Puszyste placki drożdżowe
Przepis na puszyste drożdżowe placuszki idealne na śniadanie lub kolację
Dziś zapraszam na puszyste placki drożdżowe smażone w niewielkim rozmiarze. Te placuszki będą idealne na leniwe weekendowe śniadanie, kiedy macie więcej na przygotowanie ciasta drożdżowego. To co nie zjecie możecie potem przegryźć w ciągu dnia, albo spakować dzieciom do szkoły.
Spis treści
Puszyste placki drożdżowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie słodkie placuszki na śniadanie, albo na posiłek w ciągu dnia, to koniecznie zróbcie takie drożdżowe placuszki i zjedzcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Puszyste placki drożdżowe przepis
Składniki
składniki na drożdżowe placki
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru (do drożdży)
- 250 mlo mleka (ciepłego )
- 400 g mąki pszennej (przesianej – 2 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżki cukru
- 300 ml maślanki (- najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka ((rozmiar L))
- 2 łyżki oleju
- ulubiony aromat ( do smaku – ewentualnie )
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe placuszki na śniadanie
- Drożdże rozkrusz, zasyp dwiema łyżeczkami cukru i zalej połową mleka – wymieszaj i odstaw na około 20 minut.20 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 250 mlo mleka
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka i olej.400 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 2 jajka, 2 łyżki oleju
- Wlej rozczyn drożdżowy i resztę mleka.
- Zacznij wyrabiać ciasto stopniowo dodając maślankę.300 ml maślanki
- Ciasto ma być dość rzadkie i lejące (ale sporo gęstsze od ciasta naleśnikowego).
- Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Po tym czasie możesz smażyć placuszki – nie smaż ich na dużej ilości oleju, patelnię jedynie przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
- Podawaj na ciepło.
Prywatne
Puszyste placuszki na drożdżach – uwagi
Kolejne leniwe weekendowe śniadanie zaowocowało przepysznymi, leciutkimi i bardzo puszystymi placuszkami z ciasta drożdżowego :)
Smażone same – bez dodatków owoców, za to potem podane z czekoladą, toffi i masą owoców – takie śniadanka to ja lubię :)
Te drożdżowe placki powstały spontanicznie, ale na pewno ten przepis będzie nie raz u mnie powtarzany :)
Możecie smażyć spore pancakesy – takie o średnicy około 10 cm, ale najwięcej uroku mają malutkie placuszki smażone w patelni z dołkami (takiej do jajek sadzonych) – dłużej schodzi smażenie, ale moje dzieciaki uwielbiają te maluchy.
Placuszków wychodzi sporo, więc to co pozostało spakowałam do pudełeczka i zabrałam na basen – po pływaniu były jak znalazł :)
Więcej przepisów na placuszki, pancakes, czy gofry znajdziecie w dziale śniadania – serdecznie zapraszam :)
Polecane przepisy na placki idealne na śniadanie
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste placuszki na słodko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na puszyste placki drożdżowe
Zapraszam na pyszne puszyste placuszki na drożdżach idealne na weekendowe śniadanie. Te placuszki zrobione z drożdżami wymagają odrobinę więcej czasu, bo ciasto musi troszkę postać i podrosnąć. Dlatego warto je przygotować w weekend kiedy macie rano więcej czasu. Drożdżowe placki wychodzą super puszyste i lekkie. A że dodałam do nich niewiele cukru, to możecie po usmażeniu polać drożdżowe placuszki podgrzaną nutellą albo sosem czekoladowym. Drożdżowe placuszki doskonale będą również smakowały z bitą śmietaną i owocami :)
Puszyste placuszki na drożdżach przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na puszyste placuszki i sprawdźcie jak zrobić proste placuszki z drożdżami. Jestem przekonana, że takie placki drożdżowe zasmakują każdemu! Moje dzieci i my zjedliśmy je z dużym smakiem. Pamiętajcie, że do ciasta na placuszki możecie dodać ulubiony aromat albo dodać trochę cynamonu. Wtedy drożdżowe placki będą jeszcze smaczniejsze :) Przy okazji polecam wam ulubiony przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami.