Przepis na mufinki baklawa znalazłam w książce Nigelli Lowson „Jak być domową boginią” i od razu się w nich zakochałam :)
Oczywiście musiałam je upiec przy najbliższej możliwej okazji (trochę się to przesunęło przez wyjazd na ferie).
Babeczki są świetne – połączenie ciasta, kruchego nadzienia orzechowo-cynamonowego oraz lepkiego, słodkiego miodu :)
Czy można chcieć czegoś więcej?
Spróbujcie koniecznie :)

Mufinki baklawa
Składniki
nadzienie:
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g brązowego cukru demerara
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 45 g stopionego masła
ciasto:
- 210 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g cukru
- 1 duże jajko
- 45 g stopionego masła
- 250 ml maślanki
do polania:
- płynny miód
Instrukcja
- Wymieszaj razem wszystkie składniki nadzienia.
- W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce ubij trzepaczką jajko , stopione masło i maślankę (wystarczy do zmieszania składników). Wlej mieszaninę do suchych składników i delikatnie wymieszaj - ciasto ma być raczej grudkowate, więc nie mieszaj za długo.
- Nałóż po czubatej łyżeczce ciasta do przygotowanych papilotek, na to nałóż po około łyżeczce nadzienia i przykryj resztą ciasta. Na wierzch mufinek wyłóż resztę nadzienia.
- Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
- Wyjmij mufinki z piekarnika, przełóż na kratkę i kaźdą polej płynnym miodem :)
Notatki
Porcja na 12 sztuk.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wyglądają obłędnie pysznie
te na 100% zostaną wypróbowane! :D
Przymierzam się do nich od jakiegoś czasu, muszę w końcu upiec, bo wyglądają zachwycająco :)