Mufinki baklawa
Przepis na miodowe babeczki baklawa
Przepis na mufinki baklawa zainspirowane słynnym deserem, według przepisu Nigelli Lawson, to wyjątkowa kombinacja tradycyjnego smaku baklawy w formie pysznych muffinów. Delikatne i wilgotne muffinki są wypełnione aromatycznym nadzieniem z orzechów i miodu. To doskonałe połączenie słodkości i chrupkości, które rozgrzeje serca i podniebienia wszystkich, którzy je spróbują. Spraw sobie i swoim bliskim przyjemność, eksperymentując z tym klasycznym przepisem w formie muffinek baklawa!
Spis treści
![babeczki baklawa z orzechami i miodem mufinki baklawa](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2013/02/babeczki-baklawa1.jpg)
Mufinki baklawa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz baklawę, to koniecznie wypróbuj ten przepis na muffinki inspirowane tym pysznym deserem.
![babeczki baklawa3 babeczki baklawa3](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2013/02/babeczki-baklawa3-400x267.jpg)
Mufinki baklawa przepis
Składniki
składniki na orzechowe nadzienie do mufinek
- 100 g orzechów włoskich (posiekanych )
- 75 g cukru trzcinowego (1/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 45 g masła (stopionego )
składniki na babeczki baklava
- 210 g mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g cukru (1/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 45 g masła (stopionego )
- 250 ml maślanki
do polania:
- płynny miód
Instrukcja
Jak zrobić babeczki baklva
- Wymieszaj razem wszystkie składniki nadzienia.100 g orzechów włoskich, 75 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, 45 g masła
- W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.210 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 g cukru
- W drugiej misce ubij trzepaczką jajko , stopione masło i maślankę (wystarczy do zmieszania składników).1 jajko, 45 g masła, 250 ml maślanki
- Wlej mieszaninę do suchych składników i delikatnie wymieszaj – ciasto ma być raczej grudkowate, więc nie mieszaj za długo.
- Nałóż po czubatej łyżeczce ciasta do przygotowanych papilotek, na to nałóż po około łyżeczce nadzienia i przykryj resztą ciasta.
- Na wierzch mufinek wyłóż resztę nadzienia.
- Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 15 minut – sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
- Wyjmij mufinki z piekarnika, przełóż na kratkę i kaźdą polej płynnym miodem :)płynny miód
Notatki
Prywatne
Orzechowo-miodowe mufinki – uwagi
Przepis na mufinki baklawa znalazłam w książce Nigelli Lowson „Jak być domową boginią” i od razu się w nich zakochałam. A to przez połączenie orzechów i miodu. Oczywiście musiałam je upiec przy najbliższej możliwej okazji (trochę się to przesunęło przez wyjazd na ferie). Babeczki baklava są świetne! To połączenie ciasta, kruchego nadzienia orzechowo-cynamonowego oraz lepkiego, słodkiego miodu. Czy można chcieć czegoś więcej? Spróbujcie koniecznie!
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki i muffinki.
Polecane przepisy na mufinki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na mufinki idealne na deser i słodkie przekąski. Tuta polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Muffinki baklava
Przepis na babeczki baklava z orzechami i miodem z przepisu Nigelli Lawson, to pyszne i słodkie babeczki. Babeczki zaskakują smakiem oraz pysznym chrupiącym orzechowym wnętrzem. Same babeczki z orzechami i miodem są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i wstawić babeczki z miodem do pieczenia. Po upieczeniu babeczki baklawa polewamy miodem a on otula je swoją lepkością i czyni jeszcze smaczniejszymi. Koniecznie spróbujcie!
Orzechowe babeczki baklawa z miodem
Mufinki baklawa to przepyszne, słodkie i chrupiące jednocześnie mufinki. Zajrzyjcie do mojego przepisu i zobaczcie jak zrobić babeczki z orzechami i miodem. Sądzę, że babeczki baklawa z orzechami każdemu zasmakują. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i upieczcie rodzinie orzechowe mufinki baklawa. Polecam wam także babeczki czekoladowo-malinowe z przepisu Nigelli.