Ciasto owsiane z migdałami
Przepis na proste ciasto z płatkami owsianymi i z migdałami
Przepis na ciasto owsiane z migdałami to idealne połączenie zdrowia i smaku! To lekkie i puszyste ciasto, wzbogacone chrupiącymi migdałami i płatkami owsianymi, to propozycja dla tych, którzy pragną cieszyć się pysznym smakiem przy jednoczesnym dbaniu o zdrowy tryb życia. Prosta receptura sprawia, że to ciasto z migdałami stanie się ulubionym wyborem dla miłośników naturalnych i pożywnych smakołyków. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasto owsiane z migdałami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zdrowe i pożywne ciasta, które są idealne zarówno na deser, przekąskę jak i na śniadanie, to wypróbuj ten przepis!
Ciasto owsiane z migdałami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto owsiane
- 360 ml mleka (gorącego (1,5 szklanki) )
- 110 g płatków owsianych ((1 szklanka) )
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki))
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia)
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 110 g masła (miękkiego )
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 garść wiórek kokosowych
- 50 g migdałów ( – lekko posiekanych (duża garść) )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto owsiane z migdałami
- Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem i odstaw, aby nasiąkły.110 g płatków owsianych, 360 ml mleka
- Masło utrzyj z cukrem.110 g masła, 200 g cukru
- Mąkę połącz z cynamonem, sodą i solą.200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj.2 jajka
- Dodaj w dwóch porcjach mąkę i krótko zmiksuj.
- Wlej mleko z płatkami i zmieszaj na wolnych obrotach.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia.
- Wierzch posyp wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami.1 garść wiórek kokosowych, 50 g migdałów
- Piecz ciasto owsiane w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź – można jeść już na ciepło :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Owsiane ciasto z migdałami – uwagi
Ciasto owsiane z płatkami owsianymi zalewanymi gorącym mlekiem – hmm, myślę, że można to podciągnąć pod owsiankę i wszamać na śniadanie. Kto się pisze na takie śniadanie? Jeść tak bezkarnie ciacho z rana, to ja lubię! Ciasto jest fajnie mięciutkie i delikatne w smaku, z chrupiącymi na wierzchu migdałami i wiórkami kokosowymi. Jeśli będę je piec ponownie, to chyba dorzucę jeszcze do środka rodzynki – będzie jeszcze bardziej owsiankowo i śniadaniowo. Z przepisu otrzymacie spore ciasto – ja je piekłam w foremce 24/24 cm, ale możecie też użyć takiej mniej więcej 20/30 cm.
Polecam wam również babeczki owsiane z borówkami, owsiane ciasteczka z czekoladą oraz oczywiście wszelkie owsianki – czy to pieczone, czy też nocne, albo tradycyjne – gotowane – wszystkie są przepyszne.
Przepis na to ciasto owsiane znalazłam tutaj – zmodyfikowałam jednak go trochę, aby ograniczyć ilość kalorii – tam jest jeszcze sporo tłuszczu i cukru, które wg mnie są zupełnie zbędne.
Polecane przepisy na ciasta z migdałami
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z migdałami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: