Croissanty idealne

Zaktualizowany: 2023 27 sierpnia
croissanty

Przepis na ciasto na francuskie na croissanty

Jeśli lubisz chrupiące maślane francuskie rogaliki, to teraz możesz je przygotować samodzielnie w domu! Zobacz mój przepis na ciasto francuskie i zrób je w weekend. Wykorzystaj gotowe ciasto francuskie do rogalików oraz do innych wypieków – zarówno tych na słodko jak i wytrawnych.

croissanty

Croissanty idealne przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne francuskie rogaliki, to teraz możesz zrobić je samodzielnie w domu. Spróbuj koniecznie!

croissanty

Croissanty idealne przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne ciasto francuskie na rogaliki croissant i nie tylko.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godzina
6 godziny
Łączny czas 7 godziny
Rodzaj Deser
Porcje 7
Składniki

składniki na domowe ciasto francuskie

Instrukcja
 

Jak zrobić domowe ciasto francuskie

  • Piętnaście gram masła rozpuść (w rondelku lub w mikrofalówce).
    15 g masła
  • Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru (aż staną się płynne) i dodaj wodę.
    5 g świeżych drożdży, 85 ml wody, 30 g cukru
  • Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól, drugą łyżkę cukru, mleko w proszku, roztopione masło i rozpuszczone drożdże.
    210 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • Wyrób ciasto, aż stanie się gładkie (jeżeli zauważysz, że jest za twarde, to możesz dodać trochę wody).
  • Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut. Po tym czasie powinno podwoić objętość.
  • Ciasto uderz pięścią, aby opadło i chwilę zagnieć aby je napowietrzyć.
  • Miskę z przykryj folią i wstaw do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
  • Ponownie uderz pięścią, by opadło i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
  • Masło (125 g – zimne!) pokrój na cienkie plastry i ułóż na papierze do pieczenia w kwadrat.
    125 g zimnego masła
  • Rozwałkuj, obkrój boki aby było równe, ponownie połóż na masło i rozwałkuj do połączenia i uzyskania jednolitej grubości.
  • Zawiń w papier i włóż do lodówki (proces ten możesz zobaczyć na filmie poniżej).
  • Ciasto wyciągnięte z lodówki rozwałkuj na kwadrat 1,5 razy większy od przygotowanego masła.
  • Masło połóż na cieście w "romb" i zagnieść rogi ciasta do środka zamykając szczelnie masło.
  • Rozwałkuj ciasto w prostokąt o proporcjach 1×3 i złóż do środka nakładając jedną część na drugą (jak list).
  • Złożone ciasto owiń folią, wstaw do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.
  • Powtórz trzykrotnie wałkowanie na prostokąt, po każdym wałkowaniu ponownie włóż ciasto do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie można już wykrajać rogaliki.
  • Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni albo zamrozić :)

Jak zrobić rogaliki crosissant

  • Ciasto (musi być zimne!) rozwałkuj tak jak poprzednio (grubość ok 6 mm), wykrój trójkąty.
  • Każdy trójkąt zroluj od podstawy w kierunku wierzchołka i nadaj mu kształt rogalika.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej rogaliki.
  • Posmaruj je roztrzepanym z niewielką ilością wody żółtkiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem.
  • Rozgrzej piekarnik do 220ºC (góra/dół) i wstaw croissanty.
  • Zmniejsz temperaturę do 190ºC (od razu po włożeniu) i piecz 15 minut.
  • Croissanty najlepsze wychodzą bez nadzienia.
  • Ciasto jest lekkie a ewentualne nadzienie może powodować słabe wyrośnięcie i "dziury" w środku.
  • Gotowe rogaliki ostudź na kratce.
Prywatne
Słowo kluczowe domowe croissanty, rogaliki croissant
Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
croissanty

Francuskie rogaliki – uwagi

Tytuł posta wszystko wyjaśnia – dziś przepis na croissanty idealne!

Odpowiednio kruche, bardzo maślane, pięknie się rozrywające na mniejsze kawałki :)

Sam przepis na ciasto francuskie jest bardzo prosty, chociaż na początku może Was przerazić opis wykonania.

Proszę się nie bać, on na prawdę nie gryzie ;)

Więcej tu trzeba poświęcić czasu na czekanie, niż na samą pracę – dlatego zachęcam do wykonania własnych croissantów.

Z podanej porcji otrzymacie 7 dużych (rozmiar sklepowy) croissantów.

Zobaczcie również inne moje wypieki z ciasta francuskiego. Skoro już przygotujcie swoje domowe ciasto, to możecie z niego zrobić również inne słodkie wypieki :) 

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków

Polecane przepisy z ciasta francuskiego

Zobaczcie co możecie przygotować z ciasta francuskiego poza croissantami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 18 września

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

14 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego

Przygotujcie domowe ciasto francuskie a z niego słynne rogaliki idealne na śniadanie i nie tylko. Trzeba przyznać, że samo przygotowanie ciasta francuskiego to nie jest super prosta sprawa. Ale nie jest też trudna. Bardziej męcząca jest chyba długość opisu, bo w zasadzie przygotowanie ciasta francuskiego składa się na kilka etapów. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta drożdżowego - tu nie ma żadnych zaskoczeń, ani nowości. Ciasto odstawiamy do dwukrotnego wyrośnięcia, a potem schładzamy.

Tak przygotowane ciasto drożdżowe wałkujemy kilkukrotnie z mocno chłodzonym masłem. Ma to za zadanie utworzyć w cieście warstwy z kieszonkami, w których chowają się kawałki masła. Wielokrotne wałkowanie, składanie i schładzanie ciasta sprawia, że tworzy się dużo cienkich warstw z uwięzionym masłem. Potem przy pieczeniu te warstwy będą rosnąć i puchnąć tworząc nasze ukochane puszyste croissanty.

Rogale z ciasta francuskiego

Zobaczcie mój przepis na ciasto francuskie i sprawdźcie jak zrobić croissanty w domu. Zabiera to trochę czasu, ale satysfakcja z samodzielnie upieczonych rogalików gwarantowana :) Możecie od razu zrobić większą porcję ciasta, żeby móc go wykorzystać również do innych wypieków. Ja wam mogę polecić proste i efektowe francuskie ciastka wiatraczki ze śliwkami i migdałami :)