Przepis na drożdżowe ciasto nocne ze śliwkami i kruszonką
Jak już pewnie wiecie bardzo lubię ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżowe pyszności :)
Tym razem trochę z lenistwa, a trochę z chęci przetestowania wzięłam się za ciasto drożdżowe nocne.
Jak zrobić nocne ciasto drożdżowe?
Otóż takie ciasto robi się trochę inaczej niż tradycyjne ciasto drożdżowe.
W misce umieszcza się mleko. olej, cukier, rozkruszone drożdże i jajka (ja zrezygnowałam z dodawania w tym momencie jajek, gdyż stwierdziłam, że świeże jajka stojące na zewnątrz kilka godzin w połączeniu z panującymi upałami – nie są najlepszym pomysłem).
Niektórzy mieszają te składniki, ale nie jest to jakoś szczególnie wymagane – ja nie mieszałam.
Miskę przykrywa się czystą ściereczką i pozostawia na noc na blacie – ja trochę to zmieniłam – „nastawiłam” miskę rano przed pracą, a ciasto piekłam wieczorem po pracy (nie byłam pewna, czy stanie przez całą noc i połowę dnia, wyjdzie miksturze na dobre).
Po tych kilkunastu godzinach wystarczy dodać do mieszaniny mąkę i jajka (jeśli nie daliście ich wcześniej) – wszystko krótko zamieszać łyżką i już można przełożyć do blaszki – ciasta już się nie wyrasta :)
Jako że sezon śliwkowy z pełni, to swoje ciasto drożdżowe hojnie obłożyłam śliwkami i posypałam migdałową kruszonką.
Ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyłam grzanie – drożdże miały trochę więcej czasu na zadziałanie.
Jeśli macie mało czasu, a chcecie sobie upiec pyszne ciasto, to taka nocna drożdżówka jest świetnym rozwiązaniem :)
Przy braku owoców wystarczy do ciasta dodać garść rodzynek, a będzie równie pyszna.
Swoje ciasto piekłam w sporej blaszce – takie mniej więcej 20/33 cm.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne ciasta drożdżowe :)
Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami

Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami
Wyposażenie
- Blaszka 20/30 cm.
Składniki
ciasto:
- 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła)
- 1 szklanka mleka
- 150 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 500-700 g owoców - u mnie śliwek
kruszonka:
- 6 łyżek masła (może być rozpuszczone)
- 5 łyżek mąki pszennej (niezbyt czubatych)
- 1-2 łyżki migdałów mielonych
- 4 łyżki cukru
Instrukcja
ciasto:
- W dużej misce umieść olej, mleko, cukier i rozkruszone drożdże - możesz wszystko razem zamieszać, ale nie musisz.0,5 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, 150 g cukru, 30 g świeżych drożdży
- Miskę przykryj ścierką i odstaw na blat na kilkanaście godzin (np. na noc).
- Po tym czasie do miski dodaj mąkę i roztrzepane jajka - wymieszaj łyżką lub ręką.500 g mąki pszennej, 2 jajka
- Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki o wielkości około 20/30 cm.
- Na wierzchu ułóż owoce.500-700 g owoców
- Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki razem zmieszaj, tak by lekko się lepiły, ale dalej były dość sypkie.6 łyżek masła, 5 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1-2 łyżki migdałów
- Kruszonką posyp wierzch ciasta.
- Wstaw blaszkę do zimnego piekarnika i włącz piekarnik na 170 stopni (tryb góra/dół).
- Piecz przez około godzinę - aż ciasto się ładnie zrumieni, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
- Po pieczeniu ciasto przestudź.