Tarty nie są tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym, ale to nie znaczy, że trzeba je z tego powodu dyskryminować :)

Dlatego dziś będzie przepyszna tarta serowa z żurawinami.

Mamy tu delikatne kruche ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, kremową masę sernikową z serka mascarpone i żurawiny w sosie.

Mieszanka smaków jest niebywała – delikatny smak masy serowej świetnie się komponuje z wyrazistą żurawiną, która dodaje ciastu „charakteru”.

Tarta jest przepyszna, a do tego doskonale się prezentuje :)

Myślę, że zrobi furorę na każdym świątecznym stole.

tarta z serem i żurawinami3

tarta z serem i żurawinami1

tarta z serem i żurawinami4

tarta z serem i żurawinami5

tarta z twarogiem

Tarta serowa z żurawinami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki spodu:

składniki masy serowej:

dodatkowo:

  • 200 ml kwaśnej śmietany (użyłam 12 %)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • słoiczek żurawin

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieść w misce i zagnieć ciasto - jeśli będzie taka potrzeba, to możesz dodać odrobinę mleka.
  • Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, to umieść je w foliowym woreczku i schłódź w lodówce przez 1-2 godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim przygotowaną blaszkę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy 28 cm).
  • Nadmiar ciasta odkrój - możesz z niego powycinać foremką małe ciasteczka i potem ozdobić nimi tartę, albo upiec oddzielnie i zjeść :)
  • Ciasto nakłuj, połóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej i obciąż ją fasolą, grochem, albo ryżem.
  • Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.

wykonanie masy serowej:

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
  • Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód.
  • Możesz brzegi tarty udekorować ciasteczkami wyciętymi z pozostałego ciasta.
  • Piecz tartę w 150 stopniach przez około 45-50 minut.
  • Możesz pod koniec pieczenia zmieszać śmietanę z cukrem pudrem i wylać ją na upieczoną tartę - wtedy podpiecz ciasto jeszcze przez około 10 minut.
  • Ciasto ostudź - możesz je schłodzić w lodówce.
  • Przed podaniem nałóż na tartę żurawiny.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.