Torcik makowo-brzoskwiniowy
Przepis na torcik makowo-brzoskwiniowy
wpis sponsorowany
Dziś mam dla was propozycję na pyszny i piękny tort na Boże Narodzenie. To rewelacyjny biszkopt z makiem i brzoskwiniami w galaretce, które tworzą w środku tortu piękną pomarańczową żelkę. To sprawia, że tort makowy wygląda wyjątkowo i doskonale sprawdzi się właśnie na święta, albo na różne rodzinne uroczystości. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić tort makowy z żelką brzoskwiniową.
Spis treści
Torcik makowo-brzoskwiniowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort świąteczny, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Torcik makowo-brzoskwiniowy przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt makowy:
- 4 białka (z jajek rozmiar L )
- 4 żółtka
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 75 g maki pszennej ((pół szklanki) )
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g maku niemielonego ((1 szklanka) )
składniki na żelkę brzoskwiniowa:
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego (użyłam Stovit – około 260 g)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml wody (gorącej )
składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej )
- 375 g serka mascarpone ((1,5 opakowania) zimnego )
- około 5 łyżek cukru pudru ( – lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt makowy do tortu
- Białka zmiksuj z cukrem na gęstą, białą i puszystą masę.4 białka, 100 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodaj mak i wymieszaj.75 g maki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 130 g maku niemielonego
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Dodaj mąkę z makiem i delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (jej dno, boki zostaw puste).
- Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa dwa blaty.
Jak zrobić żelkę brzoskwiniową do tortu
- Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody.1 galaretka brzoskwiniowa, 250 ml wody
- Dodaj dżem brzoskwiniowy i zmiksuj lekko blenderem – odstaw do lekkiego stężenia.1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu
- Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem.500 ml śmietany kremówki, 375 g serka mascarpone, około 5 łyżek cukru pudru
Jak złożyć tort makowy:
- W tortownicy umieść jeden blat biszkoptu – możesz go dodatkowo nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
- Nałóż trochę kremu – tak aby był wyżej przy bokach.
- W środek nałóż tężejącą galaretkę z dżemem.
- Schowaj formę do lodówki aż żelka zupełnie stężeje.
- Wtedy nałóż na nią jeszcze trochę kremu i wyrównaj.
- Połóż drugi blat i jego też nasącz jeśli lubisz wilgotne biszkopty.
- Zdejmij rant.
- Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
- Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim górę tortu.
- Na koniec posyp wierzch odrobiną niemielonego maku.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort makowy z żelką brzoskwiniową – uwagi
Dziś mam dla was przepis na prosty, ale za to zachwycający i niebywale smaczny tort makowy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Z pyszną żelką brzoskwiniową w środku. Do tego z lekkim i nigdy niezawodzącym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone. A całość na pysznym i tego prostym biszkopcie makowym z niemielonym makiem. Maku nie trzeba sparzać i mielić, więc biszkopt można bardzo szybko i łatwo przygotować.
Jak zrobić biszkopt makowy do tortu – wskazówki
Sam biszkopt przygotowujemy podobnie jak zwykły biały biszkopt. Główna różnica polega na dodaniu do mąki maku i proszku do pieczenia. Aby biszkopt był ładnie puszysty i stabilny polecam najpierw porządnie zmiksować białka z cukrem (na gęstą i białą pianę). Wtedy do takich ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, a na koniec dodajemy suche składniki i również delikatnie mieszamy.
Czym wymieszać mąkę do biszkopta?
Możecie to zrobić mikserem – ale miksujcie na niskich obrotach, aby nie rozbić piany. Albo wymieszajcie łopatką/łyżką. Tak przygotowany biszkopt z makiem przekładamy do formy z odpinanym rantem (moja miała średnicę 22 cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra dół).
Ile piec biszkopt z makiem?
Ja go piekłam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół). Sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – jeśli włożony w środek patyczek (np. patyczek do szaszłyków) jest jeszcze mokry, to musicie biszkopt piec odrobinę dłużej. Gotowy biszkopt makowy studzimy i przekrajamy na dwa blaty.
Sprawdźcie mój dokładny przepis, aby dowiedzieć się jak zrobić żelkę do tortu. Ja przygotowałam żelkę brzoskwiniową z dżemu brzoskwiniowego. Ale jeśli nie przepadacie za brzoskwiniowym smakiem możecie zrobić żelkę w innym smaku – wystarczy wybrać inny smak dżemu i pasującą do niego galaretkę :)
Wypróbujcie ten przepis na torcik makowo-brzoskwiniowy i dajcie znać jak wam smakował :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne torty.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na torty świąteczne
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i piękne torty idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy – każdy z tych tortów jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Gorąco polecam!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tort z brzoskwiniami i makiem
Przygotuj razem ze mną przepyszny i do tego pięknie się prezentujący torcik makowo-brzoskwiniowy. Ten niebywały tort składa się z prostego i puszystego biszkopta z makiem - do tego używamy tu mak w ziarenkach (niemielony), więc przygotowanie biszkopta jest proste i szybkie. Do tego tort przełożony jest prostym i bardzo smacznym kremem śmietankowym z serka mascarpone i śmietany kremówki. Przysłowiową wisienką na torcie jest tu żelka brzoskwiniowa umieszczona między warstwami kremu. Dzięki niej tort makowy po przekrojeniu wygląda wręcz nieziemsko! Sami się przekonajcie!
Makowy tort z żelką przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na tort z makiem i żelką i sprawdźcie jak zrobić biszkopt z makiem, a także jak zrobić żelkę brzoskwiniową do tortu. Z przepisu dowiecie się również jak zrobić krem śmietankowy do tortu. Z moimi wskazówkami wszystko się wam uda bez problemu! Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na Boże Narodzenie - na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.