Rolada bezowa z jagodami
Przepis na roladę bezową z jagodami i konfiturą jagodową
wpis sponsorowany
Dziś u mnie niezwykle pyszna i lekka letnia rolada bezowa z jagodami i kremem śmietankowym. Sama beza na roladę upieczona jest z dodatkiem konfitury jagodowej, która nadaje jej świetnego wyglądu i wyjątkowego smaku. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Rolada bezowa z jagodami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie bezy i ciasta bezowe to koniecznie zróbcie bezową roladę z jagodami i zachwyćcie ich wszystkich jej wyjątkowym smakiem.
Rolada bezowa z jagodami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 23/38 cm.
Składniki
Składniki na bezę do rolady
- 3 białka ( z jajek rozmiar L)
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu (lub sok z cytryny)
- około 80 g Konfitury ( Jagodowej Stovit)
składniki na krem śmietankowy do bezy
- 125 g serka mascarpone (zimnego )
- 150 ml śmietany kremówki ( zimnej – użyłam 30%)
- 1 łyżka cukru pudru
- około 150 g jagód ((1 szklanka))
Instrukcja
Jak zrobić roladę bezową z jagodami i kremem
- Zacznij miksować białka i wsypuj powoli cukier aż dodasz cały.3 białka, 100 g cukru
- Zwiększ obroty miksera i miksuj białka aż będą gęste, białe i lśniące.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
- Formę do pieczenia o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż bezę do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Małą łyżeczką nałóż na bezę kleksy konfitury jagodowej Stovit.około 80 g Konfitury
- Delikatnie przemieszaj wierzch tworząc esy floresy.
- Piecz bezę w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez 20 minut.
- Przygotuj drugi kawałek papieru do pieczenia, połóż go na blacie i posyp cukrem pudrem.
- Wyjmij upieczoną bezę, delikatnie przewróć ją do góry nogami i połóż na papierze z cukrem pudrem.
- Delikatnie odklej papier ze spodu (ten z pieczenia).
- Zostaw bezę do wystudzenia.
- Przygotuj krem – do miski dodaj zimny serek mascarpone, zimną kremówkę oraz cukier puder.125 g serka mascarpone, 150 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Zmiksuj całość na wysokich obrotach aż masa będzie gęsta.
- Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.około 150 g jagód
- Wyłóż krem na bezę i rozsmaruj.
- Ostrożnie zwiń bezę wzdłuż dłuższego boku – pomagaj sobie przy tym papierem do pieczenia.
- Obwiń roladę papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia – na przynajmniej godzinę.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezowa rolada z jagodami – uwagi
Dziś poleca się waszej uwadze rolada bezowa z jagodami.
Ta rolada jest podwójnie jagodowa.
Wykorzystałam do niej konfiturę jagodową od Stovit – to z niej są „esy floresy” na wierzchu bezy – oraz świeże jagody.
Rolada bezowa jest bardzo prosta do zrobienia – myślę, że jest nawet prostsza od zwykłej rolady – więc nie bójcie się jej i koniecznie upieczcie.
Najpierw trzeba upiec bezowy blat i go ostudzić.
Potem już tylko krem i schłodzenie w lodówce.
A następnie można się już zajadać rozpływającą się w ustach, przepyszną roladą ❤❤
Polecam wam także inne przepisy przygotowane razem ze Stovit – wszystkie są przepyszne!
Polecane przepisy na roladę bezową
Zobaczcie inne moje przepisy na roladę bezową. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bezowa rolada z jagodami przepis
Zapraszam na pyszną roladę bezową z nadzieniem z kremu śmietankowego zmieszanego z jagodami. To lekkie ciasto bezowe będzie idealne na letnie upalne dni. Rolada jest lekka jak chmurka i doskonale smakuje ze świeżymi i lekko kwaśnymi jagodami. Takim deserem na pewno zachwycicie całą rodzinę i gości. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić bezę na roladę bezową. Z moimi instrukcjami wszystko uda się wam doskonle!