Przepis na ciasto z malinami i truskawkami

Upiekłam nam ostatnio bardzo proste ciasto z malinami (niestety jeszcze mrożonymi) i truskawkami – zachciało się mi ciasta z owocami, to musiałam kombinować ;)

Jako podstawę wykorzystałam przepis na ciasto cytrynowe z jagodami z kwietniowego numeru BBC GoodFood.

Oczywiście dostosowałam go do swoich potrzeb (jeśli zainteresował Was oryginalny przepis, to odsyłam do gazetki, albo do trony www).

Muszę przyznać, że samo ciasto było ok, ale chyba miałam wobec niego większe oczekiwania.

Innym smakowało bardzo (sądzę, że to duża zasługa lukru malinowego), ale jak dla mnie to trochę za mało.

Mimo wszystko spróbujcie sami, może Wam bardziej przypadnie do gustu :)

Zachęcam was gorąco do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką oraz innych przepisów na ciasta z truskawkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z malinami i truskawkami

ciasto z malinami i truskawkami

ciasto z malinami

ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami i truskawkami

ciasto z malinami 5

Ciasto z malinami i truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto z malinami i lukrem malinowym.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 10 porcji

Składniki

ciasto:

  • 175 g masła rozpuszczonego
  • 100 g jogurty greckiego (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g cukru
  • około 150 g owoców - np. maliny, truskawki, borówki - drobnych lub pokrojonych

lukier malinowy:

Instrukcja
 

ciasto:

  • W dużej misce umieść suche składniki.
    200 g mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 175 g cukru
  • W drugiej misce zmieszaj jogurt, masło i jajka.
    100 g jogurty greckiego, 3 jajka, 175 g masła
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
  • Owoce oprósz lekko mąką.
  • Do przygotowanej dużej foremki keksowej (długa na mniej więcej 30 cm - o pojemności około 900 g) wyłóż połowę ciasta, na wierzchu ułóż połowę owoców, wyłóż resztę ciasta i resztę owoców.
    około 150 g owoców
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

lukier:

  • Maliny zmiksuj z 1-2 łyżeczkami cukru pudru (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać).
    około 50 g malin, 1 szklanka cukru pudru
  • Dodaj zmiksowane maliny do pozostałego cukru pudru i wymieszaj.
  • Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to możesz dodać do niego odrobinę mleka.
  • Udekoruj lukrem wystudzone ciasto.
Słowa kluczowe lukier, maliny, truskawki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!