami

 

Ciasto z malinami i truskawkami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 175 g rozpuszczonego masła
  • 100 g jogurty greckiego (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g cukru
  • około 150 g drobnych lub pokrojonych owoców - np. maliny, truskawki, borówki
lukier malinowy:
  • szklanka cukru pudru
  • około 50 g malin (mogą być mrożone)
Wykonanie
ciasto:
  1. W dużej misce umieść suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj jogurt, masło i jajka.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  4. Owoce oprósz lekko mąką.
  5. Do przygotowanej dużej foremki keksowej (długa na mniej więcej 30 cm - o pojemności około 900 g) wyłóż połowę ciasta, na wierzchu ułóż połowę owoców, wyłóż resztę ciasta i resztę owoców.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ciasto ostudź.
lukier:
  1. Maliny zmiksuj z 1-2 łyżeczkami cukru pudru (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać).
  2. Dodaj zmiksowane maliny do pozostałego cukru pudru i wymieszaj.
  3. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to możesz dodać do niego odrobinę mleka.
  4. Udekoruj lukrem wystudzone ciasto.
 

Reklama

2 komentarze

  1. Zuza 2016/09/14 at 09:08 - Reply

    Wygląda tak, że aż zgłodniałam. W dodatku truskawki, malinki – same witaminki. Co do truskawek, to nie wiedziałam, że sa az tak pozyteczne, np. chronią przed nowotworami, obniżają poziom cukru itd. więcej o nich tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/wlasciwosci-prozdrowotne-truskawek Także z takiego pysznego ciasta, tez powinno wyniknąć coś dobrego 🙂

  2. gin 2015/05/12 at 18:20 - Reply

    Wygląda niesamowicie kusząco z tym intensywnie czerwonym lukrem 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: