Gofry dyniowo-piernikowe

Zaktualizowany: 2023 6 września
gofry dyniowe z piernikową przyprawą

Przepis na gofry dyniowe o nucie piernikowej

Zapraszam Was na pyszne jesienne śniadanie pachnące piernikiem i karmelem. Przygotujcie te niezwykle smaczne gofry dyniowo-piernikowe i zjedzcie je jeszcze na ciepło ze śliwkami na ciepło i sosem karmelowym. Takie śniadanie każdego wprawi w dobry humor.

gofry dyniowo-piernikowe

Gofry dyniowo-piernikowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite gofry o różnych smakach, to tej jesieni zrób ciasto na gofry z puree z dyni.

gofry dyniowe

Gofry dyniowo-piernikowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na jesienne gofry dyniowe z przyprawą do piernika i karmelizowanymi śliwkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 10
Składniki

składniki na gofry dyniowe z przyprawą do piernika

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na gofry z puree z dyni

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Dodaj mokre składniki i wymieszaj dokładnie.
    1,5 szklanki maślanki, 0,5 szklanki puree z dyni, 1/4 szklanki oleju, 2 żółtka
  • Białka ubij na sztywno.
    2 białka
  • Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Płyty gofrownicy wysmaruj delikatnie olejem.
  • Piecz gofry aż będą rumiane.
Prywatne
Słowa kluczowe dyniowe gofry, gofry z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry dyniowo-piernikowe1

Ciasto na gofry z dynią i przyprawą do piernika – uwagi

Tak, tak – z dyni można zrobić nie tylko ciasto, babeczki dyniowe czy sernik dyniowy, ale również gofry :)

Do ciasta na gofry piernikowe dodałam puree z dyni oraz przyprawę do piernika.

Otrzymałam rewelacyjne w kolorze, bardzo pachnące i pyszne gofry :)

Zrobiłam do nich karmelizowane śliwki oraz sos piernikowy.

Z dodatkiem odrobiny mascarpone wyszła prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia :)

Pamiętajcie tylko, że gofrów zaraz po upieczeniu nie układa się w stosik, bo szybko zmiękną.

Trzeba je jeść od razu lub trzymać na kratce.

Z tej porcji otrzymacie około 8-10 gofrów (zależy od rozmiarów gofrownicy).

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne gofry do zjedzenia o każdej porze dnia. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 8 października

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na gofry dyniowe

Mam dla was idealny przepis na jesienne śniadanie - dyniowe gofry z karmelizowanymi gruszkami. W sezonie na dynię warto wykorzystać to warzywo nie tylko do zupy, czy placków dyniowych, ale również do wszelkich słodkich wypieków. Dlatego ja wam proponuję gofry z dynią. Będziecie tu potrzebować puree z dyni - na blogu znajdziecie wpis, gdzie napisałam jak zrobić puree z dyni idealne do wypieków. Znajdziecie tam również informację jaka dynia jest najlepsza do wypieków. Serdecznie więc zapraszam was, do zapoznania się z tym postem. Poza puree z dyni, niezbędna jest tu przyprawa do piernika. Ja jak zwykle polecam przygotować własnoręcznie domową przyprawę do piernika. Jest ona dużo lepsza, mocniejsza i bardziej aromatyczna od tej sklepowej. Jeśli jednak wolicie ją kupić, to jaka jest najlepsza przyprawa do piernika? Oczywiście bez mąki! Sprawdźcie skład takiej przyprawy. Jeśli na pierwszym miejscu w składzie jest mąka, a potem jeszcze cukier, to jej nie kupujcie. Przyprawa do piernika ma mieć w składzie same przyprawy! A nie mąkę, czy cukier!

Jak zrobić dyniowe gofry?

Jak już macie te dwa składniki możecie przystąpić do przygotowania gofrów. Przeczytajcie mój przepis opisany krok po kroku i zobaczcie jakie to proste. Gofry dyniowo-piernikowe podajcie na ciepło. Możecie podać je z ulubionymi dodatkami albo jak ja z karmelizowanymi śliwkami. Jak zrobić karmelizowane śliwki? Nic prostszego! Na patelnię nałóżcie mniej więcej łyżkę masła, dodajcie pokrojone śliwki - mogą być na pół lub na ćwiartki, dodajcie trochę cukru - tak ze 2-3 łyżki i smażcie razem aż śliwki zmiękną i puszczą sok. Takie śliwki podajcie na ciepło z dyniowymi goframi. Będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia :) A jeśli lubicie gofry, to zobaczcie również inne moje przepisy na gofry, które będą idealne na śniadanie albo na deser.