Przepis na pyszne torciki w kształcie serduszka

torciki na dzień matki

Dziś mam dla was pomysł na mini torciki serduszka idealne na Dzień Matki.

Takie torciki wyglądają uroczo, a możecie je dowolnie zmieniać zależnie od użytych dodatków.

Jak zrobić takie mini torciki w kształcie serduszka?

Zaczynamy od upieczenia dużego i płaskiego biszkoptu.

Następnie wycinamy w nim dużą foremką serduszka.

Każde serduszko delikatnie skrapiamy lub smarujemy odrobiną wody z cukrem i sokiem z cytryny.

Na ciasto wyciskamy krem – ja zrobiłam dwie wersje smakowe. Jeden krem był tradycyjny śmietankowy, a drugi lekko truskawkowy.

Aby uzyskać truskawkowy smak, do części kremu śmietankowego dodałam dżem truskawkowy z ksylitolem od Stovit.

Ten dżem jest dość drobny, więc nie musiałam go nawet specjalnie miksować, aby móc go dodać do kremu.

Na koniec torciki dekorujemy świeżymi owocami – jak truskawki, borówki, maliny – oraz drobną słodką posypką.

Mi wyszły trzy takie torciki – jeden miał trzy warstwy biszkoptu, a dwa po cztery warstwy.

Po przygotowaniu torcików zostaną wam resztki.

Nie tylko biszkoptu, ale raczej też nie wykorzystacie całego kremu.

Aby nie marnować produktów możecie z tych resztek zrobić bardzo prosty i szybki deser trifle :)

Do pucharków dodajcie kawałki biszkoptu, na nie nałóżcie krem i owoce – możecie ułożyć kilka warstw.

Tak podany deser na pewno zasmakuje dzieciom – i nie tylko!

Mam nadzieję, że podoba się wam mój pomysł na te torciki serduszka i zrobicie takie swoim mamom!

Ja ze swojej strony życzę wszystkim Mamom tego co najlepsze, nie tylko w dniu ich święta, ale każdego dnia!

Ps.

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowe torty oraz na ciasta z kremem.

mini torciki z owocami
mini torciki z kremem i truskawkami
torcik z kremem i owocami
proste torciki z kremem i owocami
triffle z biszkoptami i owocami
proste trifle z biszkoptem i kremem

Torciki serduszka na Dzień Matki przepis do druku

babeczki bananowo-truskawkowe

Torciki serduszka

Wypieki Beaty
Przepis na mini torciki w kształcie serduszek przekładanych kremem śmietankowym i truskawkowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 15 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 15 minut
Porcje 3
Kalorie 283 kcal

Wyposażenie

  • Blacha do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.

Składniki
  

biszkopt

krem

dodatkowo

  • truskawki
  • borówki
  • kolorowa posypka
  • ponch trochę wody z cukrem i sokiem z cytryny

Instrukcja
 

biszkopt

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, mocno puszyste i lśniące.
  • W tym czasie przesiej razem przez sitko obydwie mąki.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj.
  • Dużą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i dokładnie wyrównaj.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 12-15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie większą foremką w kształcie serca wytnij serduszka.

krem

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Gdy kremówka będzie już gęsta dodawaj do nie j po łyżce zimny serek mascarpone i miksuj do połączenia.
  • Połowę kremu przełóż do woreczka lub rękawa cukierniczego.
  • Do drugiej połowy dodaj dżem truskawkowy i dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do drugiego woreczka.
  • Ułóż jedno serduszko i delikatnie posmaruj go ponczem z wody i soku z cytryny.
  • Wyciśnij na serduszko jednego i drugiego kremu – jak chcesz możesz dołożyć trochę pokrojonych owoców.
  • Na krem połóż drugie serduszko, nasącz go i ponownie wyciśnij kremy.
  • Połóż trzecie serduszko, nasącz go i nałóż kremy.
  • Na koniec udekoruj wierzch torcika świeżymi owocami oraz kolorową posypką.
  • Możesz zrobić torciki z kilku warstw ciasta.
  • Torciki przechowuj w lodówce.

Notatki

Z pozostałych resztek możesz zrobić deser w pucharkach – ułóż w nich na dnie kawałki porwanego biszkoptu, na nie nałóż krem i owoce – możesz układać składniki w kilku warstwach.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 283kcalWeglowodany: 21gBiałko: 5gTłuszcz: 20g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit