Wieniec bezowy świąteczny
Przepis na wieniec bezowy z kremem i granatem
wpis zawiera lokowanie produktu
Na Boże Narodzenie polecam Wam w tym roku prosty, ale bardzo efektowny wieniec. Ten wieniec zrobiony jest na bazie bezy, która ma na wierzchu prosty krem z białej czekolady i mascarpone. Na koniec bezę udekorowałam ziarnami granatu i posiekanymi pistacjami. Ciasto bezowe wyglądało dzięki temu bardzo świątecznie i pięknie. Jeśli chcecie zachwycić rodzinę fajnym ciastem, to taki wieniec bezowy będzie jak znalazł. Polecam!
Spis treści
Wieniec bezowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bezy i ciasta bezowe, to na te święta przygotuj taki piękny wieniec.
Wieniec bezowy świąteczny przepis
Składniki
składniki na wieniec bezowy:
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki dżemu ( extra gładki truskawka i czerwona porzeczka Łowicz)
- łyżka wody
składniki na krem z białej czekolady do wieńca bezowego
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- ziarenka granatu
- 1 garść orzechów pistacjowych (lub innych)
- 1 łyżka dżemu (extra gładki truskawka i czerwona porzeczka Łowicz)
- 1-2 łyżki wody
Instrukcja
Jak zrobić bezowy wienieć
- Białka lekko roztrzep, zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj przez chwilę, przed dodaniem nowej porcji.4 białka, 200 g cukru
- Po dodaniu całego cukru miksuj białka przez kilka minut – aż białka będą białe, lśniące i mocno gęste, a cały cukier się rozpuści.
- Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy około 22 cm – możesz odrysować talerz.
- Na wierzch bezy nałóż połowę dżemu wymieszanego z wodą – bardzo delikatnie zamieszaj – tylko po wierzchu.2 łyżki dżemu
- Przełóż mniej więcej połowę bezy do rękawa cukierniczego.
- Wyciskaj bezy jedna koło drugiej tworząc wieniec.
- Na pozostałą bezę wyłóż resztę dżemu, lekko zamieszaj, przełóż do rękawa i wyciskaj bezy tworząc drugą warstwę bezy.
- Piecz bezę w 110 stopniach przez około 2 godziny – po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku aż ostygnie.
- Wyjmij ją, przechowuj w szczelnym pojemniku.
Jak zrobić krem z białej czekolady do bezy
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.100 g białej czekolady
- Mascarpone delikatnie zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę – zmiksuj do połączenia składników.250 g serka mascarpone
- Schowaj krem do lodówki, aby lekko stężał.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego (najlepiej z tylką gwiazdką) i wyciskaj krem na beziki.
- Wierzch bezy posyp ziarenkami granatu oraz posiekanymi pistacjami.1 garść orzechów pistacjowych
- Zmieszaj dżem z wodą tak aby stał się bardziej płynny.1 łyżka dżemu
- Nałóż tak powstały sos na wieniec.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezowy wieniec świąteczny – uwagi
Wieniec bezowy świąteczny, a do tego truskawkowy, bo stworzony „z miłooości do truskawek” razem z dżemem truskawkowym z Łowicza.
Bezy to takie niepozorne ciasta – niby same białka i cukier, ale z dodatkiem kremu i owoców powstaje z nich nieziemski deser i nie oprze się mu nikt.
Teraz możecie przygotować go w wersji świątecznej.
Koniecznie w czerwono-zielonej kolorystyce.
Czerwień nadają wieńcowi dżem oraz nasiona granatu (możecie też użyć świeże truskawki, albo maliny), a zieleń posiekane orzechy pistacjowe.
Do bezy dodałam dodatkowo Dżem ekstra gładki z truskawek i czerwonych porzeczek Łowicz – dżem wykorzystałam również jako sos do dodatkowego udekorowania wieńca.
Samą bezę możecie upiec z wyprzedzeniem i przechować ją w szczelnym pojemniku.
Krem i owoce wystarczy nałożyć niedługo przed podaniem.
Zapraszam również na inne bezowe torciki – wszystkie są przeeeepyszne :)
Polecane przepisy na ciasta bezowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta z bezą. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wieniec bezowy przepis
Jeśli lubisz bezy i ciasta bezowe to na Boże Narodzenie przygotuj pyszny i piękny wieniec w świątecznych kolorach. Podstawą tego ciasta jest beza pieczona w kształcie wieńca. Beza po wysuszeniu udekorowana została przeze mnie pysznym kremem z białej czekolady i serka mascarpone. Świąteczną kolorystykę zapewniają piękne czerwone nasionka granatu oraz posiekane orzechy pistacjowe. Całość wyglądała niezwykle pięknie, a do tego smakowała wyśmienicie. Musicie koniecznie spróbować.
Jak zrobić bezowy wieniec?
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i zobaczcie jakie to proste. Samo upieczenie bezy jest standardowe. Jedyne co, to musicie nałożyć ją na blachę tworząc kształt wieńca. Ja masę bezową przełożyłam do dużego worka cukierniczego, odcięłam końcówkę i wyciskałam nieduże kuleczki bezowe nakładając je delikatnie na siebie. To nadało bezie fajny, fantazyjny wygląd :) Gorąco polecam tą metodę. A na święta polecam również przepyszny sernik amaretto z bezą :)