torciki na dzień matki

Przepis na pyszne torciki w kształcie serduszka

wpis sponsorowany

Dziś mam dla Was specjalny przepis idealny na Dzień Matki, ale nie tylko :) Takie torciki serduszka możecie podarować komuś kochanemu z okazji ich urodzin, albo z okazji jakiejś rocznicy. Samo przygotowanie tortu nie jest trudne, a to właśnie forma podania sprawia, że są takie wyjątkowe :) Jeśli boicie się trochę swoich umiejętności, to przygotujcie te torciki w ładnym pucharku i podajcie jak deser :) Spróbujcie koniecznie!

mini torciki z owocami

Torciki serduszka na Dzień Matki przepis krok po kroku

Przygotuj te urocze torciki na Dzień Matki albo na inną rodzinną okazję. Jeśli chcesz, to możesz nawet wykorzystać kupny gotowy biszkopt, aby praca poszła jeszcze szybciej i sprawniej :)

torciki serduszka na dzień matki

Torciki serduszka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mini torciki w kształcie serduszek przekładanych kremem śmietankowym i truskawkowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 15 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 15 minut
Porcje 3
Kalorie 283 kcal
Wyposażenie
  • Blacha do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do torcików

składniki na krem śmietankowy z mascarpone do tortu

składniki na dekorację tortu

  • truskawki
  • borówki
  • kolorowa posypka
  • ponch (trochę wody z cukrem i sokiem z cytryny)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do tortu

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, mocno puszyste i lśniące.
    3 białka, 70 g cukru
  • W tym czasie przesiej razem przez sitko obydwie mąki.
    60 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    3 żółtka
  • Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj.
  • Dużą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i dokładnie wyrównaj.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 12-15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie większą foremką w kształcie serca wytnij serduszka.

Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Gdy kremówka będzie już gęsta dodawaj do nie j po łyżce zimny serek mascarpone i miksuj do połączenia.
    250 g serka mascarpone
  • Połowę kremu przełóż do woreczka lub rękawa cukierniczego.
  • Do drugiej połowy dodaj dżem truskawkowy i dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do drugiego woreczka.
    2-3 łyżki dżemu
  • Ułóż jedno serduszko i delikatnie posmaruj go ponczem z wody i soku z cytryny.
    ponch
  • Wyciśnij na serduszko jednego i drugiego kremu – jak chcesz możesz dołożyć trochę pokrojonych owoców.
    truskawki
  • Na krem połóż drugie serduszko, nasącz go i ponownie wyciśnij kremy.
  • Połóż trzecie serduszko, nasącz go i nałóż kremy.
  • Na koniec udekoruj wierzch torcika świeżymi owocami oraz kolorową posypką.
    borówki, kolorowa posypka, truskawki
  • Możesz zrobić torciki z kilku warstw ciasta.
  • Torciki przechowuj w lodówce.
Notatki
Z pozostałych resztek możesz zrobić deser w pucharkach – ułóż w nich na dnie kawałki porwanego biszkoptu, na nie nałóż krem i owoce – możesz układać składniki w kilku warstwach.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 283kcalWeglowodany: 21gBiałko: 5gTłuszcz: 20g
Słowa kluczowe tort na dzień matki, tort serce
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mini torciki z kremem i truskawkami

Torciki na Dzień Matki – uwagi

Dziś mam dla was pomysł na mini torciki serduszka idealne na Dzień Matki. Takie torciki wyglądają uroczo, a możecie je dowolnie zmieniać zależnie od użytych dodatków. Zrobiłam je w kształcie serduszek i przełożyłam delikatnie różowym kremem. W takim wydaniu torciki wyglądają niezwykle uroczo i na pewno wasze mamy będą nimi zachwycone!

torcik z kremem i owocami

Jak zrobić mini torciki w kształcie serduszka – wskazówki

Zaczynamy od upieczenia dużego i płaskiego biszkoptu. Następnie wycinamy w nim dużą foremką serduszka. Każde serduszko delikatnie skrapiamy lub smarujemy odrobiną wody z cukrem i sokiem z cytryny. Na ciasto wyciskamy krem – ja zrobiłam dwie wersje smakowe. Jeden krem był tradycyjny śmietankowy, a drugi lekko truskawkowy. Aby uzyskać truskawkowy smak, do części kremu śmietankowego dodałam dżem truskawkowy z ksylitolem od Stovit. Ten dżem jest dość drobny, więc nie musiałam go nawet specjalnie miksować, aby móc go dodać do kremu.

Na koniec torciki dekorujemy świeżymi owocami – jak truskawki, borówki, maliny – oraz drobną słodką posypką. Mi wyszły trzy takie torciki – jeden miał trzy warstwy biszkoptu, a dwa po cztery warstwy. Po przygotowaniu torcików zostaną wam resztki. Nie tylko biszkoptu, ale raczej też nie wykorzystacie całego kremu.

triffle z biszkoptami i owocami

Jak wykorzystać resztki po przygotowaniu torcików?

Aby nie marnować produktów możecie z tych resztek zrobić bardzo prosty i szybki deser trifle. Do pucharków dodajcie kawałki biszkoptu, na nie nałóżcie krem i owoce – możecie ułożyć kilka warstw. Tak podany deser na pewno zasmakuje dzieciom – i nie tylko!

Mam nadzieję, że podoba się wam mój pomysł na te torciki serduszka i zrobicie takie swoim mamom!

Ja ze swojej strony życzę wszystkim Mamom tego co najlepsze, nie tylko w dniu ich święta, ale każdego dnia!

Ps.

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowe torty oraz na ciasta z kremem.

proste torciki z kremem i owocami
proste trifle z biszkoptem i kremem

Polecane przepisy na torty idealne na różne okazje

Jeśli lubisz piec torty i obdarowywać nimi twoich bliskich, rodzinę i przyjaciół, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne domowe torty. Na pewno znajdziesz tu przepis idealny dla siebie! Tutaj polecam trzy takie przepisy:

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit