Ekspresowe bułeczki z cynamonem
Przepis na szybkie bułeczki cynamonki bez drożdży
Upiecz dziś ze mną pyszne i aromatyczne ekspresowe bułeczki z cynamonem. Te bułeczki inspirowane słynnymi cynamonkami przygotujesz bez użycia drożdży! Dlatego słodkie bułeczki możesz mieć gotowe w zaledwie 40 minut! Koniecznie zapisz sobie ten przepis na później i zobacz jak zrobić szybkie cynamonki bez drożdży.
Spis treści
Ekspresowe bułeczki z cynamonem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz cynamonowe bułeczki, ale nie masz czasu na upieczenie tradycyjnych drożdżowych bułeczek, to wypróbuj ten przepis!
Ekspresowe bułeczki z cynamonem przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/25 cm.
Składniki
składniki na ciasto na bułeczki
składniki na cynamonowe nadzienie
składniki na lukier do bułeczek
- 100 g cukru pudru (⅔ szklanki)
- ok 35 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić ekspresowe bułeczki cynamonowe
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Piekarnik rozgrzej do 180 ℃ (tryb góra/dół) lub 170 ℃ (termoobieg).
Krok 2 – przygotowanie bułeczek cynamonowych
- Do większej miski wsyp mąkę, dodaj pozostałe suche składniki.300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli
- Dodaj masło i jajko.60 g masła, 1 jajko
- Wlej prawie całe mleko i zacznij mieszać/ zagniatać ciasto.80-90 ml mleka
- Jeśli ciasto słabo się lepi do dodaj resztę mleka, a jeśli jest mocno kleiste to dodaj trochę mąki (ja nie musiałam).
- Wyjmij ciasto na lekko posypany mąką blat i go rozwałkuj na cienki placek.
- Cukier na nadzienie wymieszaj z cynamonem.100 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu
- Rozpuszczonym masłem posmaruj całą powierzchnię ciasta.ok 20 g masła
- Posyp wierzch ciasta cukrem z cynamonem.
- Zwiń ciasto w rulon.
- Pokrój ciasto na 8 porcji.
- Ułóż bułeczki w przygotowanej formie.
Krok 3 – pieczenie bułeczek
- Piecz bułeczki przez około 20-25 minut – aż bułeczki zrobią się ładnie rumiane. Możesz też sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku jest dobrze upieczone.
- Gotowe bułeczki ostudź przez lukrowaniem.
Krok 4 – przygotowanie lukru na bułeczki
- Cukier puder wsyp do miseczki. Dodaj do niego porcjami śmietanę kremówkę (może też być zwykłe mleko) i mieszaj aż otrzymasz gęsty i gładki lukier.100 g cukru pudru, ok 35 ml śmietany kremówki
- Posmaruj lukrem wierzch bułeczek.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ekspresowe cynamonki bez drożdży – uwagi
Moja córka nie przepada za ciastami drożdżowymi i zawsze jak upiekę cynamonki, to chodzi i je obwąchuje, ale nie je ich, bo jej samo ciasto nie smakuje. Dlatego wymyśliłam sobie cynamonki bez drożdży. Ciasto jest bardziej zbliżone do ciasta półkruchego i daje się ładnie wałkować i zwijać. Nadzienie cynamonowe przygotowałam jak do tradycyjnych cynamonek i do tego słodki lukier na wierzch. Wyszły mi bardzo apetyczne bułeczki, które zachowują świeżość lepiej niż bułeczki drożdżowe i nawet po kilku dniach były równie dobre jak w dniu pieczenia. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a na moim profilu na instagramie, albo na moim pinterest możesz sobie dodatkowo zapisać przepis na później :)
Jakie składniki są potrzebne do szybkich bułeczek cynamonowych?
Najważniejsza sprawa, to zastąpienie drożdży proszkiem do pieczenia – użyj go 2 łyżeczki, aby bułeczki urosły i się napuszyły. Ogólnie, te bułeczki nie będą takie miękkie i puszyste jak drożdżowe bułeczki, bo to zupełnie inne ciasto. Ale są aromatyczne, długo zachowują świeżość i nie twardnieją. A co poza proszkiem do pieczenia jest potrzebne do bułeczek?
- cukier – do samego ciasta dodałam niedużo, bo zaledwie 50 g cukru, cała słodycz bierze się tu z nadzienia oraz z lukru. Do nadzienia użyłam zwykły biały cukier, ale możesz też wykorzystać cukier trzcinowy. Do lukru będziesz potrzebować cukier puder. Z nim bułeczki są już bardziej słodkie. Jeśli wolisz mniej słodkie bułeczki, to możesz zamiast lukru posypać wierzch bułeczek tylko odrobiną samego cukru pudru.
- masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82 %, ale możesz też użyć masło typu mix, albo nawet masło roślinne do pieczenia
- śmietana kremówka – lukier przygotowałam ze śmietanką 30%, bo daje ona gęstszy lukier, zamiast niej możesz użyć zwykle mleko, albo nawet wodę
Jak przechowywać szybkie bułeczki z cynamonem?
Bułeczki, które nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, aby nie obsychały. To pozwoli im zachować świeżość przez długi czas. Bułeczki cynamonowe możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Polecane przepisy na cynamonowe wypieki
Jeśli lubisz cynamonowe bułeczki, ciasta i ciasteczka, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z tą aromatyczną przyprawą. Na blogu znajdziesz wiele inspirujących i pysznych przepisów z cynamonem. Ja tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na szybkie cynamonki bez drożdży
Zapraszam dziś na ekspresowe i bardzo proste bułeczki cynamonowe bez drożdży. Takie słodkie bułeczki możesz mieć upieczone w przeciągu 40 minut i możesz je jeść już na ciepło! Jeśli więc nie przepadasz za drożdżówkami, albo nie umiesz zrobić ciasta drożdżowego lub nie masz czasu na jego robienie, to takie szybkie bułeczki są przepisem idealnym dla ciebie! Ciasto bez drożdży to tylko chwila na zagniecenie ciasta, zwinięcie i już można piec. Koniecznie zobacz mój super prosty i szybki przepis krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań a także z krótkim filmem z przygotowań. Z tym przepisem aromatyczne cynamonki możesz przygotować o każdej porze dnia!