Pączki z kremem ciasteczkowym

Przepis na pączki z kremem Biscoff Lotus
Na Tłusty Czwartek (i nie tylko) polecam dziś zachwycające domowe pączki z kremem ciasteczkowym. To mega puszyste i lekkie pączki nadziane kremowym i gładkim kremem Biscoff i oblane dodatkowo lukrem. Takimi pączkami na pewno zachwycisz wszystkich! Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku i w tym roku na Tłusty Czwartek usmaż swoim bliskim takie pyszne pączki Biscoff!
Spis treści

Pączki z kremem ciasteczkowym przepis z filmem
Jeśli uwielbiasz pączki i lubisz smażyć domowe pączki, to koniecznie przygotuj takie nadziane kremem ciasteczkowym!

Pączki z kremem ciasteczkowym przepis krok po kroku
Składniki
składniki na ciasto na pączki
dodatkowo do pączków
- ok 130 g kremu ciasteczkowego (u mnie 9 lekko czubatych łyżeczek)
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 2-3 łyżki mleka (do konsystencji)
- 1-2 ciastka Lotus (pokruszone – opcjonalnie)
- 1 litr oleju (do smażenia)
Instrukcja
Jak zrobić pączki z kremem Biscoff krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie drożdży
- Do miski pokrusz drożdże, dodaj cukier – zmieszaj, wlej mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
- Miseczkę przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – aby drożdże zaczęły pracować, urosły i się napuszyły.
Krok 2 – przygotowanie ciasta na pączki
- Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier oraz żółtka.300 g mąki pszennej, 3 żółtka, 30 g cukru
- Wlej rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
- Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut – aż nabierze elastyczności.
- Dodaj do ciasta wódkę.1 łyżka wódki
- Wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut.30 g masła
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3 – przygotowanie pączków
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Za pomocą wagi kuchennej podziel ciasto na 9 równych porcji – każda około 60 g.
- Utocz kawałki ciasta w kulkę – staraj się nie dodawać mąki, aby pączki nie zrobiły się potem twarde.
- Każdą kulkę dodatkowo mocno spłaszcz dłonią.
- Gotowe placuszki przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby się napuszyły.
Krok 4 – smażenie pączków
- Pod koniec wyrastania pączków rozgrzej mocno olej w większym garnku – najlepiej do temperatury około 170 stopni.1 litr oleju
- Nakładaj po 3-4 pączki na gorący tłuszcz i smaż po około 2-3 minuty z jednej strony.
- Ostrożnie przewróć pączki na drugą stronę i ponownie smaż je przez około 2 minuty – możesz sprawdzić wykałaczką wbitą w środek pączka, czy są już dobrze usmażone – wykałaczka musi być czysta, bez lepkiego ciasta.
- Gotowe pączki wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5 – nadziewanie pączków
- Krem ciasteczkowy przełóż do miseczki.ok 130 g kremu ciasteczkowego
- Krótko go podgrzej w mikrofalówce (ok 30 sekund) – aby stał się bardziej płynny.
- Przełóż krem do woreczka z założoną tylką z niedużym okrągłym otworem.
- Wbij tylkę w środek pączka (od boku) i wyciśnij trochę kremu.
Krok 6 – lukrowanie pączków
- Cukier puder wsyp do miski.150 g cukru pudru
- Dodaj do niego porcjami mleko ciągle mieszając, aż otrzymasz gładki i dość gęsty lukier.2-3 łyżki mleka
- Polej lukrem pączki – najlepiej aby były już lekko ostudzone.
- Na koniec możesz dodatkowo posypać pączki pokruszonymi ciasteczkami.1-2 ciastka Lotus
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowe pączki Biscoff – uwagi
Już w ten czwartek obchodzimy Tłusty Czwartek – czyli najbardziej słodki dzień w roku :) Ja z tej okazji polecam dziś przepyszne domowe pączki nadziane ciasteczkowym kremem i oblane lukrem. Takie domowe pączki jeszcze lekko ciepłe po usmażeniu, lepiące od lukru i mięciutkie, to najlepsze co można zjeść w Tłusty Czwartek! Jeśli lubisz robić w domu pączki, to koniecznie zrób te z kremem Biscoff!
Jakie składniki są potrzebne do usmażenia pączków z kremem ciasteczkowym?
Do zrobienia domowych pączków będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- drożdże – do pączków najlepsze są drożdże świeże, ale jeśli nie masz dostępu do takich, to możesz użyć drożdże suszone instant – użyj ich jedno opakowanie o wadze ok 7 g
- mąka pszenna – do pączków najlepsza jest tzw. mąka luksusowa typ 550 – ale ostatecznie może też być mąka typ 500
- masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82 % i ono będzie tutaj najlepsze, jeśli z jakichś względów nie możesz spożywać masła, to ostatecznie możesz użyć olej roślinny
- krem Biscoff Lotus – użyłam tu kremowy, gładki krem z ciasteczek, ten krem możesz dostać bez problemu w internecie (np. na Allegro), ale czasami można go kupić w sklepach Dealz, albo większych marketach. W Lidlu kupiłam też ostatnio krem ciasteczkowy od firmy Sante – pierwszy raz się z nim spotkałam, ale może będzie łatwiej dostępny niż ten Biscoff Lotus
Jak zrobić pączki jeśli nie mam wagi kuchennej?
Jeśli nie masz wagi kuchennej nie masz jak dokładnie podzielić ciasta na równe porcje. To możesz przygotować pączki metodą naszych babć. Czyli lekko rozwałkuj ciasto na gruby placek – staraj się nie dodawać przy tym za dużo mąki, bo pączki mogą od niej twardnieć. Dużą szklanką wytnij krążki ciasta i odłóż je na bok do podrośnięcia. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij. Wycięte pączki na koniec przykryj ściereczką i zostaw tak na około 30 minut, aby się napuszyły.
Jak nadziać pączki jeśli nie mam szprycy ani tylki?
Jeśli nie masz specjalnej szprycy albo tylki z niedużym otworem, to możesz nadziać pączki za pomocą większej strzykawki (można takie kupić w aptece). Inna metoda – to nadzianie pączków jeszcze przed ich pieczeniem. Wtedy wycięte pączki mocno rozpłaszcz i lekko rozciągnij w dłoniach, nałóż na środek ciasta lekko czubatą łyżkę kremu ciasteczkowego (wtedy go nie podgrzewaj wcześniej) i dokładnie zlep pączka. Ułóż pączki z nadzieniem na lekko posypanym mąką blacie, przykryj ściereczką i zostaw tak na 30 minut.
Smaż pączki na mocno rozgrzanym oleju, a po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu polej pączki lukrem.
Jak przechowywać pączki z kremem ciasteczkowym?
Pączki Biscoff, które nie zostaną zjedzone pierwszego dnia warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką. To pozwoli im dłużej zachować świeżość. Jeśli chcesz aby pączki były fajnie miękkie następnego dnia, to polecam ich podgrzanie w mikrofalówce. Ja zwykle je podgrzewam maksymalnie 30 sekund i robią się cudownie ciepłe i mięciutkie – ale uwaga na nadzienie – może stać się gorące!
Mama nadzieję, że pączki z kremem Biscoff Lotus zagoszczą również w twoim domu :) Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło, jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy i możesz je sobie tam łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na pączki na Tłusty Czwartek
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne pączki o różnych smakach i z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na pączki Biscoff
Na Tłusty Czwartek i koniec karnawału usmaż ze mną rewelacyjne pączki nadziane słodkim kremem ciasteczkowym. Takie domowe pączki wspaniale smakują i są o niebo lepsze niż takie z cukierni. Ciepłe pączki ze słodkim kremem, oblane lepkim lukrem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku, a także zobacz mój krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić pączki nadziane kremem Biscoff. Z moimi dodatkowymi wskazówkami zawartymi pod przepisem usmażenie pączków w domu będzie bardzo proste! Spróbuj koniecznie!