Ciasto z gruszkami i mascarpone
Przepis na pyszne ciasto gruszkowe z mascarpone – bardzo proste
Zapraszam na pyszne puszyste ciasto z gruszkami i mascarpone. Takie ciasto zrobicie bardzo szybko i bez większego trudu. Ciasto po upieczeniu ostudźcie i podajcie z kubkiem herbaty albo kawy – będzie smakowało wyśmienicie!
Spis treści
Ciasto z gruszkami i mascarpone przepis i sposób wykonania krok po kroku
Jeśli lubisz proste, puszyste ciasta pieczone z owocami, to tej jesieni koniecznie upiecz to przepyszne ciasto z gruszkami.
Ciasto z gruszkami i mascarpone przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24 cm średnicy.
Składniki
składniki na puszyste ciasto z gruszkami i mascarpone
- 3-4 gruszki ( – moje po obraniu miały 700 g)
- 3 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 250 g serka mascarpone (- w temperaturze pokojowej)
- 2,5 łyżki oleju
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 60 g mąki ziemniaczanej ((niecała 1/3 szklanki) )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy (opcjonalnie – lubię go w połączeniu z gruszkami :))
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z gruszkami i serkiem mascarpone
- Spód tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw czyste.
- Gruszki obierz i usuń gniazdo nasienne. Mniej więcej połowę gruszek pokrój w kostkę, a resztę w plasterki.3-4 gruszki
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.3 jajka, 150 g cukru
- Dodaj olej i zmiksuj.2,5 łyżki oleju
- Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito.225 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy jajecznej dodaj po łyżce mascarpone i miksuj na niższych obrotach.250 g serka mascarpone
- Gdy się serek dobrze połączy wsyp powoli mąkę i delikatnie zmiksuj – możesz też dać teraz olejek zapachowy.
- Wyłącz mikser, wsyp gruszki pokrojone w kostkę i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj, a na wierzchu ułóż gruszki pokrojone w plasterki.
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z gruszkami i serkiem mascarpone – uwagi
Jako dziecko bardzo lubiłam gruszki i pamiętam, jak zawsze z dzieciakami z okolicy chodziliśmy na gruszki rosnące na terenie naszego ośrodka zdrowia.
Drzewo było już stare i baaaardzo wysokie. Musieliśmy więc wysoko podrzucać różne patyki, aby zrzucić owoce.
Pamiętam, że to były najlepsze gruszki jakie jadłam – wielkie, soczyste i bardzo słodkie :)
Też macie takie wspomnienia z dzieciństwa?
Miłość do gruszek mi została i w sezonie staram się je jeść i piec z nimi różne ciasta.
Ostatnio upiekłam nam ciasto z gruszkami i mascarpone – bardzo proste do zrobienia, a za to puszyste i pełne owoców.
Jak zrobić ciasto z mascarpone i gruszkami – wskazówki
Puszystość tego ciasta wynika w dużej mierze z dobrze zmiksowanych jajek z cukrem. Jajka miksujecie aż zrobią się bardzo gęste, a masa będzie jasna. Wtedy dodajecie do niej serek mascarpone i miksujecie na niższych obrotach do ładnego połączenia.
Druga sprawa to mąka – należy ja przesiać przez sito – dzięki temu ciasto będzie lżejsze.
Gruszki do ciasta obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze plasterki lub kostkę – jak wolicie.
Gdy pokroicie owoce i dodacie je do ciasta, to możecie nawet pomyśleć, że ich jest tam za dużo, że to w zasadzie same gruszki :)
Ale nic się nie bójcie – ciasto sobie spokojnie między tymi gruszkami wyrośnie :)
Wielbicieli ciastek gruszkowych zapraszam do wypróbowania również przepisów na czekoladowe ciasto z gruszkami, torcik gruszkowo-kajmakowy, tartę gruszkową albo na rewelacyjny sernik gruszkowy.
Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki
Polecane przepisy na ciasta z gruszkami
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z gruszkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z gruszkami i mascarpone
Dziś mam dla was przepyszne i jednocześnie bardzo proste ciasto pełne pokrojonych gruszek. To ciasto jest bardzo puszyste i jednocześnie wilgotne. To zasługa dwóch prostych składników - pokrojonych na kawałki soczystych gruszek oraz serka mascarpone. Ciasto jest puszyste dzięki mocno ubitym z cukrem jajkom. Jajka mocno miksujemy (podobnie jak do biszkopta) aż będą bardzo gęste i puszyste. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia przez sito. To również dodaje ciastu lekkości i puszystości, bo przesiana mąka jest bardziej napowietrzona. Ciasto z mascarpone i gruszkami pieczemy do suchego patyczka, a po upieczeniu studzimy na kratce. Tuż przed podaniem możecie ciasto posypać dodatkowo cukrem pudrem. Takie ciasto z owocami i twarożkiem to idealne ciasto na jesień i nie tylko. Lekkie, smakowite, puszyste i wilgotne jednocześnie. Oczywiście jeśli nie macie gruszek, to możecie je zastąpić innymi owocami. Świetnie się tu sprawdzą pokrojone jabłka, albo np. śliwki :) Mam nadzieję, że mój dokładny przepis opisany krok po kroku pozwoli wam przygotować to ciasto bez większych problemów :) Gorąco polecam oraz zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z owocami.