Przepis na drożdżowe ciasto nocne ze śliwkami i kruszonką

 

Jak już pewnie wiecie bardzo lubię ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżowe pyszności :)

Tym razem trochę z lenistwa, a trochę z chęci przetestowania wzięłam się za ciasto drożdżowe nocne.

 

Jak zrobić nocne ciasto drożdżowe?

 

Otóż takie ciasto robi się trochę inaczej niż tradycyjne ciasto drożdżowe.

W misce umieszcza się mleko. olej, cukier, rozkruszone drożdże i jajka (ja zrezygnowałam z dodawania w tym momencie jajek, gdyż stwierdziłam, że świeże jajka stojące na zewnątrz kilka godzin w połączeniu z panującymi upałami – nie są najlepszym pomysłem).

Niektórzy mieszają te składniki, ale nie jest to jakoś szczególnie wymagane – ja nie mieszałam.

Miskę przykrywa się czystą ściereczką i pozostawia na noc na blacie – ja trochę to zmieniłam – „nastawiłam” miskę rano przed pracą, a ciasto piekłam wieczorem po pracy (nie byłam pewna, czy stanie przez całą noc i połowę dnia, wyjdzie miksturze na dobre).

Po tych kilkunastu godzinach wystarczy dodać do mieszaniny mąkę i jajka (jeśli nie daliście ich wcześniej) – wszystko krótko zamieszać łyżką i już można przełożyć do blaszki – ciasta już się nie wyrasta :)

Jako że sezon śliwkowy z pełni, to swoje ciasto drożdżowe hojnie obłożyłam śliwkami i posypałam migdałową kruszonką.

Ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyłam grzanie – drożdże miały trochę więcej czasu na zadziałanie.

Jeśli macie mało czasu, a chcecie sobie upiec pyszne ciasto, to taka nocna drożdżówka jest świetnym rozwiązaniem :)

Przy braku owoców wystarczy do ciasta dodać garść rodzynek, a będzie równie pyszna.

Swoje ciasto piekłam w sporej blaszce – takie mniej więcej 20/33 cm.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne ciasta drożdżowe :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 4 ocen
Postaw mi kawę

 

ciasto drożdżowe nocne

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

nocne ciasto drożdżowe ze śliwkami

ciasto drożdżowe bez wyrabiania

 

Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami

 

ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste drożdżowe ciasto bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką.
4 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
12 godz
Czas całkowity 13 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 24 porcje

Wyposażenie

  • Blaszka 20/30 cm.

Składniki

ciasto:

kruszonka:

Instrukcja
 

ciasto:

  • W dużej misce umieść olej, mleko, cukier i rozkruszone drożdże - możesz wszystko razem zamieszać, ale nie musisz.
    0,5 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, 150 g cukru, 30 g świeżych drożdży
  • Miskę przykryj ścierką i odstaw na blat na kilkanaście godzin (np. na noc).
  • Po tym czasie do miski dodaj mąkę i roztrzepane jajka - wymieszaj łyżką lub ręką.
    500 g mąki pszennej, 2 jajka
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości około 20/30 cm.
  • Na wierzchu ułóż owoce.
    500-700 g owoców
  • Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki razem zmieszaj, tak by lekko się lepiły, ale dalej były dość sypkie.
    6 łyżek masła, 5 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1-2 łyżki migdałów
  • Kruszonką posyp wierzch ciasta.
  • Wstaw blaszkę do zimnego piekarnika i włącz piekarnik na 170 stopni (tryb góra/dół).
  • Piecz przez około godzinę - aż ciasto się ładnie zrumieni, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
  • Po pieczeniu ciasto przestudź.
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania, drożdżówka ze śliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Wełniane ciasto drożdżowe

Sprawdź ten przepis
wełniane ciasto drożdżowe

Drożdżówka z powidłami

Sprawdź ten przepis
drożdżówka z powidłami

Ciasto drożdżowe z jagodami

Sprawdź ten przepis
ciasto drożdżowe z jagodami