Croissanty idealne
Przepis na ciasto na francuskie na croissanty
Jeśli lubisz chrupiące maślane francuskie rogaliki, to teraz możesz je przygotować samodzielnie w domu! Zobacz mój przepis na ciasto francuskie i zrób je w weekend. Wykorzystaj gotowe ciasto francuskie do rogalików oraz do innych wypieków – zarówno tych na słodko jak i wytrawnych.
Spis treści
Croissanty idealne przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne francuskie rogaliki, to teraz możesz zrobić je samodzielnie w domu. Spróbuj koniecznie!
Croissanty idealne przepis
Składniki
składniki na domowe ciasto francuskie
- 15 g masła
- 5 g świeżych drożdży
- 85 ml wody (letniej)
- 210 g mąki pszennej ((zalecany typ 450) – niepełne 1,5 szklanki)
- 1 szczypta soli
- 30 g cukru ((2 łyżki) – podzielone po łyżce)
- 1,5 łyżeczki mleka w proszku
- 125 g zimnego masła
Instrukcja
Jak zrobić domowe ciasto francuskie
- Piętnaście gram masła rozpuść (w rondelku lub w mikrofalówce).15 g masła
- Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru (aż staną się płynne) i dodaj wodę.5 g świeżych drożdży, 85 ml wody, 30 g cukru
- Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól, drugą łyżkę cukru, mleko w proszku, roztopione masło i rozpuszczone drożdże.210 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1,5 łyżeczki mleka w proszku
- Wyrób ciasto, aż stanie się gładkie (jeżeli zauważysz, że jest za twarde, to możesz dodać trochę wody).
- Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut. Po tym czasie powinno podwoić objętość.
- Ciasto uderz pięścią, aby opadło i chwilę zagnieć aby je napowietrzyć.
- Miskę z przykryj folią i wstaw do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
- Ponownie uderz pięścią, by opadło i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
- Masło (125 g – zimne!) pokrój na cienkie plastry i ułóż na papierze do pieczenia w kwadrat.125 g zimnego masła
- Rozwałkuj, obkrój boki aby było równe, ponownie połóż na masło i rozwałkuj do połączenia i uzyskania jednolitej grubości.
- Zawiń w papier i włóż do lodówki (proces ten możesz zobaczyć na filmie poniżej).
- Ciasto wyciągnięte z lodówki rozwałkuj na kwadrat 1,5 razy większy od przygotowanego masła.
- Masło połóż na cieście w "romb" i zagnieść rogi ciasta do środka zamykając szczelnie masło.
- Rozwałkuj ciasto w prostokąt o proporcjach 1×3 i złóż do środka nakładając jedną część na drugą (jak list).
- Złożone ciasto owiń folią, wstaw do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.
- Powtórz trzykrotnie wałkowanie na prostokąt, po każdym wałkowaniu ponownie włóż ciasto do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie można już wykrajać rogaliki.
- Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni albo zamrozić :)
Jak zrobić rogaliki crosissant
- Ciasto (musi być zimne!) rozwałkuj tak jak poprzednio (grubość ok 6 mm), wykrój trójkąty.
- Każdy trójkąt zroluj od podstawy w kierunku wierzchołka i nadaj mu kształt rogalika.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej rogaliki.
- Posmaruj je roztrzepanym z niewielką ilością wody żółtkiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem.
- Rozgrzej piekarnik do 220ºC (góra/dół) i wstaw croissanty.
- Zmniejsz temperaturę do 190ºC (od razu po włożeniu) i piecz 15 minut.
- Croissanty najlepsze wychodzą bez nadzienia.
- Ciasto jest lekkie a ewentualne nadzienie może powodować słabe wyrośnięcie i "dziury" w środku.
- Gotowe rogaliki ostudź na kratce.
Prywatne
Francuskie rogaliki – uwagi
Tytuł posta wszystko wyjaśnia – dziś przepis na croissanty idealne!
Odpowiednio kruche, bardzo maślane, pięknie się rozrywające na mniejsze kawałki :)
Sam przepis na ciasto francuskie jest bardzo prosty, chociaż na początku może Was przerazić opis wykonania.
Proszę się nie bać, on na prawdę nie gryzie ;)
Więcej tu trzeba poświęcić czasu na czekanie, niż na samą pracę – dlatego zachęcam do wykonania własnych croissantów.
Z podanej porcji otrzymacie 7 dużych (rozmiar sklepowy) croissantów.
Zobaczcie również inne moje wypieki z ciasta francuskiego. Skoro już przygotujcie swoje domowe ciasto, to możecie z niego zrobić również inne słodkie wypieki :)
Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków
Polecane przepisy z ciasta francuskiego
Zobaczcie co możecie przygotować z ciasta francuskiego poza croissantami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego
Przygotujcie domowe ciasto francuskie a z niego słynne rogaliki idealne na śniadanie i nie tylko. Trzeba przyznać, że samo przygotowanie ciasta francuskiego to nie jest super prosta sprawa. Ale nie jest też trudna. Bardziej męcząca jest chyba długość opisu, bo w zasadzie przygotowanie ciasta francuskiego składa się na kilka etapów. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta drożdżowego - tu nie ma żadnych zaskoczeń, ani nowości. Ciasto odstawiamy do dwukrotnego wyrośnięcia, a potem schładzamy.
Tak przygotowane ciasto drożdżowe wałkujemy kilkukrotnie z mocno chłodzonym masłem. Ma to za zadanie utworzyć w cieście warstwy z kieszonkami, w których chowają się kawałki masła. Wielokrotne wałkowanie, składanie i schładzanie ciasta sprawia, że tworzy się dużo cienkich warstw z uwięzionym masłem. Potem przy pieczeniu te warstwy będą rosnąć i puchnąć tworząc nasze ukochane puszyste croissanty.
Rogale z ciasta francuskiego
Zobaczcie mój przepis na ciasto francuskie i sprawdźcie jak zrobić croissanty w domu. Zabiera to trochę czasu, ale satysfakcja z samodzielnie upieczonych rogalików gwarantowana :) Możecie od razu zrobić większą porcję ciasta, żeby móc go wykorzystać również do innych wypieków. Ja wam mogę polecić proste i efektowe francuskie ciastka wiatraczki ze śliwkami i migdałami :)