Magdalenki pomarańczowe
Przepis na ciastka magdalenki pomarańczowe
Czy lubicie słodkie przekąski z dodatkiem pomarańczy? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować moich domowych magdalenek pomarańczowych! To miękkie, wilgotne babeczki o intensywnym smaku pomarańczy, które są idealnym wyborem na popołudniową herbatę lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Moje magdalenki pomarańczowe są bardzo proste w przygotowaniu i składają się tylko z kilku podstawowych składników. Te pyszne ciasteczka pomarańczowe nadadzą każdej kawie czy herbacie wyjątkowego smaku i aromatu. Ich delikatna konsystencja i słodki smak sprawią, że z pewnością skradną serca Waszych bliskich i znajomych.
Spróbujcie moich domowych magdalenek pomarańczowych i dajcie znać, jak Wam smakowały!
Spis treści
Magdalenki pomarańczowe przepis krok po kroku
Już upiecz sobie do kawy czy herbaty te proste i aromatyczne ciasteczka – możesz się też podzielić nimi z bliskimi i przyjaciółmi ;)
Magdalenki pomarańczowe przepis
Składniki
składniki na magdalenki pomarańczowe
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- 65 g cukru ((1/3 szklanki))
- 60 g mąki pszennej ((1/2 szklanki))
- 50 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
- skórka ( starta z jednej małej pomarańczy)
- 1 łyżeczka wody pomarańczowej (- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić pomarańczowe magdalenki
- Białka ubij ze szczyptą soli.2 białka
- Pod koniec dodaj do białek cukier i miksuj aż białka będą gęste, białe i lśniące.65 g cukru
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.2 żółtka
- Mąkę przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej.60 g mąki pszennej
- Delikatnie wmieszaj mąkę do jajek, dodaj masło, skórkę z pomarańczy i ewentualnie wodę pomarańczową – delikatnie wymieszaj.50 g masła, skórka, 1 łyżeczka wody pomarańczowej
- Nałóż ciasto do foremki do magdalenek – ewentualnie do przygotowanych foremek (dobrze je wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać odrobiną mąki).
- Piecz w 190 stopniach (tryb góra-dół) przez około 7-14 minut – zależnie od wielkości foremek.
- Po upieczeniu ciastka przestudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Francuskie ciastka pomarańczowe – uwagi
Magdalenki to słynne francuskie ciasteczka w kształcie muszli.
Ciasteczka pieczone są z ciasta biszkoptowego, więc są lekkie i puszyste.
Swoje magdalenki zaromatyzowałam skórką startą z pomarańczy oraz wodą pomarańczową.
Świetnie sprawdzi się też skórka z cytryny.
Ciasteczka magdalenki piecze się w specjalnych foremkach o kształcie muszli, ale jeśli takich nie macie, to równie dobrze możecie upiec je w foremkach do babeczek :)
Magdalenki pomarańczowe są proste w przygotowaniu i jeśli lubicie ciastka biszkoptowe, to przypadną wam do gustu.
Przy okazji zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasteczka, polecam wam również magdalenki bananowe.
Polecane przepisy na francuskie desery
Jeśli lubisz francuską kuchnię i jej pyszne i wyrafinowane desery, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na francuskie desery – np. takie:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na magdalenki pomarańczowe
Przepis na francuskie magdalenki ze skórką pomarańczową to idealny pomysł na słodki deser. Lekkie biszkoptowe ciastka pieczone są w specjalnych foremkach przypominających z wyglądu muszelki. Te ciasteczka przygotujecie szybko i bez większych problemów. Ciasto na nie robi się bardzo podobnie jak na biszkopt, a na koniec dodajemy do niego rozpuszczone i ostudzone masło oraz ewentualnie aromatyczne dodatki. Ja postawiłam na smak pomarańczowy i dodałam do ciastek skórkę startą z pomarańczy oraz trochę wody pomarańczowej. Świetnie się tu sprawdzi również skórka z cytryny albo aromaty w olejku dodawane do ciast.
Ciastka magdalenki przepis
Zobaczcie mój przepis na ciastka biszkoptowe i sprawdźcie jak zrobić magdalenki. Te nieduże ciasteczka urzekają swoją prostotą oraz smakiem. Najlepiej smakują podane z kubkiem gorącej herbaty albo kawy. Jeśli lubicie takie lekkie ciasteczka, to polecam wam również przepis na magdalenki bananowe oraz przepis na makaroniki z kremem.