Rolada bezowa
Przepis na roladę bezową z kremem czekoladowym
Rolada bezowa z kremem czekoladowym to wspaniałe połączenie kruchej, delikatnej bezowej masy z gęstym, kremowym nadzieniem z czekolady. To eleganckie i wykwintne ciasto z kremem idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, takie jak urodziny czy przyjęcia weselne. Rolada bezowa z kremem czekoladowym może być podana jako deser lub słodki poczęstunek, a jej intensywny smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj koniecznie i zaskocz wszystkich nieziemskim smakiem tej pysznej bezy.
Spis treści
Rolada bezowa z czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bezy i ciasta z kremem, to spróbuj tego połączenia delikatnej bezy zawiniętej z bogatym w smak kremem czekoladowym. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
Rolada bezowa przepis
Wyposażenie
- Foremka o wielkości około 23/38 cm
Składniki
składniki na bezę do rolady
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na krem czekoladowy do bezy
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego ((np. nutella))
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
Instrukcja
Jak zrobić bezę do rolady krok po kroku
- Ubij białka ze szczyptą soli.3 białka, 1 szczypta soli
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj aż białka będą sztywne i lśniące.100 g cukru
- Dodaj mąkę i ocet – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Dużą blachę (około 23/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż na blaszkę białka i równomiernie rozprowadź.
- Piecz 20 minut w 160 stopniach (termoobieg)
- Po upieczeniu przełóż na posypany delikatnie cukrem pudrem papier do pieczenia, tak aby góra bezy znalazła się na dole – ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
- Pozostaw ją do przestudzenia.
Jak zrobić krem czekoladowy do rolady bezowej
- Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.250 g serka mascarpone, 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego, 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
- Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń wzdłuż dłuższego boku.
- Zawiń w papier do pieczenia i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, gorzkim kakao lub kawą rozpuszczalną.
Prywatne
Bezowa rolada z czekoladą – uwagi
Znowu uzbierało mi się trochę białek i znowu miałam dylemat co z nimi zrobić ;)
Samych bez nie chciałam robić, bo mam ich jeszcze trochę poutykanych po różnych pojemniczkach.
Wobec braku innych pomysłów powstała rolada bezowa z kremem czekoladowo-kawowym.
Troszkę obawiałam się, jak to będzie z jej zawijaniem, ale poszło łatwiej niż z tradycyjną roladą biszkoptową :)
Obawiałam się trochę jej słodkości, dlatego do samej bezy dałam trochę mniej cukru, a do kremu oprócz nutelli dodałam rozpuszczalną kawę.
Sprawdzone przepisy na bezy z kremem
Wszystkich wielbicieli bezowych słodkości gorąco zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów na rewelacyjne bezy z różnymi kremami. Na blogu znajdziecie ich całkiem sporo, a do tego również przepisy na ciasta bezowe, gdzie beza stanowi jedną z warstw ciasta :)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Rolada bezowa z kremem czekoladowym
Przepis na pyszną i lekką roladę bezową z kremem z nutelli i kawy to świetny pomysł na pyszny deser. Słodycz bezy świetnie komponuje się z kremem czekoladowo-kawowym, a dodatek gorzkiego kakao, którym udekorowana jest beza dodatkowo równoważy słodkość. Jeśli lubicie bezy z kremem, to taka rolada z kremem jest właśnie dla was!
Przepis na roladę bezową
Zobaczcie mój przepis na bezę i sprawdźcie jak zrobić roladę bezową z kremem czekoladowym. Wiem, że wielu z was boi się robić bezy, a już tym bardziej roladę bezową, ale to nie jest trudne! Z moim dokładnym przepisem krok po kroku bez problemu upieczecie bezowy spód do rolady. Koniecznie spróbujcie! Jest przekonana, że tym ciastem zachwycicie całą rodzinę. Przy okazji polecam wam również przepis na bezę z kremem i truskawkami - to prawdziwa petarda!