Tarty nie są tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym, ale to nie znaczy, że trzeba je z tego powodu dyskryminować :)
Dlatego dziś będzie przepyszna tarta serowa z żurawinami.
Mamy tu delikatne kruche ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, kremową masę sernikową z serka mascarpone i żurawiny w sosie.
Mieszanka smaków jest niebywała – delikatny smak masy serowej świetnie się komponuje z wyrazistą żurawiną, która dodaje ciastu „charakteru”.
Tarta jest przepyszna, a do tego doskonale się prezentuje :)
Myślę, że zrobi furorę na każdym świątecznym stole.

Tarta serowa z żurawinami
Składniki
składniki spodu:
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- ewentualnie odrobina mleka (do nadania konsystencji)
składniki masy serowej:
- 500 g serka mascarpone
- 2 jajka - użyłam M
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
- 200 ml kwaśnej śmietany (użyłam 12 %)
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- słoiczek żurawin
Instrukcja
wykonanie spodu:
- Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieść w misce i zagnieć ciasto - jeśli będzie taka potrzeba, to możesz dodać odrobinę mleka.
- Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, to umieść je w foliowym woreczku i schłódź w lodówce przez 1-2 godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim przygotowaną blaszkę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy 28 cm).
- Nadmiar ciasta odkrój - możesz z niego powycinać foremką małe ciasteczka i potem ozdobić nimi tartę, albo upiec oddzielnie i zjeść :)
- Ciasto nakłuj, połóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej i obciąż ją fasolą, grochem, albo ryżem.
- Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
wykonanie masy serowej:
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
- Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód.
- Możesz brzegi tarty udekorować ciasteczkami wyciętymi z pozostałego ciasta.
- Piecz tartę w 150 stopniach przez około 45-50 minut.
- Możesz pod koniec pieczenia zmieszać śmietanę z cukrem pudrem i wylać ją na upieczoną tartę - wtedy podpiecz ciasto jeszcze przez około 10 minut.
- Ciasto ostudź - możesz je schłodzić w lodówce.
- Przed podaniem nałóż na tartę żurawiny.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.