Odwrócone ciasto kokosowe
Przepis na odwrócone czekoladowe ciasto z kokosem
Odwrócone ciasto czekoladowe z kokosem to pyszna i efektowna propozycja dla miłośników słodkości. Na dnie formy układamy warstwę karmelizowanych wiórek kokosowych. Następnie wylewamy na to ciasto czekoladowe i tak pieczemy. Ciasto ma intensywny smak czekolady i jest wilgotne, a kokos dodaje mu delikatnego, tropikalnego aromatu. Podanie go odwrócone na talerzu, ze skarmelizowanym kokosem na górze, sprawia, że danie to prezentuje się bardzo efektownie i zachęcająco. To idealna propozycja na deser lub słodką przekąskę dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Odwrócone ciasto kokosowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz połączenie czekolady i kokosowego smaku, to koniecznie upiecz to czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi. Będziesz zaskoczony jak jest pyszne!
Odwrócone ciasto kokosowe przepis
Wyposażenie
- Szczelna forma o średnicy około 24 cm.
Składniki
składniki na warstwę kokosową
- 50 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii ((opcjonalnie))
składniki na czekoladowe ciasto
- 125 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 40 g gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 110 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 2 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 2/3 szklanki mleka (- 160 ml)
Instrukcja
Jak zrobić odwrócone czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi
- Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści – uważaj aby nie przypalić.50 g masła, 100 g cukru trzcinowego
- Dodaj wiórki i wymieszaj – jeśli masa wydaje ci się za sucha, to możesz dodać jeszcze trochę masła (ja zostawiłam ją taką chrupiącą), dodaj wanilię i wymieszaj.150 g wiórek kokosowych, 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- Formę o średnicy około 23-24 cm (taką nieodpinaną – użyłam formy szklanej) wysmaruj masłem i na dno wyłóż wiórki kokosowe.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.110 g masła, 200 g cukru
- Mąkę zmieszaj z kakao, sodą i solą.125 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
- Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mieszaniny mąki.2 jajka
- Dodaj mleko i na koniec wsyp resztę mąki – krótko wymieszaj.2/3 szklanki mleka
- Wyłóż ciasto na wiórki kokosowe, delikatnie rozprowadź po całej foremce.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Jeszcze gorące ciasto odseparuj nożem od boków foremki, a następnie szybkim ruchem przełóż na talerz – jeśli ciasto ostygnie w foremce, to warstwa kokosowa może przywrzeć.
- Podawaj na ciepło z lodami i sosem toffi.
Prywatne
Odwrócone czekoladowe ciasto z kokosem – uwagi
Dziś mam dla Was odwrócone ciasto kokosowe. Robiłam już wcześniej różne „odwrócone” ciasta, ale były to ciasta owocowe (np. z morelami, rabarbarem czy z gruszkami). Przyznaję, że taka wersja „nie owocowa” jest równie smaczna. Przede wszystkim – karmelizowane wiórki kokosowe powodują, że wierzch ciasta jest niesamowicie chrupiący. W połączeniu z mocno czekoladowym ciastem daje to świetne wrażenie, a jeśli ciasto podacie jeszcze ciepłe i z kulką lodów, to otrzymacie przepyszny deser.
Przepis na ciasto znalazłam tutaj, ale znacząco zmniejszyłam ilość masła dodanego do wiórek – wg mnie by one w nim pływały. Jeśli lubicie kokosowe smaki, to wypróbujcie również inne moje przepisy z kokosem.
Polecane przepisy na ciasta kokosowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne słodkie wypieki przygotowane z wiórkami kokosowymi, mleczkiem kokosowym i innymi produktami kokosowymi. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowe ciasto kokosowe
Przepis na mocno czekoladowe ciasto z chrupiącym kokosowym wierzchem. To odwrócone ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi jest niezwykle smaczne. Podajcie je jeszcze na ciepło razem z lodami. Chrupiący wierzch z karmelizowanych wiórek robi tu niezłą robotę. Dzięki niemu proste ciasto czekoladowe smakuje jak z najlepszej cukierni. Sami się przekonajcie! Wypróbujcie ten przepis na odwrócone ciasto czekoladowe.
Odwrócone ciasto kokosowe przepis
Ciasto czekoladowo-kokosowe to idealne ciasto na weekend do kawy. Proste, szybkie i pyszne. Zobaczcie mój przepis na czekoladowe ciasto kokosowe i sprawdźcie jak zrobić odwrócone ciasto z kokosem. Jestem przekonana, że to ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi zasmakuje każdemu. Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.