Przepis na mufinki baklawa znalazłam w książce Nigelli Lowson „Jak być domową boginią” i od razu się w nich zakochałam :)

Oczywiście musiałam je upiec przy najbliższej możliwej okazji (trochę się to przesunęło przez wyjazd na ferie).

Babeczki są świetne – połączenie ciasta, kruchego nadzienia orzechowo-cynamonowego oraz lepkiego, słodkiego miodu :)

Czy można chcieć czegoś więcej?

Spróbujcie koniecznie :)

babeczki baklawa3

babeczki baklawa1

babeczki baklawa2

babeczki baklawa4

babeczki baklawa5

 

Mufinki baklawa

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

nadzienie:

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g brązowego cukru demerara
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 45 g stopionego masła

ciasto:

  • 210 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 45 g stopionego masła
  • 250 ml maślanki

do polania:

  • płynny miód

Instrukcja
 

  • Wymieszaj razem wszystkie składniki nadzienia.
  • W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce ubij trzepaczką jajko , stopione masło i maślankę (wystarczy do zmieszania składników). Wlej mieszaninę do suchych składników i delikatnie wymieszaj - ciasto ma być raczej grudkowate, więc nie mieszaj za długo.
  • Nałóż po czubatej łyżeczce ciasta do przygotowanych papilotek, na to nałóż po około łyżeczce nadzienia i przykryj resztą ciasta. Na wierzch mufinek wyłóż resztę nadzienia.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  • Wyjmij mufinki z piekarnika, przełóż na kratkę i kaźdą polej płynnym miodem :)

Notatki

Porcja na 12 sztuk.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!