Mufinki baklawa
Przepis na miodowe babeczki baklawa
Przepis na mufinki baklawa zainspirowane słynnym deserem, według przepisu Nigelli Lawson, to wyjątkowa kombinacja tradycyjnego smaku baklawy w formie pysznych muffinów. Delikatne i wilgotne muffinki są wypełnione aromatycznym nadzieniem z orzechów i miodu. To doskonałe połączenie słodkości i chrupkości, które rozgrzeje serca i podniebienia wszystkich, którzy je spróbują. Spraw sobie i swoim bliskim przyjemność, eksperymentując z tym klasycznym przepisem w formie muffinek baklawa!
Spis treści
Mufinki baklawa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz baklawę, to koniecznie wypróbuj ten przepis na muffinki inspirowane tym pysznym deserem.
Mufinki baklawa przepis
Składniki
składniki na orzechowe nadzienie do mufinek
- 100 g orzechów włoskich (posiekanych )
- 75 g cukru trzcinowego (1/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 45 g masła (stopionego )
składniki na babeczki baklava
- 210 g mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g cukru (1/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 45 g masła (stopionego )
- 250 ml maślanki
do polania:
- płynny miód
Instrukcja
Jak zrobić babeczki baklva
- Wymieszaj razem wszystkie składniki nadzienia.100 g orzechów włoskich, 75 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, 45 g masła
- W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.210 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 g cukru
- W drugiej misce ubij trzepaczką jajko , stopione masło i maślankę (wystarczy do zmieszania składników).1 jajko, 45 g masła, 250 ml maślanki
- Wlej mieszaninę do suchych składników i delikatnie wymieszaj – ciasto ma być raczej grudkowate, więc nie mieszaj za długo.
- Nałóż po czubatej łyżeczce ciasta do przygotowanych papilotek, na to nałóż po około łyżeczce nadzienia i przykryj resztą ciasta.
- Na wierzch mufinek wyłóż resztę nadzienia.
- Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 15 minut – sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
- Wyjmij mufinki z piekarnika, przełóż na kratkę i kaźdą polej płynnym miodem :)płynny miód
Notatki
Prywatne
Orzechowo-miodowe mufinki – uwagi
Przepis na mufinki baklawa znalazłam w książce Nigelli Lowson „Jak być domową boginią” i od razu się w nich zakochałam. A to przez połączenie orzechów i miodu. Oczywiście musiałam je upiec przy najbliższej możliwej okazji (trochę się to przesunęło przez wyjazd na ferie). Babeczki baklava są świetne! To połączenie ciasta, kruchego nadzienia orzechowo-cynamonowego oraz lepkiego, słodkiego miodu. Czy można chcieć czegoś więcej? Spróbujcie koniecznie!
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki i muffinki.
Polecane przepisy na mufinki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na mufinki idealne na deser i słodkie przekąski. Tuta polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Muffinki baklava
Przepis na babeczki baklava z orzechami i miodem z przepisu Nigelli Lawson, to pyszne i słodkie babeczki. Babeczki zaskakują smakiem oraz pysznym chrupiącym orzechowym wnętrzem. Same babeczki z orzechami i miodem są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i wstawić babeczki z miodem do pieczenia. Po upieczeniu babeczki baklawa polewamy miodem a on otula je swoją lepkością i czyni jeszcze smaczniejszymi. Koniecznie spróbujcie!
Orzechowe babeczki baklawa z miodem
Mufinki baklawa to przepyszne, słodkie i chrupiące jednocześnie mufinki. Zajrzyjcie do mojego przepisu i zobaczcie jak zrobić babeczki z orzechami i miodem. Sądzę, że babeczki baklawa z orzechami każdemu zasmakują. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i upieczcie rodzinie orzechowe mufinki baklawa. Polecam wam także babeczki czekoladowo-malinowe z przepisu Nigelli.