Prosty mazurek kokosowy
Przepis na mazurka kokosowego z kajmakiem
Zapraszam do spróbowania mojego przepisu na wyjątkowy mazurek kokosowy na kruchym cieście z dodatkiem kajmaku! To połączenie chrupiącego ciasta z delikatnym kokosowym nadzieniem i słodkim kajmakiem sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Przygotowanie tego przepisu jest proste, a efekt końcowy zachwyci wszystkich gości. Odkryj tajemnicę tego pysznego wypieku już dziś!
Spis treści
Mazurek kokosowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta kokosowe i szukasz pomysłu na smakowitego mazurka idealnego na Wielkanoc, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Mazurek kokosowy przepis z filmem
Wyposażenie
- Prostokątna forma o wielkości około 10/30 cm albo okrągła o średnicy około 22 cm posmarowana masłem i posypana mąką lub bułką tartą.
Składniki
składniki na kruchy spód do mazurka
- 115 g mąki pszennej (ok 3/4 szklanki)
- 50 g masła (zimnego)
- 25 g cukru pudru (czubata łyżka)
- 1 żółtko (u mnie z jajka L)
składniki na nadzienie do mazurka
- ok 100 g masy kajmakowej
- 2 jajka (rozmiar L)
- 70 g cukru pudru (0,5 szklanki)
- 40 ml śmietany kremówki
- 200 g wiórek kokosowych
Instrukcja
Krok 1 – przygotowanie ciasta na spód do mazurka
- Składniki na ciasto zagnieć razem na gładkie ciasto – jeśli ciasto nie chce się połączyć władną całość możesz dodać do niego odrobinę zimnej wody lub śmietany.115 g mąki pszennej, 50 g masła, 25 g cukru pudru, 1 żółtko
- Ciasto wyjmij na blat kuchenny i cienko rozwałkuj na wielkość foremki.
- Wylep dokładnie ciastem foremkę i schowaj ją do lodówki na około godzinę – tak aby ciasto się schłodziło.
- Na schłodzone ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia.
- Wysyp na papier suchy groch/fasolę albo specjalne kulki ceramiczne do pieczenia i podpiecz tak ciasto przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół).
- Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i ostrożnie zdejmij papier razem z obciążeniem.
- Posmaruj ciasto masą kajmakową.ok 100 g masy kajmakowej
Krok 2 – przygotowanie masy kokosowej na mazurka
- W misie zmiksuj razem jajka i cukier puder, aż nabiorą puszystości.2 jajka, 70 g cukru pudru
- Wlej śmietanę kremówkę i krótko zmiksuj.40 ml śmietany kremówki
- Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj masę łyżką.200 g wiórek kokosowych
- Przełóż masę kokosową na mazurka i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
Krok 3 – pieczenie mazurka kokosowego
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni (w trybie góra/dół) i wstaw formę z mazurkiem.
- Piecz mazurka przez około 40 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem możesz go dodatkowo posypać cukrem pudrem i dodać świąteczne dekoracje.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Najlepszy kokosowy mazurek na Wielkanoc – uwagi
Dziś mam dla Ciebie przepis na niezwykle pysznego i aromatycznego mazurka z wiórkami kokosowymi i masą kajmakową. Dzięki użyciu sporej ilości wiórek podczas pieczenia w całym domu będzie pachnieć obezwładniająco kokosowo i słodko. Jeśli więc lubisz kokosanki, rafaello i kokosowe słodkości, to ten mazurek na pewno Ci bardzo zasmakuje. A że jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, to nawet się przy nim za mocno nie napracujesz.
Przepis na to cudo wypatrzyłam na blogu Lucila Paula i od razu stwierdziłam, że będzie idealnym mazurkiem na Wielkanoc. Ale oczywiście to ciasto jest bardzo uniwersalne i może być pieczone przez okrągły rok. Spróbuj koniecznie!
Jakie są składniki są potrzebne do przygotowania mazurka?
Do przygotowania tego mazurka będziesz potrzebować kilka podstawowych składników, ale są one ogólnie dostępne, nawet w małych sklepikach osiedlowych. Ja tu poniżej podaję listę niezbędnych produktów oraz ewentualnych zamienników.
- masło – do przygotowania ciasta kruchego będziesz potrzebować masło – najlepiej żeby to było masło o zawartości tłuszczu 82%, ale jeśli będziesz mieć masło typu mix, to też możesz je użyć
- mąka pszenna – możesz tu użyć mąkę typ 450, 500 lub 550
- śmietana kremówka – ja użyłam śmietanę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30% (i dla niej liczyłam kaloryczność mazurka), ale możesz też użyć śmietankę 36%
- masa kajmakowa – użyłam gotową masę kajmakową z puszki – u mnie był to kajmak z Gostynia, możesz użyć też smakowej masy kajmakowej
- wiórki kokosowe – do przygotowania mazurka będziesz potrzebować 200 g wiórek, zwykle jest to jedno opakowanie – sprawdź przed zakupem jego gramaturę
Jak przygotować idealnego mazurka kokosowego – wskazówki
Przez lata dopracowałam sobie idealny przepis na kruche ciasto do tart i mazurków. Z tego przepisu podanego przeze mnie powyżej wychodzi dość mało ciasta, ale po cienkim rozwałkowaniu i wylepieniu foremki okazuje się, że nie ma żadnych ścinek i całe ciasto jest zużyte. Dzięki temu nic się nie marnuje, a ja nie mam problemu z tym, że zostaje mi ciasto. Dlatego jeśli masz formę o średnicy 22 cm i cienko rozwałkujesz ciasto, to będzie go akurat.
Polecam też od razu wylepić ciastem formę zaraz po przygotowaniu ciasta. Wtedy jest ono jeszcze fajnie plastyczne i wylepienie formy nie sprawia żadnych problemów. Dopiero formę z ciastem schowaj do lodówki, tak aby ciasto się dobrze schłodziło przed pieczeniem. Kruche ciasto na mazurka schładzaj przynajmniej przez godzinę, ale może ono postać w lodówce nawet dłużej. Jeśli przygotowujesz ciasto na mazurka dzień wcześniej, to formę z ciastem owiń folią, aby nie obsychało, albo zawiń samo ciasto w folię, a formę wylep ciastem już po schłodzeniu.
Jeśli użyjesz do przygotowania mazurka formę z ruchomym dnem, albo odpinanym rantem, to potem będzie Ci dużo łatwiej wyjąć mazurka po upieczeniu. Pamiętaj też o posmarowaniu formy masłem i posypaniu mąką lub bułką tartą, tak aby ciasto łatwiej odchodziło od brzegów.
Jak piec mazurka?
Kruche ciasto na mazurka musisz wcześniej podpiec w piekarniku. Aby ciasto ładnie trzymało formę i się nie obkurczało piecz go z obciążeniem. Ja na ciasto kładę papier do pieczenia (opcjonalnie folię aluminiową) i wysypuję suche ziarna grochu. Tak dociążone ciasto piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wstępne podpieczenie kruchego ciasta zapewnia mu ładną kruchość oraz sprawia, że nie nasiąka on od nadzienia. Dlatego nie zapominaj o tym kroku! Mazurek kokosowy z nałożonym na niego nadzieniem kokosowym musi być potem jeszcze pieczony przez około 35-40 minut – aż jego wierzch będzie ładnie rumiany.
Ile kalorii ma mazurek z wiórkami kokosowymi?
Pod przepisem podałam, że 100 g mazurka kokosowego ma 460 kcal. Na szczęście to wielkość dla 100g, za to przy podziale mazurka na 10 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie miała około 322 kcal (węglowodany 25g, białka 5 g, tłuszcze 22 g). A jeśli podzielisz ciasto na 12 porcji to kaloryczność będzie jeszcze niższa.
Mam nadzieję, że ten mazurek kokosowy zawita na twoim świątecznym stole i że wszyscy będą nim zachwyceni. Koniecznie napisz w komentarzu jak Ci smakował taki mazurek z wiórkami kokosowymi!
Polecane przepisy na mazurki
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne mazurki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na mazurka z wiórkami kokosowymi
Zapraszam do wypróbowania mojego wyjątkowego przepisu na mazurek kokosowy z dodatkiem słodkiej masy kajmakowej. To doskonałe połączenie chrupiącego kruchego ciasta z delikatnym nadzieniem kokosowym i słodkim kajmakiem. Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle proste, dzięki dokładnie opisanym krokom zilustrowanymi zdjęciami z procesu przygotowywania. Dodatkowo, możesz obejrzeć krótki film video, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez całe przygotowanie tego wyjątkowego mazurka. Odkryj, jak szybko i łatwo możesz stworzyć ten niezwykły mazurek, który zachwyci Twoich gości na każdym przyjęciu! Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoby mniej obyte w pieczeniu ciast.