Magdalenki pomarańczowe

Zaktualizowany: 2023 26 kwietnia
magdalenki pomarańczowe

Przepis na ciastka magdalenki pomarańczowe

Czy lubicie słodkie przekąski z dodatkiem pomarańczy? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować moich domowych magdalenek pomarańczowych! To miękkie, wilgotne babeczki o intensywnym smaku pomarańczy, które są idealnym wyborem na popołudniową herbatę lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Moje magdalenki pomarańczowe są bardzo proste w przygotowaniu i składają się tylko z kilku podstawowych składników. Te pyszne ciasteczka pomarańczowe nadadzą każdej kawie czy herbacie wyjątkowego smaku i aromatu. Ich delikatna konsystencja i słodki smak sprawią, że z pewnością skradną serca Waszych bliskich i znajomych.

Spróbujcie moich domowych magdalenek pomarańczowych i dajcie znać, jak Wam smakowały!

magdalenki_5

Magdalenki pomarańczowe przepis krok po kroku

Już upiecz sobie do kawy czy herbaty te proste i aromatyczne ciasteczka – możesz się też podzielić nimi z bliskimi i przyjaciółmi ;)

magdalenki 1

Magdalenki pomarańczowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i puszyste biszkoptowe magdalenki o pomarańczowym aromacie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 0
Składniki

składniki na magdalenki pomarańczowe

  • 2 białka (z jajek rozmiar L)
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 65 g cukru ((1/3 szklanki))
  • 60 g mąki pszennej ((1/2 szklanki))
  • 50 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
  • skórka ( starta z jednej małej pomarańczy)
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej (- opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić pomarańczowe magdalenki

  • Białka ubij ze szczyptą soli.
    2 białka
  • Pod koniec dodaj do białek cukier i miksuj aż białka będą gęste, białe i lśniące.
    65 g cukru
  • Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    2 żółtka
  • Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej.
    60 g mąki pszennej
  • Delikatnie wmieszaj mąkę do jajek, dodaj masło, skórkę z pomarańczy i ewentualnie wodę pomarańczową – delikatnie wymieszaj.
    50 g masła, skórka, 1 łyżeczka wody pomarańczowej
  • Nałóż ciasto do foremki do magdalenek – ewentualnie do przygotowanych foremek (dobrze je wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać odrobiną mąki).
  • Piecz w 190 stopniach (tryb góra-dół) przez około 7-14 minut – zależnie od wielkości foremek.
  • Po upieczeniu ciastka przestudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka pomarańczowe, francuskie ciasteczka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
magdalenki_7

Francuskie ciastka pomarańczowe – uwagi

Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka w kształcie muszli.

Ciasteczka pieczone są z ciasta biszkoptowego, więc są lekkie i puszyste.

Swoje magdalenki zaromatyzowałam skórką startą z pomarańczy oraz wodą pomarańczową.

Świetnie sprawdzi się też skórka z cytryny.

Ciasteczka magdalenki piecze się w specjalnych foremkach o kształcie muszli, ale jeśli takich nie macie, to równie dobrze możecie upiec je w foremkach do babeczek :)

Magdalenki pomarańczowe są proste w przygotowaniu i jeśli lubicie ciastka biszkoptowe, to przypadną wam do gustu.

Przy okazji zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasteczka, polecam wam również magdalenki bananowe.


magdalenki pomarańczowe

Polecane przepisy na francuskie desery

Jeśli lubisz francuską kuchnię i jej pyszne i wyrafinowane desery, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na francuskie desery – np. takie:

Opublikowano: 2015 17 kwietnia

Podziel się przepisem

5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na magdalenki pomarańczowe

Przepis na francuskie magdalenki ze skórką pomarańczową to idealny pomysł na słodki deser. Lekkie biszkoptowe ciastka pieczone są w specjalnych foremkach przypominających z wyglądu muszelki. Te ciasteczka przygotujecie szybko i bez większych problemów. Ciasto na nie robi się bardzo podobnie jak na biszkopt, a na koniec dodajemy do niego rozpuszczone i ostudzone masło oraz ewentualnie aromatyczne dodatki. Ja postawiłam na smak pomarańczowy i dodałam do ciastek skórkę startą z pomarańczy oraz trochę wody pomarańczowej. Świetnie się tu sprawdzi również skórka z cytryny albo aromaty w olejku dodawane do ciast.

Ciastka magdalenki przepis

Zobaczcie mój przepis na ciastka biszkoptowe i sprawdźcie jak zrobić magdalenki. Te nieduże ciasteczka urzekają swoją prostotą oraz smakiem. Najlepiej smakują podane z kubkiem gorącej herbaty albo kawy. Jeśli lubicie takie lekkie ciasteczka, to polecam wam również przepis na magdalenki bananowe oraz przepis na makaroniki z kremem.