Chyba nie zaskoczę Was kolejnymi placuszkami – powoli zbiera mi się niezła kolekcja przepisów na popularne pancakes :)

Powiem, tylko że mam jeszcze kilka oryginalnych przepisów „za pasem” ;)

Tym razem zapraszam na niezwykle pyszne twarożkowe placuszki.

Żeby nie było – twarożek na wierzchu pancaksów widoczny na zdjęciu – nie jest jedynym użytym twarogiem :)

Całkiem sporo idzie go do samego ciasta!

Spróbujcie koniecznie :)

Podana porcja jest na około 6-7 placuszków o średnicy około 10 cm (ja robiłam z odrobinę większej porcji, bo tyle to zdecydowanie za mało dla mojej placuszkożernej rodzinki ;))

 

twarożkowe pancaksy2

twarożkowe pancaksy3

twarożkowe pancaksy4

twarożkowe pancaksy1

Twarożkowe placuszki (pancakes)

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 6

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Do dużej miski włóż twaróg, dodaj jajka i cukier - krótko zmiksuj.
  • Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko - zmiksuj.
  • Patelnię posmaruj lekko olejem (najlepiej użyj pędzelka silikonowego, bo tłuszczu ma być tylko odrobina).
  • Smaż placuszki z obu stron, aż będą rumiane (ja zaraz po nałożeniu ciasta na patelnię zmniejszam ogień, a patelnię przykrywam pokrywką - wtedy placuszki ładniej rosną).
  • Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z książki „Gotuj z kuchcikiem” wyd. Martel