Przepis na placki z twarożkiem idealne na śniadanie

Chyba nie zaskoczę Was kolejnymi placuszkami – powoli zbiera mi się niezła kolekcja przepisów na pyszne placuszki :)

Powiem, tylko że mam jeszcze kilka oryginalnych przepisów „za pasem” ;)

Tym razem zapraszam na niezwykle pyszne twarożkowe placuszki.

Żeby nie było – twarożek na wierzchu pancaksów widoczny na zdjęciu – nie jest jedynym użytym twarogiem :)

Całkiem sporo idzie go do samego ciasta!

Spróbujcie koniecznie :)

Wypróbujcie również inne moje przepisy na placki, polecam wam między innymi przepis na puszyste placuszki albo na racuszki z jagodami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Twarożkowe placuszki

twarożkowe pancaksy

twarożkowe pancaksy4

twarożkowe pancaksy1

Twarożkowe placuszki przepis

twarożkowe pancaksy1

Twarożkowe placuszki (pancakes)

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placuszki z twarożkiem w środku
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 4

Składniki

  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka mleka 240 ml
  • 2 szklanki mąki 300 g
  • 200 g twarożku (użyłam ser z kubełka na serniki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru można dać mniej - pół szklanki
  • olej - do smażenia

Instrukcja
 

  • Do dużej miski włóż twaróg, dodaj jajka i cukier - krótko zmiksuj.
    2 jajka, 200 g twarożku, 100 g cukru
  • Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko - zmiksuj.
    2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka
  • Patelnię posmaruj lekko olejem (najlepiej użyj pędzelka silikonowego, bo tłuszczu ma być tylko odrobina).
  • Smaż placuszki z obu stron, aż będą rumiane (ja zaraz po nałożeniu ciasta na patelnię zmniejszam ogień, a patelnię przykrywam pokrywką - wtedy placuszki ładniej rosną).
  • Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z książki „Gotuj z kuchcikiem” wyd. Martel