Korzenna babka z jabłkami
Przepis na prostą korzenną babkę z jabłkami
Mój dzisiejszy przepis dla Was to korzenna babka z jabłkami i cynamonem. Na zdjęciach nie widać jabłek, bo przed dodaniem ich do ciasta utarłam je na tarce. Takie ciasto z tartymi jabłkami jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Zobaczcie jak powstała moja szybka babka na oleju z jabłkami i spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Korzenna babka z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, puszyste i wilgotne babki, to koniecznie zrób taką babkę z tartymi jabłkami.
Korzenna babka z jabłkami przepis
Wyposażenie
- Duża forma do babek z kominkiem.
Składniki
składniki na babkę korzenną z jabłkami
- ok 500 g jabłek
- 4 jajka (- rozmiar L)
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 180 ml oleju (- 3/4 szklanki)
- 120 ml mleka (- pół szklanki)
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
składniki na lukier do babki
- 100 g cukru pudru ((2/3 szklanki) )
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- trochę mleka
Instrukcja
Jak zrobić korzenną babkę z jabłkami:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.ok 500 g jabłek
- Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.4 jajka, 200 g cukru
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Dodaj mąkę na zmianę z olejem i mlekiem do masy jajecznej – krótko zmiksuj.180 ml oleju, 120 ml mleka
- Dodaj tarte jabłka i wymieszaj łyżką.
- Dużą formę do babki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie ostrożnie wyjmij babkę z foremki.
Jak zrobić lukier cynamonowy do babki
- Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj cynamon i wymieszaj.100 g cukru pudru, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Dodaj 2-3 łyżki mleka i wymieszaj – jeśli lukier jest za gęsty, dodaj jeszcze trochę mleka.trochę mleka
- Posmaruj lukrem babkę.
- Możesz ją dodatkowo posypać siekanymi orzechami.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybka babka na oleju z jabłkami idealna na jesienny deser
Jesień pachnie dla mnie jabłkami i cynamonem :)
Też tak macie?
Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie taką korzenną babkę z jabłkami.
Do tego z aromatycznymi i rozgrzewającymi przyprawami – z cynamonem i gałką muszkatołową.
Do ciasta dodałam około pół kilograma jabłek, a tego nie widać ;)
Tych jabłek nie widzicie w cieście, bo są tarte i dodane bezpośrednio do niego.
Dzięki nim babka jest niesamowicie wilgotna i długo świeża.
Idealna!
Zapraszam was do wypróbowania również moich przepisów z jabłkami :)
Polecane przepisy na jesienne babki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babki idealne do upieczenia jesienią. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Korzenna babka z jabłkami przepis
Zapraszam was dzisiaj na pyszną, aromatyczną i wilgotną babkę z jabłkami, a dokładnie na babkę z tartymi jabłkami. Jabłka do ciasta ścieramy najpierw na grubych oczkach tarki i takie dodajemy do ciasta. Po upieczeniu nie widać ich w cieście, ale dodają one babce lekkiego smaku i dużo wilgotności. Jeśli macie w domu kogoś, kto nie przepada za szarlotkami i ciastami z jabłkami, to podajcie im tą babkę i sprawdźcie, czy będzie smakowała :)
Przepis na korzenną babkę
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na babkę z cynamonem i jabłkami i upieczcie ją na weekend. Takie ciasto będzie idealne w chłodne i deszczowe dni - będzie wspaniale smakować, a do tego fajnie rozgrzewać. Do tego wychodzi spora, więc na pewno wystarczy dla każdego :)
Upieczcie więc tą cynamonową babkę z jabłkami i dajcie mi znać jak wam smakowała. Przy okazji polecam również inne moje przepisy na babki.