Torcik z jeżynami i borówkami
Przepis na rustykalny tort z jeżynami i borówkami
Zapraszam na pyszny i prosty torcik z jeżynami i lekkim kremem z białą czekoladą. Ten tort to dwa przekrojone na pół biszkopty tłuszczowe (tak zwane biszkopty królowej Wiktorii), lekki krem z mascarpone i białą czekoladą oraz dużo świeżych borówek i jeżyn. Tort jest w stylu „naked cake”, więc jego boki nie są posmarowane kremem. W ten sposób powstał cudny, rustykalny torcik, który zjedliśmy na urodziny mojej córki.
Spis treści
Torcik z jeżynami i borówkami przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na prosty i jednocześnie bardzo smaczny tort na specjalne okazje, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Torcik z jeżynami i borówkami przepis
Wyposażenie
- Dwie formy do pieczenia o wielkości około 16-18 cm.
Składniki
składniki na tłuszczowe biszkopty do tortu
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka (- użyłam rozmiar L)
składniki na krem z białą czekoladą
- 100 g białej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
dodatkowe składniki do tortu
- owoce (- u mnie borówki i jeżyny)
Instrukcja
Jak zrobić tłuszczowe biszkopty do tortu
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku na zmianę z łyżką mąki.4 jajka
- Po każdym jajku krótko zmiksuj.
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
- Ciasto przelej do dwóch foremek o średnicy 16-18 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
- Jeśli pieczesz ciasto w jednej foremce to wydłuż czas pieczenia.
- Upieczone biszkopty ostudź, a następnie przekrój każdy na dwa blaty.
Jak zrobić krem z białą czekoladą do tortu
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do serka mascarpone i zmiksuj.100 g białej czekolady, 250 g serka mascarpone
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj porcjami serek mascarpone z czekoladą i krótko zmiksuj.250 ml śmietany kremówki
- Kremem przełóż blaty biszkopta.
- Dodatkowo nałóż na krem trochę owoców – świeżych lub z puszki.
Prywatne
Maślany tort z jeżynami – uwagi
Zapraszam na pyszny i prosty rustykalny torcik z jeżynami i borówkami.
Moja córka obchodziła w tym roku swoje siódme urodziny, gdy byliśmy na urlopie.
Przez ostatnie pół roku wymyślała, jaki by chciała mieć tort, a ja musiałam temperować jej zapędy i tłumaczyć, że będziemy wtedy we Włoszech i nie bardzo będę miała jak jej zrobić wymarzony tort.
Urlop urlopem, ale przecież nie zostawię dziecka bez tortu ;)
Dlatego jeszcze w domu upiekłam dwa małe biszkopty królowej Wiktorii, kupiłam mascarpone, kremówkę i białą czekoladę i wszystko to zabrałam do Toskanii :)
Na szczęście Weronika miała urodziny w drugim dniu pobytu, więc wiedziałam, ze biszkoptom nic się nie stanie.
W dniu urodzin zmiksowałam kremówkę, rozpuściłam czekoladę i dodałam ją razem z mascarpone do śmietany. Do przełożenia tortu użyłam dodatkowo borówki oraz jeżyny nazbierane na miejscu z ogromnego krzaczora :D
Zdjęcia torcika powstały w okolicznym porzuconym domu w ruinie – w zasadzie zostały z niego głównie schody – ale za to jaka fotogeniczna ta ruina :D
Podaję przepis na torcik o średnicy 16-18 cm.
Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na różne okazje :)
Polecane przepisy na pyszne torty
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na torcik z jeżynami
Zapraszam was na prosty tort z kremem z białej czekolady i z owocami. Ten tort przygotowałam na bazie biszkopta maślanego, czyli biszkoptu królowej Wiktorii. Taki biszkopt maślany ma bardziej zwartą strukturę i lepiej trzyma formę niż tradycyjny delikatny biszkopt. Dlatego łatwiej go w razie czego transportować. Moje maślane biszkopty przełożyłam kremem z bitej śmietany, mascarpone i białej czekolady. A na koniec dodałam świeże jeżyny i borówki.
Nagi tort z borówkami przepis
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na rustykalny tort z kremem z białej czekolady i borówkami. Taki torcik z jeżynami możecie przygotować na jakąś specjalną okazję - jak np. urodziny albo na święta. Biszkopty maślane możecie przygotować wcześniej i przechować je szczelnie zawinięte w folię spożywczą. Potem wystarczy przygotować już tylko krem i przełożyć nim blaty ciasta. Torcik najlepiej schować do lodówki na kilka godzin, tak aby ładnie się ostał. Przed podaniem wyjmijcie go trochę wcześniej z lodówki, tak aby maślany biszkopt się ogrzał i lekko zmiękł.
Jeśli szukacie pomysłów na torty urodzinowe i nie tylko, to zobaczcie inne moje przepisy na torty.