Przepis na pyszne torciki w kształcie serduszka
wpis sponsorowany

Dziś mam dla was pomysł na mini torciki serduszka idealne na Dzień Matki.
Takie torciki wyglądają uroczo, a możecie je dowolnie zmieniać zależnie od użytych dodatków.
Jak zrobić takie mini torciki w kształcie serduszka?
Zaczynamy od upieczenia dużego i płaskiego biszkoptu.
Następnie wycinamy w nim dużą foremką serduszka.
Każde serduszko delikatnie skrapiamy lub smarujemy odrobiną wody z cukrem i sokiem z cytryny.
Na ciasto wyciskamy krem – ja zrobiłam dwie wersje smakowe. Jeden krem był tradycyjny śmietankowy, a drugi lekko truskawkowy.
Aby uzyskać truskawkowy smak, do części kremu śmietankowego dodałam dżem truskawkowy z ksylitolem od Stovit.
Ten dżem jest dość drobny, więc nie musiałam go nawet specjalnie miksować, aby móc go dodać do kremu.
Na koniec torciki dekorujemy świeżymi owocami – jak truskawki, borówki, maliny – oraz drobną słodką posypką.
Mi wyszły trzy takie torciki – jeden miał trzy warstwy biszkoptu, a dwa po cztery warstwy.
Po przygotowaniu torcików zostaną wam resztki.
Nie tylko biszkoptu, ale raczej też nie wykorzystacie całego kremu.
Aby nie marnować produktów możecie z tych resztek zrobić bardzo prosty i szybki deser trifle :)
Do pucharków dodajcie kawałki biszkoptu, na nie nałóżcie krem i owoce – możecie ułożyć kilka warstw.
Tak podany deser na pewno zasmakuje dzieciom – i nie tylko!
Mam nadzieję, że podoba się wam mój pomysł na te torciki serduszka i zrobicie takie swoim mamom!
Ja ze swojej strony życzę wszystkim Mamom tego co najlepsze, nie tylko w dniu ich święta, ale każdego dnia!
Ps.
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowe torty oraz na ciasta z kremem.






Torciki serduszka na Dzień Matki przepis do druku

Torciki serduszka
Wyposażenie
- Blacha do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
biszkopt
- 3 jajka rozmiar L – białka i żółtka oddzielnie
- 70 g cukru 1/3 szklanki
- 60 g mąki pszennej trochę ponad 1/3 szklanki
- 40 g mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki
krem
- 250 g serka mascarpone mocno schłodzonego
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki dżemu truskawkowego z ksylitolem od Stovit
dodatkowo
- truskawki
- borówki
- kolorowa posypka
- ponch trochę wody z cukrem i sokiem z cytryny
Instrukcja
biszkopt
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, mocno puszyste i lśniące.
- W tym czasie przesiej razem przez sitko obydwie mąki.
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj.
- Dużą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto i dokładnie wyrównaj.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 12-15 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie większą foremką w kształcie serca wytnij serduszka.
krem
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
- Gdy kremówka będzie już gęsta dodawaj do nie j po łyżce zimny serek mascarpone i miksuj do połączenia.
- Połowę kremu przełóż do woreczka lub rękawa cukierniczego.
- Do drugiej połowy dodaj dżem truskawkowy i dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do drugiego woreczka.
- Ułóż jedno serduszko i delikatnie posmaruj go ponczem z wody i soku z cytryny.
- Wyciśnij na serduszko jednego i drugiego kremu – jak chcesz możesz dołożyć trochę pokrojonych owoców.
- Na krem połóż drugie serduszko, nasącz go i ponownie wyciśnij kremy.
- Połóż trzecie serduszko, nasącz go i nałóż kremy.
- Na koniec udekoruj wierzch torcika świeżymi owocami oraz kolorową posypką.
- Możesz zrobić torciki z kilku warstw ciasta.
- Torciki przechowuj w lodówce.
Notatki
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
