Wieniec bezowy świąteczny

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
christmas meringue wreath

Przepis na wieniec bezowy z kremem i granatem

wpis zawiera lokowanie produktu

Na Boże Narodzenie polecam Wam w tym roku prosty, ale bardzo efektowny wieniec. Ten wieniec zrobiony jest na bazie bezy, która ma na wierzchu prosty krem z białej czekolady i mascarpone. Na koniec bezę udekorowałam ziarnami granatu i posiekanymi pistacjami. Ciasto bezowe wyglądało dzięki temu bardzo świątecznie i pięknie. Jeśli chcecie zachwycić rodzinę fajnym ciastem, to taki wieniec bezowy będzie jak znalazł. Polecam!

beza z kremem z białej czekolady i granatem

Wieniec bezowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz bezy i ciasta bezowe, to na te święta przygotuj taki piękny wieniec.

wieniec bezowy 1

Wieniec bezowy świąteczny przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wieniec bezowy z kremem z białej czekolady i z truskawkami.
4.20 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 12
Kalorie 313 kcal
Składniki

składniki na wieniec bezowy:

  • 4 białka (z jajek rozmiar L)
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki dżemu ( extra gładki truskawka i czerwona porzeczka Łowicz)
  • łyżka wody

składniki na krem z białej czekolady do wieńca bezowego

Instrukcja
 

Jak zrobić bezowy wienieć

  • Białka lekko roztrzep, zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj przez chwilę, przed dodaniem nowej porcji.
    4 białka, 200 g cukru
  • Po dodaniu całego cukru miksuj białka przez kilka minut – aż białka będą białe, lśniące i mocno gęste, a cały cukier się rozpuści.
  • Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet – krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy około 22 cm – możesz odrysować talerz.
  • Na wierzch bezy nałóż połowę dżemu wymieszanego z wodą – bardzo delikatnie zamieszaj – tylko po wierzchu.
    2 łyżki dżemu
  • Przełóż mniej więcej połowę bezy do rękawa cukierniczego.
  • Wyciskaj bezy jedna koło drugiej tworząc wieniec.
  • Na pozostałą bezę wyłóż resztę dżemu, lekko zamieszaj, przełóż do rękawa i wyciskaj bezy tworząc drugą warstwę bezy.
  • Piecz bezę w 110 stopniach przez około 2 godziny – po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku aż ostygnie.
  • Wyjmij ją, przechowuj w szczelnym pojemniku.

Jak zrobić krem z białej czekolady do bezy

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
    100 g białej czekolady
  • Mascarpone delikatnie zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę – zmiksuj do połączenia składników.
    250 g serka mascarpone
  • Schowaj krem do lodówki, aby lekko stężał.
  • Przełóż krem do rękawa cukierniczego (najlepiej z tylką gwiazdką) i wyciskaj krem na beziki.
  • Wierzch bezy posyp ziarenkami granatu oraz posiekanymi pistacjami.
    1 garść orzechów pistacjowych
  • Zmieszaj dżem z wodą tak aby stał się bardziej płynny.
    1 łyżka dżemu
  • Nałóż tak powstały sos na wieniec.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 313kcalWeglowodany: 33.6gBiałko: 4.7gTłuszcz: 17.7gBłonnik: 0.6g
Słowa kluczowe beza z białą czekoladą, ciasto bezowe z granatem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wieniec bezowy z kremem z białej czekolady

Bezowy wieniec świąteczny – uwagi

Wieniec bezowy świąteczny, a do tego truskawkowy, bo stworzony „z miłooości do truskawek” razem z dżemem truskawkowym z Łowicza.

Bezy to takie niepozorne ciasta – niby same białka i cukier, ale z dodatkiem kremu i owoców powstaje z nich nieziemski deser i nie oprze się mu nikt.

Teraz możecie przygotować go w wersji świątecznej.

Koniecznie w czerwono-zielonej kolorystyce.

Czerwień nadają wieńcowi dżem oraz nasiona granatu (możecie też użyć świeże truskawki, albo maliny), a zieleń posiekane orzechy pistacjowe.

Do bezy dodałam dodatkowo Dżem ekstra gładki z truskawek i czerwonych porzeczek Łowicz – dżem wykorzystałam również jako sos do dodatkowego udekorowania wieńca.

Samą bezę możecie upiec z wyprzedzeniem i przechować ją w szczelnym pojemniku.

Krem i owoce wystarczy nałożyć niedługo przed podaniem.

Zapraszam również na inne bezowe torciki – wszystkie są przeeeepyszne :)

wieniec bożonarodzeniowy
wieniec bezowy z kremem i granatem
świąteczny wieniec bezowy
wieniec bezowy

Polecane przepisy na ciasta bezowe

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta z bezą. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 15 grudnia

Podziel się przepisem

4.20 from 5 votes (5 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Wieniec bezowy przepis

Jeśli lubisz bezy i ciasta bezowe to na Boże Narodzenie przygotuj pyszny i piękny wieniec w świątecznych kolorach. Podstawą tego ciasta jest beza pieczona w kształcie wieńca. Beza po wysuszeniu udekorowana została przeze mnie pysznym kremem z białej czekolady i serka mascarpone. Świąteczną kolorystykę zapewniają piękne czerwone nasionka granatu oraz posiekane orzechy pistacjowe. Całość wyglądała niezwykle pięknie, a do tego smakowała wyśmienicie. Musicie koniecznie spróbować.

Jak zrobić bezowy wieniec?

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i zobaczcie jakie to proste. Samo upieczenie bezy jest standardowe. Jedyne co, to musicie nałożyć ją na blachę tworząc kształt wieńca. Ja masę bezową przełożyłam do dużego worka cukierniczego, odcięłam końcówkę i wyciskałam nieduże kuleczki bezowe nakładając je delikatnie na siebie. To nadało bezie fajny, fantazyjny wygląd :) Gorąco polecam tą metodę. A na święta polecam również przepyszny sernik amaretto z bezą :)