Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami
Przepis na proste drożdżówki z brzoskwiniami
Zapraszam dziś na proste i pyszne drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami. Takie rustykalne drożdżówki przygotowałam na naszym urlopie i wszyscy zjedliśmy je ze smakiem. Puszyste ciasto drożdżowe i nadzienie z soczystych brzoskwiń stanowią doskonałe połączenie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie słodkie domowe bułeczki drożdżowe, to koniecznie zróbcie je z brzoskwiniami – są przepyszne!
Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami przepis
Składniki
składniki na brzoskwiniowe nadzienie do bułeczek
- 2 brzoskwinie (dojrzałe )
- 2 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego
składniki na drożdżowe ciasto do bułeczek
- 100 ml mleka (- w letniej temperaturze)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 35 g cukru (- mniej więcej 3 płaskie łyżki)
- 50 g masła
- 1 jajko (- rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić nadzienie brzoskwiniowe do bułeczek
- Brzoskwinie przekrój na ćwiartki i usuń pestki, pokrój w plasterki.2 brzoskwinie
- Włóż owoce do garnka dodaj dżem i zacznij podgrzewać, aż brzoskwinie zmiękną i się lekko rozpadną.2 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego
- Odstaw owoce do wystudzenia.
Jak zrobić drożdżowe ciasto do bułeczek
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z cukrem, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
- W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.35 g cukru, 1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej, 50 g masła
- Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto.
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak zrobić drożdżówki z brzoskwiniami
- Wyrośnięte ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
- Wyłóż nadzienie na ciasto – pozostaw margines bez owoców (ja nie zużyłam całego nadzienia i wykorzystałam go potem do kanapek :)).
- Zwiń lekko drożdżówkę wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój na 8 kawałków (nadzienie może lekko wypływać).
- Połóż bułeczki na wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem blaszce zachowując między nimi odstępy.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
- Piecz bułeczki w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut.
- Gotowe bułeczki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Prywatne
Drożdżówki z brzoskwiniami – uwagi
Okazuje się, że nawet na urlopie trudno utrzymać mnie z dala od piekarnika – szczególnie jeśli jeden stoi bezczynnie w mojej wczasowej kuchni.
W dzień gorszej pogody zarządziłam kupienie mąki i drożdży, i upiekłam nam drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami.
Przygotowania były niezłą zabawą, bo w takiej wczasowej kuchni zwykle są tylko podstawowe narzędzia.
Wałka oczywiście nie można było uświadczyć i zastępowała mi go pełna butelka piwa – musiałam też sobie jakoś poradzić z jedną miską.
Na szczęście bułeczki się udały i szybko znikły.
Moja córka jeszcze następnego dnia znowu składała zamówienie na bułeczki drożdżowe, ale tym razem nie dałam się namówić :)
Swoją drogą, to nie pierwszy taki przypadek, gdy podczas urlopu coś wyczyniam – raz w Chorwacji robiłam dżem z fig :) tak dużo ich nazbieraliśmy z dziko rosnących drzew, że w obawie, że się mogą zepsuć zrobiliśmy z nich dżem – jeszcze z jeden stoi u mnie w domu.
A innym razem piekłam tartę galette z figami :)
Na razie zapraszam na bułeczki – z podanej porcji otrzymacie 8 bułeczek.
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne drożdżówki pieczone z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami
Zobaczcie mój nowy przepis na pyszne i proste bułeczki drożdżowe z brzoskwiniowym nadzieniem. Te drożdżówki z brzoskwiniami są tak proste, że możecie je zrobić nawet na urlopie - podobnie jak ja :) Ciasta drożdżowe możecie przygotować bez miksera - wystarczy znaleźć mężczyznę, który będzie mógł wyrobić ciasto. Ja osobiście mam tak słabe mięśnie rąk, że nie jestem w stanie zbyt długo wyrabiać ciasta. Jeśli macie tak samo, to możecie upiec ciasto drożdżowe bez wyrabiania - ono nie nadaje się do przygotowania bułeczek drożdżowych, ale ciasto drożdżowe wyjdzie wam z niego jak się patrzy :)
Bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami
Zobaczcie mój dokładny przepis na drożdżówki z brzoskwiniami i sprawdźcie jak zrobić brzoskwiniowe ciasto drożdżowe. Przygotujcie ze mną proste ciasto drożdżowe idealne na bułeczki, rozwałkujcie je na płaski placek i posmarujcie brzoskwiniowym nadzieniem. Bułeczki brzoskwiniowe upieczcie w piekarniku i lekko ostudźcie. Ja polecam je zajadać jeszcze lekko ciepłe - mówię wam, to czysta przyjemność! Bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami smakują rewelacyjnie i może się okazać, że upieczecie ich zbyt mało ;) Koniecznie wypróbujcie ten przepis - zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.