Pavlova pomarańczowo-korzenna
Przepis na bezę z kremem pomarańczowym i ciasteczkami korzennymi
Dziś u mnie rozgościła się pavlova pomarańczowo-korzenna. Ta pyszna i słodka beza posypana jest pokruszonymi ciasteczkami speculoos i podana z kremem pomarańczowym i orange curd. Smak pomarańczowy i korzenny idealnie ze sobą współgrają i tworzą wspaniałą świąteczną bezę idealną na Boże Narodzenie. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić bezę z orange curd i kremem pomarańczowym.
Spis treści
Pavlova pomarańczowo-korzenna przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz słodkie bezy podane z dużą ilością kremu, to koniecznie przygotuj taką świąteczną pavlovę.
Pavlova pomarańczowo-korzenna przepis
Składniki
składniki na bezę do pavlovej
- 6 białek (- z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru (najlepiej drobnego – 1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
składniki na orange curd
- 3 żółtka
- 2 pomarańcze (sok i skórka – u mnie wyszło 150 ml soku)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 60 g masła
składniki na krem pomarańczowy do pavlovej
- około pół porcji orange curd
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej – użyłam 30%)
dodatkowo
- kilka ciasteczek korzennych (- użyłam speculoos, mogą też być pierniczki)
Instrukcja
Jak zrobić bezę
- Białka wlej do misy miksera, dodaj sok z cytryny (może też być ocet) i zacznij miksować.6 białek, 1 łyżeczka soku z cytryny
- Gdy białka lekko się napuszą zacznij dodawać cukier – porcjami. Po każdej porcji zmiksuj białka na wysokich obrotach.300 g cukru
- Gdy dodasz cały cukier miksuj białka, aż zrobią się białe, gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Przygotuj blachę pod bezę – połóż na niej papier do pieczenia, połóż talerzyk (u mnie mały) i go odrysuj.
- Aby papier nie "latał" w trakcie pieczenia możesz posmarować go od spodu posmarować odrobiną bezy i przykleić do blachy.
- Wyłóż bezę na wyrysowane koło i nadaj jej okrągły kształt.
- Posyp wierzch pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.kilka ciasteczek korzennych
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (termoobieg) i piecz przez około 2,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale bezę zostaw jeszcze w środku, aby ostygła.
- Bezę możesz upiec dzień wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
Jak zrobić orange curd
- Do żółtek dodaj odrobinę soku pomarańczowego i wymieszaj razem widelcem.3 żółtka
- Do żaroodpornej miski wlej resztę soku, dodaj skórkę startą z pomarańczy, masło i cukier.2 pomarańcze, 60 g masła, 100 g cukru
- Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj, aż masło i cukier się rozpuszczą.
- Dodaj do miski rozmieszane żółtka i energicznie wymieszaj.
- Gotuj orange curd aż krem zgęstnieje.
- Przelej krem przez sitko, ostudź i schowaj do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić krem pomarańczowy do pavlovej
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach, aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj do niej mniej więcej połowę zimnego orange curd (lub do smaku) i wymieszaj łopatką.około pół porcji orange curd
- Wyłóż krem na wierzch bezy.
- Na krem wyłóż resztę orange curd i na koniec posyp bezę pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
- Schowaj bezę do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin (beza może stać w lodówce nawet kilka dni).
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Beza z kremem pomarańczowym – uwagi
Jeśli szukacie na święta Bożego Narodzenia przepisu na ciasto, które zasmakuje wszystkim i jednocześnie zrobi ogromne wrażenie, to ja polecam bezy :)
Dziś przygotowałam dla Was przepis na bezę pomarańczowo-korzenną o takich właśnie świątecznych smakach.
Oprócz pysznej i lekkiej bezy mamy tu pokruszone korzenne ciasteczka speculoos, obłędny orange curd oraz krem pomarańczowy.
Ta beza pavlova wychodzi słodka, więc będzie idealna dla osób „ze słodkim zębem” ;)
Jak zrobić bezę pomarańczową – wskazówki
Ja przygotowanie tego pysznego deseru zaczęłam od zrobienia bezy.
Wykorzystałam 6 białek z jajek rozmiar L, połowę z żółtek dodałam do orange curd.
Pozostałe żółtka możecie dołożyć do jajecznicy, albo upiec babeczki na żółtkach, albo zrobić likier ajerkoniak (z połowy porcji ;)).
Bezę przed samym pieczeniem posypałam pokruszonymi ciasteczkami korzennymi – dwa w zupełności wystarczą, a nawet zostaną na późniejsze posypanie całej bezy z kremem.
Ciasteczka wystarczy włożyć do grubszego woreczka i potłuc wałkiem do ciasta.
Bezę suszymy/pieczemy w piekarniku w trybie termoobiegu.
Ile piec bezę?
Ja bezę piekłam przez 2,5 godziny w 100 stopniach. Gdy beza jest wyższa, to zawsze musimy ją dłużej piec. Małe beziki pieczemy krócej.
Bezę po upieczeniu zostawiam zawsze w piekarniku do momentu aż się ostudzi. Czasami nawet zostawiam ją tam na noc, jeśli nie mam jej gdzie schować.
Jak zrobić orange curd?
Orange curd, to krótko mówić krem pomarańczowy przygotowany z żółtek, pomarańczy, cukru i masła. Przygotowuje się go w kąpieli wodnej, czyli miseczkę ze składnikami kremu ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i tak podgrzewamy.
Do tego kremu użyłam sok i skórkę z dwóch pomarańczy – soku wyszło mi około 150 ml – czyli trochę ponad pół szklanki. Jeśli macie mniej soczyste pomarańcze, to użyjcie ich więcej.
W trakcie przygotowania kremu nagrałam dla was filmik, więc możecie zobaczyć jak zrobić orange curd – filmik jest na dole pod przepisem.
Gotowy krem studzimy, a następnie chowamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, tak aby się dobrze schłodził. Krem musi być mocno zimny zanim dodamy go do śmietany kremówki.
Jak zrobić krem pomarańczowy na bezę?
Tu już postawiłam na prostotę – do mocno zmiksowanej śmietany kremówki dodałam mniej więcej połowę orange curd. Śmietany kremówki nie słodziłam przy miksowaniu, bo po pierwsze – sama beza jest słodka, a po drugie – orange curd też był słodzony. Sam orange curd nie jest może wybitnie słodki, ale jak się wszystko razem połączy, to wychodzi słodka beza – dla mnie nawet ciut za słodka ;)
Tak przygotowany pomarańczowy krem wykładamy na bezę i polewamy resztą orange curd.
Na koniec posypujemy bezę pokruszonymi ciasteczkami i jeśli macie ochotę, to dekorujemy kilkoma całymi ciasteczkami.
Pavlova pomarańczowo-korzenna gotowa!
Teoretycznie możecie podać ją od razu, ale ja wolę potrzymać bezę przez kilka godzin w lodówce, wtedy wierzch samej bezy lekko mięknie od kremu i bezę można dużo łatwiej pokroić na kawałki.
Mam nadzieję, że ten przepis na bezę się wam spodoba i chętnie z niego skorzystacie.
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała taka świąteczna beza :)
Ps.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo słodkich przepisów na domowe wypieki. Książkę możecie kupić z moją dedykacją w moim sklepie :)
Polecane przepisy na bezę Pavlovą
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na Pavlovą o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bezę z kremem pomarańczowym
Przygotuj dziś razem ze mną idealną bezę na Boże Narodzenie. To pyszna pomarańczowa beza z kremem pomarańczowym i kruchymi ciasteczkami korzennymi. Smaki pomarańczy i ciasteczek korzennych wspaniale wspaniale się ze sobą łączą i nadają bezie świąteczny charakter. Już sam orange curd, czyli krem pomarańczowy na żółtkach smakuje wyśmienicie i można go wyjadać łyżkami. A jak się go połączy z puszystą i słodką bezą, to otrzymujemy ciasto idealne! Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić bezę, aby była idealna. Z mojego przepisu dowiecie się jak zrobić białka do bezy i jak przygotować foremkę do upieczenia bezy. Zobaczcie moje zdjęcia krok po kroku, a na pewno wszystko wyjdzie wam bez problemu.
Pavlova pomarańczowo-korzenna
Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku na bezę pawlową i przygotujcie ją w takiej świątecznej bożonarodzeniowej odsłonie. Gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni tym smakiem! Zobaczcie jak zrobić orange curd i jak zrobić krem pomarańczowy na bezę. Pamiętajcie, że zarówno bezę jak i orange curd możecie przygotować z wyprzedzeniem! Wtedy usprawnicie sobie pracę i sama beza pomarańczowo-korzenna będzie szybsza do zrobienia! Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na bezy - na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.