Przepis na babeczki baklawa
Przepis na mufinki baklawa znalazłam w książce Nigelli Lowson „Jak być domową boginią” i od razu się w nich zakochałam :)
A to przez połączenie orzechów i miodu.
Oczywiście musiałam je upiec przy najbliższej możliwej okazji (trochę się to przesunęło przez wyjazd na ferie).
Babeczki baklava są świetne!
To połączenie ciasta, kruchego nadzienia orzechowo-cynamonowego oraz lepkiego, słodkiego miodu :)
Czy można chcieć czegoś więcej?
Spróbujcie koniecznie :)
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki i muffinki.
Mufinki baklawa przepis do druku

Mufinki baklawa
Przepis na pyszne babeczki z orzechami i miodem inspirowane deserem baklava.
Składniki
nadzienie:
- 100 g orzechów włoskich posiekanych
- 75 g cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 45 g stopionego masła
ciasto:
do polania:
- płynny miód
Instrukcja
- Wymieszaj razem wszystkie składniki nadzienia.100 g orzechów włoskich, 75 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, 45 g stopionego masła
- W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.210 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 g cukru
- W drugiej misce ubij trzepaczką jajko , stopione masło i maślankę (wystarczy do zmieszania składników).1 jajko, 45 g masła, 250 ml maślanki
- Wlej mieszaninę do suchych składników i delikatnie wymieszaj - ciasto ma być raczej grudkowate, więc nie mieszaj za długo.
- Nałóż po czubatej łyżeczce ciasta do przygotowanych papilotek, na to nałóż po około łyżeczce nadzienia i przykryj resztą ciasta.
- Na wierzch mufinek wyłóż resztę nadzienia.
- Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 15 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
- Wyjmij mufinki z piekarnika, przełóż na kratkę i kaźdą polej płynnym miodem :)płynny miód
Notatki
Porcja na 12 sztuk.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!