Przepis na babeczki baklawa

Przepis na mufinki baklawa znalazłam w książce Nigelli Lowson „Jak być domową boginią” i od razu się w nich zakochałam :)

A to przez połączenie orzechów i miodu.

Oczywiście musiałam je upiec przy najbliższej możliwej okazji (trochę się to przesunęło przez wyjazd na ferie).

Babeczki baklava są świetne!

To połączenie ciasta, kruchego nadzienia orzechowo-cynamonowego oraz lepkiego, słodkiego miodu :)

Czy można chcieć czegoś więcej?

Spróbujcie koniecznie :)

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki i muffinki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babeczki baklawa3

mufinki baklawa

babeczki baklawa

babeczki baklawa4

babeczki baklawa5

Mufinki baklawa przepis do druku

babeczki baklawa3

Mufinki baklawa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki z orzechami i miodem inspirowane deserem baklava.
5 z 2 ocen

Składniki

nadzienie:

ciasto:

do polania:

  • płynny miód

Instrukcja
 

  • Wymieszaj razem wszystkie składniki nadzienia.
    100 g orzechów włoskich, 75 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, 45 g stopionego masła
  • W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
    210 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 g cukru
  • W drugiej misce ubij trzepaczką jajko , stopione masło i maślankę (wystarczy do zmieszania składników).
    1 jajko, 45 g masła, 250 ml maślanki
  • Wlej mieszaninę do suchych składników i delikatnie wymieszaj - ciasto ma być raczej grudkowate, więc nie mieszaj za długo.
  • Nałóż po czubatej łyżeczce ciasta do przygotowanych papilotek, na to nałóż po około łyżeczce nadzienia i przykryj resztą ciasta.
  • Na wierzch mufinek wyłóż resztę nadzienia.
  • Piecz w 200 stopniach (góra-dół) przez około 15 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  • Wyjmij mufinki z piekarnika, przełóż na kratkę i kaźdą polej płynnym miodem :)
    płynny miód

Notatki

Porcja na 12 sztuk.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!