Crepes Suzette – pomarańczowe naleśniki
Przepis na crepes Suzette – francuskie pomarańczowe naleśniki
Przepis na Crêpes Suzette to kulinarny rarytas, który zabiera nas w podróż do eleganckiej francuskiej kuchni. Te delikatne naleśniki, podane z aromatycznym sosem pomarańczowym, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość jest zazwyczaj udekorowana skórką pomarańczową i podpalana przed podaniem, tworząc widowiskowy efekt. Odkryj elegancję i intensywność smaku tego klasycznego francuskiego deseru.
Spis treści
Przepis na naleśniki Suzette z pomarańczami
Jeśli lubisz naleśniki i uwielbiasz pomarańcze, to koniecznie wypróbuj to połączenie smaków.
Crepes Suzette przepis
Składniki
składniki na crepes Suzette
- 4 naleśniki
- 40 g cukru trzcinowego (około 3 łyżki)
- 50 g masła (- około 3 łyżki)
- 2 pomarańcze (wyciśnięty z nich sok i skórka starta z jednej pomarańczy)
Instrukcja
Jak zrobić crepes Suzette krok po kroku
- Wsyp cukier do rondelka, tak aby równomiernie przykrył dno i podgrzej go aż cukier się rozpuści – nie mieszaj cukru i nie dopuść, aby się przypalił.40 g cukru trzcinowego
- Dodaj masło i szybko razem wymieszaj.50 g masła
- Wlej sok z pomarańczy – uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja.2 pomarańcze
- Zamieszaj, aż wszystko się ładnie połączy i znikną grudki.
- Dodaj skórkę z pomarańczy.
- Naleśniki złóż w trójkąty.4 naleśniki
- Na dno dużej patelni nalej połowę sosu pomarańczowego. Na nim ułóż naleśniki i z wierzchu polej pozostałym sosem.
- Podgrzewaj naleśniki na małym ogniu dopóki sos nie zgęstniej i nie oblepi naleśników.
- Możesz w tym momencie skropić naleśniki likierem pomarańczowym i go podpalić.
- Podaj od razu.
- Możesz dodać do nich trochę bitej śmietany.
Notatki
Prywatne
Francuskie naleśniki z pomarańczami – uwagi
Dziś trochę klasyki – słynne crepes Suzette. Co właściwie jest? To mówić prosto naleśniki smażone w soku pomarańczowym. Same ciasto na naleśniki jest tradycyjne – możecie usmażyć je według swojego ulubionego przepisu (lub możecie wypróbować mój – tutaj go znajdziecie). Najistotniejsze jest, co robimy z tymi naleśnikami po usmażeniu!
Jak zrobić crepes Suzette – wskazówki
Gotowe naleśniki składamy w tzw. chusteczkę – czyli na trójkąty i układamy na patelni. Wlewamy sos pomarańczowy, a następnie całość podgrzewamy. Do momentu aż sos zgęstnieje i otuli naleśniki. Wykonanie jest niezmierne łatwe, ale efekt końcowy WOW! Naleśniki Suzette są po prostu przepyszne!
Moja porcja tak szybko zniknęła, że ze smutkiem spoglądałam na swój talerz. Do swoich naleśników użyłam czerwone pomarańcze (bo akurat takie miałam) i przez to moje naleśniki były odrobinę ciemniejsze niż tradycyjnie. Odważni mogą polać naleśniki odrobiną likieru pomarańczowego i go potem podpalić.
I jeszcze jedno – może na zdjęciach nie wyglądają nie wiadomo jak apetycznie – ale są na prawdę przepyszne.
Zapraszam was do wypróbowania również innych przepisów na naleśniki!
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tych naleśników :)
Polecane przepisy na naleśniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne naleśniki o różnych smakach. Ja tu polecam trzy przepisy, a dużo więcej znajdziesz na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na naleśniki Suzette
Te naleśniki podsmażane w sosie pomarańczowym to prawdziwa gratka dla wielbicieli naleśników. Tak przygotowane naleśniki są przepyszne! Pomarańczowe i jednocześnie lekko karmelowe, obłędne! Myślę, że spokojnie powinniście przygotować od razu więcej porcji, bo na jednej się nie skończy! Takie pomarańczowe naleśniki Suzette, to bardzo popularne francuskie naleśniki. Naleśniki pomarańczowe podane na ciepło to idealny pomysł na śniadanie, albo nawet na deser. Ja sama z chęcią zjadłbym taki deser!
Naleśniki pomarańczowe przepis
Przygotujcie sobie albo swojej rodzinie te podsmażane naleśniki pomarańczowe i zaskoczcie ich tym doskonałym smakiem. Do przygotowania naleśników Suzette usmażcie swoje ulubione naleśniki. Ja ze swojej strony mogę polecić wam francuskie nocne naleśniki maślane, albo moje ulubione naleśniki.