Pączki z kremem ciasteczkowym

Zaktualizowany: 2025 23 lutego
pączki lotus biscoff z kremem ciasteczkowym lotus biscoff

Przepis na pączki z kremem Biscoff Lotus

Na Tłusty Czwartek (i nie tylko) polecam dziś zachwycające domowe pączki z kremem ciasteczkowym. To mega puszyste i lekkie pączki nadziane kremowym i gładkim kremem Biscoff i oblane dodatkowo lukrem. Takimi pączkami na pewno zachwycisz wszystkich! Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku i w tym roku na Tłusty Czwartek usmaż swoim bliskim takie pyszne pączki Biscoff!

pączki z kremem ciasteczkowym biscoff lotus oblane lukrem i posypane ciasteczkami

Pączki z kremem ciasteczkowym przepis z filmem

Jeśli uwielbiasz pączki i lubisz smażyć domowe pączki, to koniecznie przygotuj takie nadziane kremem ciasteczkowym!

pączki nadziewane kremem ciasteczkowym biscoff lotus

Pączki z kremem ciasteczkowym przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, słodkie domowe pączki drożdżowe nadziane kremem ciasteczkowym Biscoff Lotus.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 9 sztuk
Kalorie 368 kcal
Składniki

składniki na ciasto na pączki

dodatkowo do pączków

  • ok 130 g kremu ciasteczkowego (u mnie 9 lekko czubatych łyżeczek)
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 2-3 łyżki mleka (do konsystencji)
  • 1-2 ciastka Lotus (pokruszone – opcjonalnie)
  • 1 litr oleju (do smażenia)
Instrukcja
 

Jak zrobić pączki z kremem Biscoff krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie drożdży

    • Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier – zmieszaj, wlej mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu.
      15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
      mieszanie drożdży z cukrem oraz letnim mlekiem
    • Miseczkę przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – aby drożdże zaczęły pracować, urosły i się napuszyły.
      przygotowanie rozczynu drożdżowego do ciasta drożdżowego

    Krok 2 – przygotowanie ciasta na pączki

    • Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier oraz żółtka.
      300 g mąki pszennej, 3 żółtka, 30 g cukru
      dodawanie żółtek do ciasta na pączki
    • Wlej rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
      dodawanie rozczynu drożdżowego na ciasto na pączki
    • Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut – aż nabierze elastyczności.
    • Dodaj do ciasta wódkę.
      1 łyżka wódki
    • Wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut.
      30 g masła
      dodawanie rozpuszczonego masła do ciasta na pączki
    • Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
      przykrywanie miski z ciastem na pączki przed jego wyrastaniem

    Krok 3 – przygotowanie pączków

    • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
      zagniatanie ciasta drożdżowego na pączki
    • Za pomocą wagi kuchennej podziel ciasto na 9 równych porcji – każda około 60 g.
      odmierzanie porcji ciasta drożdżowego na pączki
    • Utocz kawałki ciasta w kulkę – staraj się nie dodawać mąki, aby pączki nie zrobiły się potem twarde.
    • Każdą kulkę dodatkowo mocno spłaszcz dłonią.
      spłaszczanie pączków
    • Gotowe placuszki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby się napuszyły.
      pączki gotowe do wyrastania

    Krok 4 – smażenie pączków

    • Pod koniec wyrastania pączków rozgrzej mocno olej w większym garnku – najlepiej do temperatury około 170 stopni.
      1 litr oleju
    • Nakładaj po 3-4 pączki na gorący tłuszcz i smaż po około 2-3 minuty z jednej strony.
      smażenie pączków na gorącym tłuszczu
    • Ostrożnie przewróć pączki na drugą stronę i ponownie smaż je przez około 2 minuty – możesz sprawdzić wykałaczką wbitą w środek pączka, czy są już dobrze usmażone – wykałaczka musi być czysta, bez lepkiego ciasta.
      przekładanie smażonych pączków na drugą stronę
    • Gotowe pączki wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
      osuszanie usmażonych pączków na papierowym ręczniku

    Krok 5 – nadziewanie pączków

    • Krem ciasteczkowy przełóż do miseczki.
      ok 130 g kremu ciasteczkowego
      nakładanie kremu ciasteczkowego do miseczki
    • Krótko go podgrzej w mikrofalówce (ok 30 sekund) – aby stał się bardziej płynny.
      podgrzany krem ciasteczkowy
    • Przełóż krem do woreczka z założoną tylką z niedużym okrągłym otworem.
      przekładanie kremu ciasteczkowego do woreczka cukierniczego z tylką
    • Wbij tylkę w środek pączka (od boku) i wyciśnij trochę kremu.
      nadziewanie pączków kremem ciasteczkowym

    Krok 6 – lukrowanie pączków

    • Cukier puder wsyp do miski.
      150 g cukru pudru
    • Dodaj do niego porcjami mleko ciągle mieszając, aż otrzymasz gładki i dość gęsty lukier.
      2-3 łyżki mleka
      jak zrobić lukier na pączki
    • Polej lukrem pączki – najlepiej aby były już lekko ostudzone.
    • Na koniec możesz dodatkowo posypać pączki pokruszonymi ciasteczkami.
      1-2 ciastka Lotus
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 368kcalWeglowodany: 54gBiałko: 4gTłuszcz: 15g
    Słowa kluczowe domowe pączki, pączki na tłusty czwartek, pączki z kremem
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    pączki biscoff z kremem ciasteczkowym biscoff oraz lukrem

    Domowe pączki Biscoff – uwagi

    Już w ten czwartek obchodzimy Tłusty Czwartek – czyli najbardziej słodki dzień w roku :) Ja z tej okazji polecam dziś przepyszne domowe pączki nadziane ciasteczkowym kremem i oblane lukrem. Takie domowe pączki jeszcze lekko ciepłe po usmażeniu, lepiące od lukru i mięciutkie, to najlepsze co można zjeść w Tłusty Czwartek! Jeśli lubisz robić w domu pączki, to koniecznie zrób te z kremem Biscoff!

    drożdżowe pączki z lukrem nadziane kremem lotus biscoff

    Jakie składniki są potrzebne do usmażenia pączków z kremem ciasteczkowym?

    Do zrobienia domowych pączków będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • drożdże – do pączków najlepsze są drożdże świeże, ale jeśli nie masz dostępu do takich, to możesz użyć drożdże suszone instant – użyj ich jedno opakowanie o wadze ok 7 g
    • mąka pszenna – do pączków najlepsza jest tzw. mąka luksusowa typ 550 – ale ostatecznie może też być mąka typ 500
    • masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82 % i ono będzie tutaj najlepsze, jeśli z jakichś względów nie możesz spożywać masła, to ostatecznie możesz użyć olej roślinny
    • krem Biscoff Lotus – użyłam tu kremowy, gładki krem z ciasteczek, ten krem możesz dostać bez problemu w internecie (np. na Allegro), ale czasami można go kupić w sklepach Dealz, albo większych marketach. W Lidlu kupiłam też ostatnio krem ciasteczkowy od firmy Sante – pierwszy raz się z nim spotkałam, ale może będzie łatwiej dostępny niż ten Biscoff Lotus
    domowe pączki z lukrem nadziane kremem biscoff

    Jak zrobić pączki jeśli nie mam wagi kuchennej?

    Jeśli nie masz wagi kuchennej nie masz jak dokładnie podzielić ciasta na równe porcje. To możesz przygotować pączki metodą naszych babć. Czyli lekko rozwałkuj ciasto na gruby placek – staraj się nie dodawać przy tym za dużo mąki, bo pączki mogą od niej twardnieć. Dużą szklanką wytnij krążki ciasta i odłóż je na bok do podrośnięcia. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij. Wycięte pączki na koniec przykryj ściereczką i zostaw tak na około 30 minut, aby się napuszyły.

    ułożone na talerzu pączki oblane lukrem i posypane pokruszonymi ciasteczkami

    Jak nadziać pączki jeśli nie mam szprycy ani tylki?

    Jeśli nie masz specjalnej szprycy albo tylki z niedużym otworem, to możesz nadziać pączki za pomocą większej strzykawki (można takie kupić w aptece). Inna metoda – to nadzianie pączków jeszcze przed ich pieczeniem. Wtedy wycięte pączki mocno rozpłaszcz i lekko rozciągnij w dłoniach, nałóż na środek ciasta lekko czubatą łyżkę kremu ciasteczkowego (wtedy go nie podgrzewaj wcześniej) i dokładnie zlep pączka. Ułóż pączki z nadzieniem na lekko posypanym mąką blacie, przykryj ściereczką i zostaw tak na 30 minut.

    Smaż pączki na mocno rozgrzanym oleju, a po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu polej pączki lukrem.

    biscoff doughnuts with icing

    Jak przechowywać pączki z kremem ciasteczkowym?

    Pączki Biscoff, które nie zostaną zjedzone pierwszego dnia warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką. To pozwoli im dłużej zachować świeżość. Jeśli chcesz aby pączki były fajnie miękkie następnego dnia, to polecam ich podgrzanie w mikrofalówce. Ja zwykle je podgrzewam maksymalnie 30 sekund i robią się cudownie ciepłe i mięciutkie – ale uwaga na nadzienie – może stać się gorące!

    Mama nadzieję, że pączki z kremem Biscoff Lotus zagoszczą również w twoim domu :) Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło, jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy i możesz je sobie tam łatwo zapisać na później.

    kawałek pączka z widocznym  nadzieniem z kremu biscoff lotus

    Polecane przepisy na pączki na Tłusty Czwartek

    Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne pączki o różnych smakach i z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2025 24 lutego

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na pączki Biscoff

    Na Tłusty Czwartek i koniec karnawału usmaż ze mną rewelacyjne pączki nadziane słodkim kremem ciasteczkowym. Takie domowe pączki wspaniale smakują i są o niebo lepsze niż takie z cukierni. Ciepłe pączki ze słodkim kremem, oblane lepkim lukrem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku, a także zobacz mój krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić pączki nadziane kremem Biscoff. Z moimi dodatkowymi wskazówkami zawartymi pod przepisem usmażenie pączków w domu będzie bardzo proste! Spróbuj koniecznie!