ciasto drożdżowe nocne

Przepis na drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką

Dziś u mnie niezwykłe ciasto drożdżowe nocne. To ciasto jest nocne, bo przez noc robi się zaczyn drożdżowy do ciasta, a rano robimy samo ciasto. Ja swoją drożdżówkę upiekłam z soczystymi śliwkami i chrupiącą słodką kruszonką. Możecie tu również wybrać inne dostępne sezonowo owoce.

nocne ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Jeśli lubicie fajne, puszyste ciasta drożdżowe, to koniecznie zróbcie to ciasto drożdżowe ze śliwkami – na pewno zasmakuje każdemu!

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste drożdżowe ciasto bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką.
4 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
12 hours
Czas całkowity 13 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 24 porcje
Wyposażenie
  • Blaszka 20/30 cm.
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto ze śliwkami

składniki na kruszonkę do drożdżówki ze śliwkami

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe ciasto ze śliwkami

  • W dużej misce umieść olej, mleko, cukier i rozkruszone drożdże – możesz wszystko razem zamieszać, ale nie musisz.
    120 ml oleju, 250 ml mleka, 150 g cukru, 30 g świeżych drożdży
  • Miskę przykryj ścierką i odstaw na blat na kilkanaście godzin (np. na noc).
  • Po tym czasie do miski dodaj mąkę i roztrzepane jajka – wymieszaj łyżką lub ręką.
    500 g mąki pszennej, 2 jajka
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości około 20/30 cm.
  • Na wierzchu ułóż owoce.
    500-700 g śliwek
  • Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki razem zmieszaj, tak by lekko się lepiły, ale dalej były dość sypkie.
    5 łyżek masła, 5 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 2 łyżki migdałów
  • Kruszonką posyp wierzch ciasta.
  • Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na około 30 minut do napuszenia (jeśli masz mało czasu, to możesz pominąć ten etap).
  • Wstaw blaszkę do zimnego piekarnika i włącz piekarnik na 170 stopni (tryb góra/dół).
  • Piecz przez około godzinę – aż ciasto się ładnie zrumieni, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
  • Po pieczeniu ciasto przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania, drożdżówka ze śliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką – uwagi

Jak już pewnie wiecie bardzo lubię ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżowe pyszności :)

Tym razem trochę z lenistwa, a trochę z chęci przetestowania wzięłam się za ciasto drożdżowe nocne.

To ciasto, które zajmuje trochę więcej czasu na przygotowanie, ale nie wymaga od Was więcej pracy. Wystarczy pamiętać wieczorem o nastawieniu rozczynu drożdżowego, a rano można już robić ciasto.

ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Jak zrobić nocne ciasto drożdżowe – wskazówki

Otóż takie ciasto robi się trochę inaczej niż tradycyjne ciasto drożdżowe.

W misce umieszcza się mleko. olej, cukier, rozkruszone drożdże i jajka (ja zrezygnowałam z dodawania w tym momencie jajek, gdyż stwierdziłam, że świeże jajka stojące na zewnątrz kilka godzin w połączeniu z panującymi upałami – nie są najlepszym pomysłem).

Niektórzy mieszają te składniki, ale nie jest to jakoś szczególnie wymagane – ja nie mieszałam.

Miskę przykrywa się czystą ściereczką i pozostawia na noc na blacie – ja trochę to zmieniłam – „nastawiłam” miskę rano przed pracą, a ciasto piekłam wieczorem po pracy (nie byłam pewna, czy stanie przez całą noc i połowę dnia, wyjdzie miksturze na dobre).

Po tych kilkunastu godzinach wystarczy dodać do mieszaniny mąkę i jajka (jeśli nie daliście ich wcześniej) – wszystko krótko zamieszać łyżką i już można przełożyć do blaszki – ciasta już się nie wyrasta :)

Jako że sezon śliwkowy z pełni, to swoje ciasto drożdżowe hojnie obłożyłam śliwkami i posypałam migdałową kruszonką.

Ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyłam grzanie – drożdże miały trochę więcej czasu na zadziałanie.

Jeśli macie mało czasu, a chcecie sobie upiec pyszne ciasto, to taka nocna drożdżówka jest świetnym rozwiązaniem :)

Przy braku owoców wystarczy do ciasta dodać garść rodzynek, a będzie równie pyszna.

Swoje ciasto piekłam w sporej blaszce – takie mniej więcej 20/33 cm.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne ciasta drożdżowe :)

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta drożdżowe pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: