Czekoladowy tort Tuxedo
Przepis na czekoladowy tort z musem czekoladowym
Czekoladowy tort Tuxedo to kwintesencja elegancji w świecie deserów. Jego lekki biszkopt czekoladowy stanowi doskonałą bazę dla dwóch wyjątkowych musów. Pierwszy z nich, z gorzkiej czekolady, nadaje intensywnego smaku i aromatu, podczas gdy drugi, z białej czekolady, dodaje delikatności i subtelności. To połączenie sprawia, że każdy kęs tego tortu to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jednocześnie jego elegancki wygląd czyni go idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Odkryj magię smaków i sięgnij po przepis na czekoladowy tort Tuxedo, by zaserwować coś wyjątkowego!
Spis treści
- Czekoladowy tort Tuxedo przepis krok po kroku
- Co to jest tort Tuxedo?
- Składniki niezbędne do przygotowania tortu z czekoladowym musem
- Jak zrobić czekoladowy tort z musem – wskazówki
- Jak zrobić biszkopt czekoladowy do tortu – film
- Jak przechowywać tort Tuxedo?
- Jak kroić tort z musem czekoladowym?
- Ile kalorii ma czekolady tort z musem?
- Polecane przepisy na torty czekoladowe
Czekoladowy tort Tuxedo przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na niebanalny i jednocześnie prosty do zrobienia tort czekoladowy, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Czekoladowy tort Tuxedo z musem przepis z filmem
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy do tortu
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 4 żółtka
- 70 g mąki pszennej (pół szklanki)
- 70 g mąki ziemniaczanej (5 lekko czubatych łyżek)
- 20 g gorzkiego kakao (2 lekko czubate łyżki)
składniki na musy czekoladowe
- 4 żółtka (u mnie z jajek L)
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
składniki na nasączenie do tortu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- ok 200 ml gorącej wody
- ok 30 ml amaretto (opcjonalnie)
składniki na czekoladową polewę
- 50 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady mlecznej
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy biszkopt do tortu
- Białka lekko zmiksuj i wsyp do nich cukier – miksuj na wysokich obrotach aż białka się mocno napuszą, będą białe i gęste.4 białka, 200 g cukru
- W tym czasie przesiej razem przez sitko obydwie mąki i kakao.70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 20 g gorzkiego kakao
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj lub zmiksuj na niskich obrotach.4 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do tortownicy (na dnie papier do pieczenia, a boki czyste i suche).
- Piecz czekoladowy biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Biszkopt dobrze ostudź i przetnij na dwa blaty.
Jak zrobić czekoladowe musy do tortu.
- Czekolady posiekaj i przełóż do oddzielnych miseczek.200 g białej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady
- Żółtka zmiksuj mikserem na wysokich obrotach.4 żółtka
- Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorąca wlej powoli do żółtek ciągle miksując na niskich obrotach.250 ml śmietany kremówki
- Przelej mieszaninę ponownie do rondelka i podgrzej na małym ogniu, aż śmietana lekko zgęstnieje.
- Wlej mniej więcej po połowie śmietany do każdej z czekolad, odczekaj 1-2 minuty i dokładnie wymieszaj aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Zostaw do lekkiego ostudzenia.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj po połowie do rozpuszczonych czekolad i delikatnie wymieszaj.
Czekoladowy tort Tuxedo złożenie
- Spodni blat biszkopta umieść ponownie w tortownicy i go nasącz – możesz kawą jak ja, albo osłodzoną herbatą lub lekko osłodzoną wodą.2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru, ok 200 ml gorącej wody, ok 30 ml amaretto
- Na biszkopt wyłóż mus z gorzkiej czekolady.
- Ostrożnie wyłóż mus z białej czekolady i delikatnie go rozprowadź.
- Przykryj mus drugim blatem biszkopta i go nasącz.
- Schowaj tort do lodówki przynajmniej na 4 godziny – tak aby musy stężały.
- Przed podaniem oblej tort polewą czekoladową – podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Polewę lekko ostudź i polej wierzch tortu.50 ml śmietany kremówki, 100 g czekolady mlecznej
- Udekoruj tort wg uznania.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to jest tort Tuxedo?
Na Tuxedo Cake natknęłam się na pinterest i ujęły mnie bardzo te kolory i smaki. Po polsku ten tort nazwany by był tortem smokingowym, ale jakoś ta nazwa do mnie nie przemawia. Dlatego zostawiłam w przepisie nazwę angielską. A skąd w sumie taka nazwa dla tortu? Ciemne ciasto w połączeniu z musem z gorzkiej czekolady i musem z białej czekolady w swoich kontrastujących kolorach przypominają właśnie kolory smokingu. Gdzie ciemny smoking kontrastuje z białą koszulą. To porównanie doprowadziło do stworzenia ciast i tortów Tuxedo. Ja tu przygotowałam ciemny czekoladowy biszkopt, który przełożyłam musami czekoladowymi i oblałam polewą czekoladową. Tort wyszedł przepyszny i lekki. Spróbuj koniecznie!
Składniki niezbędne do przygotowania tortu z czekoladowym musem
Do przygotowania tortu będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które są ogólnie dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualnych zamienników.
- czekolada – do tortu użyłam w sumie 400 g czekolady – w tym 200 g białej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Przy zakupach zwróć uwagę na gramaturę kupowanej czekolady, bo bardzo często sprzedawana jest biała czekolada w opakowaniach 80-90 g, podobnie bywa w przypadku gorzkiej czekolady. Ja swoje najczęściej kupuję w Lidlu z ich marki – one mają zawsze stu gramowe opakowania.
- śmietana kremówka – do przygotowania musów czekoladowych użyłam w sumie 550 ml śmietany kremówki. Ja tu użyłam płynną śmietankę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%.
- kakao – do biszkoptu użyłam gorzkie kakao. Jeśli chcesz aby biszkopt miał ciemniejszy i bardziej czarny kolor, to możesz tu użyć czarne kakao, albo dodać odrobinę czarnego barwnika spożywczego. Nie jest to oczywiście koniecznie, zwykłe gorzkie kakao w zupełności wystarczy.
- żółtka – do przygotowania musu użyłam cztery żółtka z jajek rozmiar L.
Jak zrobić czekoladowy tort z musem – wskazówki
Główną rolę w tym torcie odgrywają oczywiście dwa czekoladowe musy – jeden zrobiony z gorzkiej czekolady, a drugi z białej czekolady. Samo przygotowanie tych musów nie jest trudne, ale wymaga odrobiny uwagi. Biała czekolada po rozpuszczeniu jest bardziej rzadka niż gorzka czekolada i jest też przez to mniej stabilna, dlatego użyłam jej tu dwa razy więcej niż gorzkiej czekolady. Jest też ona dużo bardziej słodka, więc mus z gorzkiej czekolady fajnie ją równoważy i sprawia, że tort nie jest za słodki.
Do przygotowania musu będziesz potrzebować żółtka i śmietanę kremówkę. Żółtka zmiksuj mikserem – chociaż możesz je też wymieszać rózgą kuchenną i powoli zalej gorącą kremówką. To wysterylizuje żółtka i mus będzie bezpieczny do jedzenia. Taką mieszankę kremówki i żółtek ponownie umieść na kuchence i podgrzewaj mieszając. Rób to na małym ogniu i uważaj, żeby nie zrobiła się „jajecznica”. W takim przypadku musisz przygotować nową porcję kremówki. Gorącą śmietaną zalej mniej więcej po połowie posiekane czekolady umieszczone w oddzielnych miskach i wymieszaj aż czekolada się rozpuści. Jeśli cała czekolada nie zdoła się rozpuścić, to możesz ją krótko podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.
Czy można zrobić mus czekoladowy bez żółtek?
Jeśli nie chcesz dodawać żółtek do musu, albo boisz się, że mus z ich dodatkiem ci nie wyjdzie, to możesz z nich zrezygnować. Wtedy podgrzej samą śmietanę kremówkę i zalej nią posiekaną czekoladę. Dla pewności, że mus dobrze stężeje możesz tu dodać do każdego z nich lekko czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niedużej ilości wody.
Co zrobić z białkami pozostałymi po przygotowaniu musów?
Przygotowałaś/eś mus z żółtkami i zostały ci białka? Jeśli nie wiesz jak je wykorzystać i nie bardzo chcesz robić bezę lub beziki, to możesz upiec bardzo fajne czekoladowe ciasto na białkach. Zamiast ciasta polecam również pyszne, leciutkie i rewelacyjne puszyste anielskie babeczki. Podaj je z kremem i świeżymi owocami.
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do tortu – film
Na filmie do tortu Tuxedo nie pokazywałam jak przygotowuję biszkopt czekoladowy, bo mam już na niego oddzielny film. Możesz tu oczywiście przygotować biszkopt ze swojego ulubionego przepisu, nie musi być to mój przepis. Jeśli nie wiesz jak do końca zrobić biszkopt czekoladowy, to obejrzyj mój krótki filmik.
Sam biszkopt możesz upiec wcześniej – ja lubię piec je przynajmniej dzień wcześniej i przechowuję je owinięte folią spożywczą. Takie „przestane” biszkopty dużo lepiej się kroją na blaty i lepiej się z nimi pracuje.
Jak przechowywać tort Tuxedo?
Ze względu na lekkie musy czekoladowe tort powinien być przechowywany w lodówce. Zresztą on najlepiej smakuje podany na zimno. Możesz go dodatkowo umieścić w pojemniku, aby nie chłonął zapachów z lodówki. Może on postać w lodówce spokojnie około 5 dni i dalej będzie smakował rewelacyjnie.
Jak kroić tort z musem czekoladowym?
Ze względu na musy czekoladowe i czekoladową polewę na wierzchu tort najlepiej kroić ostrym, gładkim i ogrzanym nożem. Ja swój nóż zanurzam na kilka minut w gorącej wodzie, wycieram i kroję kawałek ciasta. Po każdym cięciu nóż obmywam w gorącej wodzie, tak aby ostrze było czyste i nie oblepione czekoladą. Dzięki temu każdy kawałek tortu jest ładnie ukrojony i pięknie widać jego warstwy.
Ile kalorii ma czekolady tort z musem?
Nie da się ukryć, że przy takiej ilości czekolady i śmietany kremówki ten tort nie należy do niskokalorycznych. Niby 100 g tortu to około 350 kcal, ale gdy podzielisz go na 12 porcji to każda z nich będzie już miała około 470 kcal (48 g węglowodanów, 28 g tłuszczu i 9 g białka). Ale myślę, że przy specjalnych okazjach można sobie pozwolić na taką rozpustę. Szczególnie, że tort smakuje tak wybornie, że trudno się mu oprzeć.
Mam nadzieję, że ten tort czekoladowy z czekoladowymi musami przypadnie ci do gustu i chętnie będziesz korzystać z przepisu. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Polecane przepisy na torty czekoladowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne torty czekoladowe z różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tort czekoladowy z musem
Zapraszam dziś na rewelacyjny tort czekoladowy przygotowany na bazie czekoladowego biszkopta przekładanego dwoma rodzajami musów czekoladowych. Jeden mus to wyrazisty mus z gorzkiej czekolady, a drugi to słodki mus z białej czekolady. Razem z czekoladowym biszkoptem musy tworzą nie tylko wyjątkowo smaczny tort, ale również pięknie wyglądający. Warstwy czekoladowo-białe tworzą bardzo eleganckie połączenie, które sprawdzi się na specjalne okazje. Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku. Sprawdź jak zrobić czekoladowy biszkopt do tortu a także dowiedz się jak zrobić mus z czekolady idealny do tortu i na deser. Zobacz moje wskazówki i uwagi do przepisu, które wyjaśniają trudniejsze elementy przygotowania tortu. Możesz też zobaczyć film z przygotowania tortu Tuxedo a także film z przygotowania czekoladowego biszkoptu idealnego do tortu. Spróbuj koniecznie i upiecz tort Tuxedo już dziś! Taki tort czekoladowy zasmakuje każdemu!