Torcik makowo-brzoskwiniowy
Przepis na torcik makowo-brzoskwiniowy
wpis sponsorowany
Dziś mam dla was propozycję na pyszny i piękny tort na Boże Narodzenie. To rewelacyjny biszkopt z makiem i brzoskwiniami w galaretce, które tworzą w środku tortu piękną pomarańczową żelkę. To sprawia, że tort makowy wygląda wyjątkowo i doskonale sprawdzi się właśnie na święta, albo na różne rodzinne uroczystości. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić tort makowy z żelką brzoskwiniową.
Spis treści
Torcik makowo-brzoskwiniowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort świąteczny, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Torcik makowo-brzoskwiniowy przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt makowy:
- 4 białka (z jajek rozmiar L )
- 4 żółtka
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 75 g maki pszennej ((pół szklanki) )
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g maku niemielonego ((1 szklanka) )
składniki na żelkę brzoskwiniowa:
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego (użyłam Stovit – około 260 g)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml wody (gorącej )
składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej )
- 375 g serka mascarpone ((1,5 opakowania) zimnego )
- około 5 łyżek cukru pudru ( – lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt makowy do tortu
- Białka zmiksuj z cukrem na gęstą, białą i puszystą masę.4 białka, 100 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodaj mak i wymieszaj.75 g maki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 130 g maku niemielonego
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Dodaj mąkę z makiem i delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (jej dno, boki zostaw puste).
- Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa dwa blaty.
Jak zrobić żelkę brzoskwiniową do tortu
- Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody.1 galaretka brzoskwiniowa, 250 ml wody
- Dodaj dżem brzoskwiniowy i zmiksuj lekko blenderem – odstaw do lekkiego stężenia.1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu
- Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem.500 ml śmietany kremówki, 375 g serka mascarpone, około 5 łyżek cukru pudru
Jak złożyć tort makowy:
- W tortownicy umieść jeden blat biszkoptu – możesz go dodatkowo nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
- Nałóż trochę kremu – tak aby był wyżej przy bokach.
- W środek nałóż tężejącą galaretkę z dżemem.
- Schowaj formę do lodówki aż żelka zupełnie stężeje.
- Wtedy nałóż na nią jeszcze trochę kremu i wyrównaj.
- Połóż drugi blat i jego też nasącz jeśli lubisz wilgotne biszkopty.
- Zdejmij rant.
- Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
- Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim górę tortu.
- Na koniec posyp wierzch odrobiną niemielonego maku.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort makowy z żelką brzoskwiniową – uwagi
Dziś mam dla was przepis na prosty, ale za to zachwycający i niebywale smaczny torcik makowo-brzoskwiniowy. Z pyszną żelką brzoskwiniową w środku. Do tego z lekkim i nigdy niezawodzącym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone. A całość na pysznym i tego prostym biszkopcie makowym z niemielonym makiem. Maku nie trzeba sparzać i mielić, więc biszkopt można bardzo szybko i łatwo przygotować.
Jak zrobić biszkopt makowy do tortu – wskazówki
Sam biszkopt przygotowujemy podobnie jak zwykły biały biszkopt. Główna różnica polega na dodaniu do mąki maku i proszku do pieczenia. Aby biszkopt był ładnie puszysty i stabilny polecam najpierw porządnie zmiksować białka z cukrem (na gęstą i białą pianę). Wtedy do takich ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, a na koniec dodajemy suche składniki i również delikatnie mieszamy.
Czym wymieszać mąkę do biszkopta?
Możecie to zrobić mikserem – ale miksujcie na niskich obrotach, aby nie rozbić piany. Albo wymieszajcie łopatką/łyżką. Tak przygotowany biszkopt z makiem przekładamy do formy z odpinanym rantem (moja miała średnicę 22 cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra dół).
Ile piec biszkopt z makiem?
Ja go piekłam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół). Sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – jeśli włożony w środek patyczek (np. patyczek do szaszłyków) jest jeszcze mokry, to musicie biszkopt piec odrobinę dłużej. Gotowy biszkopt makowy studzimy i przekrajamy na dwa blaty.
Sprawdźcie mój dokładny przepis, aby dowiedzieć się jak zrobić żelkę do tortu. Ja przygotowałam żelkę brzoskwiniową z dżemu brzoskwiniowego. Ale jeśli nie przepadacie za brzoskwiniowym smakiem możecie zrobić żelkę w innym smaku – wystarczy wybrać inny smak dżemu i pasującą do niego galaretkę :)
Wypróbujcie ten przepis na torcik makowo-brzoskwiniowy i dajcie znać jak wam smakował :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne torty.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na torty świąteczne
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i piękne torty idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy – każdy z tych tortów jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Gorąco polecam!
Przygotuj razem ze mną przepyszny i do tego pięknie się prezentujący torcik makowo-brzoskwiniowy. Ten niebywały tort składa się z prostego i puszystego biszkopta z makiem - do tego używamy tu mak w ziarenkach (niemielony), więc przygotowanie biszkopta jest proste i szybkie. Do tego tort przełożony jest prostym i bardzo smacznym kremem śmietankowym z serka mascarpone i śmietany kremówki. Przysłowiową wisienką na torcie jest tu żelka brzoskwiniowa umieszczona między warstwami kremu. Dzięki niej tort makowy po przekrojeniu wygląda wręcz nieziemsko! Sami się przekonajcie! Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na tort z makiem i żelką i sprawdźcie jak zrobić biszkopt z makiem, a także jak zrobić żelkę brzoskwiniową do tortu. Z przepisu dowiecie się również jak zrobić krem śmietankowy do tortu. Z moimi wskazówkami wszystko się wam uda bez problemu! Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na Boże Narodzenie - na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.
7 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na tort z brzoskwiniami i makiem
Makowy tort z żelką przepis
Ojjjj wygląda apetycznie i zapewne tak smakuje . Zapewne zrobię . Jest cudowny .
Dziękuję bardzo
Zaniżona wartość kaloryczna
Kalorię liczę wg produktów które ja używam i liczę w aplikacji my fitness pal. Jest to wartość orientacyjna.
Zrobię i zjem!
Słoiczek dżemu jaka ma pojemność?
Pozdrawiam
Ten 260g
Bardzo ciekawe połączenie:-) nigdy wcześniej nie próbowałam takiego wypieku. Mak używam głównie do makowca i rzadko wykorzystuje go przy pieczeniu innych ciast. Ten przepis mnie zaciekawił i chętnie go wypróbuję. Już go sobie wydrukowałam, teraz pozostaje kupić niezbędne składniki i zabrać się do działania :-)