Ciasto kajmakowe z kruszonką
Przepis na kajmakowe ciasto z kruszonką
Ciasto kajmakowe z kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne ciasto połączone z intensywnym smakiem kajmaku i chrupiącą kruszonką, tworzy doskonałą kompozycję dla miłośników słodkich przyjemności. To prosty, ale wyjątkowy przepis, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po uroczyste przyjęcia. Przygotowanie tego ciasta w domu daje również możliwość dostosowania składników do własnych upodobań i eksperymentowania z dodatkami. Przygotuj to pyszne ciasto już dziś i rozkoszuj się niezapomnianym smakiem!
Spis treści
Ciasto kajmakowe z kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta z chrupiącą i słodką kruszonką, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto kajmakowe z kruszonką przepis
Wyposażenie
- Foremka o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto kajmakowe
- 150 g masy kajmakowej ((około 5 łyżek))
- 0,5 szklanki oleju (120 ml)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1/3 szklanki cukru (70 g)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml maślanki (lub jogurtu naturalnego)
składniki na kruszonkę
- 0,5 szklanki mąki pszennej (75 g)
- 1/4 szklanki cukru (użyłam trzcinowy – 50 g )
- 60 ml oleju
- kilka sztuk krówek (rozdrobnionych – można pominąc)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto kajmakowe z kruszonką krok po kroku
- Zmiksuj masę kajmakową razem z olejem i cukrem.150 g masy kajmakowej, 0,5 szklanki oleju, 1/3 szklanki cukru
- Dodaj pojedynczo jajka i dokładnie zmiksuj.2 jajka
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj masy na zmianę z maślanką.1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 ml maślanki
- Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
- Składniki kruszonki (oprócz cukierków) połącz razem i wysyp na ciasto, po wierzchu posyp rozdrobnionymi krówkami.0,5 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 60 ml oleju, kilka sztuk krówek
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
Prywatne
Ciasto z kajmakiem i kruszonką – uwagi
Po moim snickersowym brownie zostało mi pół puszki masy kajmakowej, niewiele myśląc wykorzystałam ją do następnego ciasta. Upiekłam bardzo proste, a jednocześnie pyszne i mocno karmelowe w smaku ciasto – idealne do popołudniowej kawki lub herbaty. Dla podkręcenia smaku dodałam do niego kruszonkę oraz rozdrobnione cukierki krówki. Takie ciasta uwielbiam – szybkie, proste a jednocześnie bardzo smakowite.
Ps. Zobaczcie jak się mi super trzyma mój jesienny wrzos :)
Zachęcam was również do wypróbowania moich ciast drożdżowych idealnych z kruszonką :)
Polecane ciasto z kruszonką
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z kruszonką. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto kajmakowe z kruszonką
Przepis na proste kajmakowe ciasto z kruszonką krówkową to idealny przepis na weekendowe ciasto do kawy. Proste wykonanie i podstawowe składniki to gwarancja udanego ciasta. To pyszne ciasto z masą kajmakową i kruszonką zrobicie bez większego problemu. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na kajmakowe ciasto z kruszonką.
Przepis na ciasto z masą kajmakową
Takie ciasto z kajmakiem wykonacie w niecałe 30 minut, a po upieczeniu lekki ostudzeniu możecie już je podać do jedzenia. Zajrzyjcie do mojego przepisu na ciasto kajmakowe i zobaczcie jak zrobić ciasto z kajmakiem. Zobaczycie, że to nie jest trudne. Kupcie więc puszkę kajmaku i upieczcie to ciasto!
Polecam wam również inne moje wypieki z kajmakiem, między innymi babeczki banoffee, sernik dacquoise, ciasto minotaur, albo cynamonowe babeczki z kajmakiem.