Karmelowa delicja przepis
Przepis na pyszne świąteczne ciasto karmelowe z wiśniami
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na proste i jednocześnie efektowne ciasto karmelowa delicja. To ciasto to puszysty biszkopt z konfiturą wiśniową i lekkim puszystym kremem karmelowym. To połączenie smaków jest idealne i jestem przekonana, że ciasto zasmakuje każdemu! Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Ciasto karmelowa delicja przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na proste, a jednocześnie efektowne ciasto na święta, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Karmelowa delicja przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
- 4 białka ( – z jajek rozmiar L )
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 4 żółtka
- 75 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
- 40 g mąki ziemniaczanej ((3 łyżki) )
składniki na krem karmelowy do ciasta delicja
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
- 250 g serka mascarpone (zimnego )
- 250 g schłodzonej masy kajmakowej ( z puszki)
- 2 łyżeczki żelatyny ( + trochę wody)
składniki na polewę czekoladową do ciasta
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 czubata łyżka masy kajmakowej z puszki
dodatkowo do ciasta karmelowa delicja
- 1 słoiczek Konfitury ( z Wiśni Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta
- Białka ubij z cukrem na gęstą i puszystą masę.4 białka, 100 g cukru
- Obydwie mąki przesiej razem przez sito.75 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Jeśli lubisz, to nasącz biszkopt osłodzoną herbatą, albo lekko osłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny.
Jak zrobić krem karmelowy do ciasta
- Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową z puszki.250 g serka mascarpone, 250 g schłodzonej masy kajmakowej
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw na chwilę do napęcznienia.2 łyżeczki żelatyny
- Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta.500 ml śmietany kremówki
- Dodaj do śmietany po łyżce masę z kajmakiem i miksuj na dużych obrotach.
- Żelatynę krótko podgrzej – tak aby się rozpuściła.
- Dodaj do niej 2-3 czubate łyżeczki masy śmietanowej i dokładnie wymieszaj.
- Wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.
- Na biszkopt wyłóż słoiczek Konfitury z Wiśni Stovit i dokładnie rozsmaruj.1 słoiczek Konfitury
- Wyłóż krem karmelowy i równomiernie rozprowadź.
- Schowaj ciasto do lodówki.
Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z łyżką masy kajmakowej – poczekaj aż masa się rozpuści.150 ml śmietany kremówki, 1 czubata łyżka masy kajmakowej z puszki
- Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.100 g gorzkiej czekolady
- Ostudź lekko czekoladę.
- Polej nią wierzch ciasta i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z kremem karmelowym i wiśniami – uwagi
Karmelowa Delicja, to bardzo proste i szybkie ciasto idealne na specjalne okazje. Jego podstawą jest biały biszkopt, na który nałożyłam Konfiturę z Wiśni Stovit oraz krem karmelowy. Całość jest idealnie wyważona, delikatnie kwaśna i lekko słodka. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, a to smakowało mi bardzo. Jeśli wolicie słodkie ciasta, to proponuję na wierzch wylać mleczną czekoladę a nie gorzką – jak ja.
Jak zrobić biszkopt do ciasta – wskazówki i porady
Podstawą tego ciasta jest biały biszkopt. Tu biszkopt z czterech jajek upiekłam w dużej formie dzięki czemu otrzymałam duży i jednocześnie dość niski biszkopt. Taki biszkopt jest idealny właśnie do ciast z kremem. Świetnie się przekłada, jest lekki i puszysty i do tego niskokaloryczny. Jeśli nie wiecie jak zrobić biszkopt to zobaczcie mój krótki filmik z przygotowań. Na nim robię biszkopt z dwóch jajek (na formę o średnicy 22 cm), wy do ciasta karmelowa delicja robicie biszkopt z podwójnej ilości składników.
Składniki na krem karmelowy – i zamienniki
Do przygotowania kremu karmelowego, a w zasadzie to musu karmelowego będziecie potrzebować masę kajmakową. Możecie tu użyć dowolną masę kajmakową – nawet taką lekko smakową jak waniliową. Ja użyłam zwykłą tradycyjną masę kajmakową, którą schłodziłam kilka godzin w lodówce. Taki zimny kajmak trzeba zmiksować z serkiem mascarpone, który również musi być mocno schłodzony. Trzeci ważny składnik tego kremu to śmietana kremówka. Ja tu użyłam płynną śmietanę 30% z kartonika. Aby śmietana kremówka się dobrze ubiła musi być ona porządnie schłodzona – najlepiej przez kilka godzin, albo przez noc. Wtedy ubicie śmietany na bitą śmietanę będzie szybkie i bezproblemowe.
Aby krem był bardziej stabilny dodałam do niego żelatynę. Jeśli nie chcecie dodawać żelatyny do kremu, lub jej nie macie, to możecie zwiększyć stabilność kremu używając śmietanę kremówkę 36 %, która jest gęstsza od śmietany 30% albo dodając do niej śmietan-fix.
Polecam wam także inne proste i szybkie ciasta z kremem jak np. kostka czekoladowo-pomarańczowa, beza malinowa czy ciasto chałwowe z brzoskwiniami.
Polecane przepisy na ciasta z kajmakiem
Jeśli lubicie kajmak i karmel, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z masą kajmakową. Tutaj polecam między innymi takie trzy wyjątkowe przepisy świetne na święta i różne okazje.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto karmelowa delicja
Zapraszam dziś na wyjątkowe ciasto z kremem karmelowym. Ciasto jest wyjątkowe, bo proste do zrobienia, a wyglądające bardzo efektownie i bardzo smaczne. Proste składniki w połączeniu ze sobą tworzą pyszne ciasto. Lekko kwaskowata konfitura z wiśni wspaniale łączy się ze słodkim kremem karmelowym z masy kajmakowej, serka mascarpone i bitej śmietany. Do tego lekki i puszysty biszkopt oraz polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady, śmietany kremówki i masy kajmakowej. Takie ciasto warstwowe z lekkim kremem będzie doskonałym pomysłem na święta Bożego Narodzenia, ale także na różne uroczystości rodzinne. Ciasto przygotowane jest w dużej formie do pieczenia, więc można je pokroić i na dużo porcji. Na pewno ciasta wystarczy zarówno dla rodziny jak i zaproszonych gości. Jeśli więc nie masz za dużo czasu na pieczenie, albo nie jesteś przekonana/ny do swoich umiejętności cukierniczych, to to ciasto przygotujesz bez problemu! Spróbuj koniecznie, przygotuj ciasto i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.