Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami
Przepis na proste ciasto z brzoskwiniami i nektarynkami
Zapraszam na bardzo proste, a jednocześnie smaczne i efektowne ciasto z brzoskwiniami. Ta tarta migdałowa zrobiona jest z gotowego ciasta francuskiego, więc praca nad nią nie zajmie wam wiele czasu. Polecam gorąco!
Spis treści
Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szybkie i proste przepisy na ciasta z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Tarta migdałowa z nektarynkami i brzoskwiniami przepis
Składniki
składniki na tartę z brzoskwiniami i migdałami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego ( – opakowanie o wielkości 275 g – ciasto ma być świeże, nie mrożone)
- 120 g migdałów (mielonych )
- 1 jajko
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 100 g kwaśnej śmietany (- 18 lub 12 %)
- 2 białka
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 2-3 nektarynki lub brzoskwinie ((mogą też być z puszki))
- około 50 g migdałów (posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić migdałową tartę z brzoskwiniami
- Ciasto francuskie rozłóż na blaszce razem z papierem (ja założyłam lekko boki do środka, aby utworzyć grubszy brzeg).1 opakowanie ciasta francuskiego
- Podpiecz ciasto przez 10-12 minut w 200 stopniach (góra/dół) – musi się lekko zarumienić.
- W tym czasie zmieszaj razem śmietanę, mielone migdały, 50 g cukru i jajko. a owoce przekrój na pół i pokrój w plasterki.120 g migdałów, 1 jajko, 100 g kwaśnej śmietany, 50 g cukru, 2-3 nektarynki lub brzoskwinie
- Wyjmij z piekarnika ciasto, jeśli się mocno napuszyło, to je delikatnie zgnieć ręką.
- Wyłóż na wierzch masę śmietanowo-migdałową i ułóż owoce.
- Podpiecz w piekarniku przez kolejne 10 minut.
- W tym czasie ubij białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli.2 białka, 50 g cukru
- Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni (z termoobiegiem).
- Łyżeczką nałóż bezę na wierzch ciasta tworząc małe kupki.
- Posyp wierzch ciasta posiekanymi migdałami.około 50 g migdałów
- Popiecz ciasto przez kolejne 10-15 minut – aż beza się zarumieni.
- Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Szybka tarta z migdałami i brzoskwiniami – uwagi
Dziś przepis na szybkie i proste ciasto – do wykonania również dla klasycznych „dwóch lewych rąk” ;)
Potrzebne Wam będzie gotowe ciasto francuskie (zaawansowani cukiernicy mogą zrobić własne np. z tego przepisu), mielone migdały (albo całe, które możecie zmielić) oraz nektarynki albo brzoskwinie.
Dzięki tym podstawowym składnikom wyjdzie Wam rewelacyjna tarta migdałowa z owocami :)
Nie napracujecie się zbytnio, a za to „wyżerka” nieziemska :)
A – zupełnie zapomniałam o całym zwieńczeniu – czyli małych bezikach – co prawda możecie je pominąć, ale one na prawdę stanowią „wisienkę na torcie”.
Ps.
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na tarty na słodko.
Przepis znalazłam we wrześniowym numerze „Moich smaków życia” – tutaj podaję wersję z moimi zmianami.
Polecane przepisy na słodkie wypieki z ciasta francuskiego
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne i szybkie słodkości z ciasta francuskiego. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta z ciasta francuskiego przepis
Zapraszam was dziś na prosty, a jednocześnie bardzo smaczny przepis na ciasto owocowe zrobione z gotowego ciasta francuskiego. Aby dodać mu smaku i wyrafinowania podpieczone ciasto francuskie posmarowałam masą marcepanową zrobioną ze zmielonych migdałów zmieszanych ze śmietaną i cukrem. Na wierzchu ułożyłam pokrojone brzoskwinie i nektarynki, a na koniec dodałam do ciasta proste bezy. Całość tworzy idealne połączenie smaków - spróbujcie koniecznie!
Tarta migdałowa z brzoskwiniami
Jeśli macie mało czasu, albo powątpiewacie w swoje umiejętności cukiernicze, to wykorzystanie przy pieczeniu ciast gotowego ciasta francuskiego jest świetnym pomysłem. Zobaczcie mój przepi s na proste ciasto z brzoskwiniami i migdałami i przygotujcie je na weekend do kawy. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.