Czekoladowe babeczki delicje
Przepis na pyszne babeczki delicje z galaretką i czekoladową polewą
Zapraszam dziś na przepyszne czekoladowe babeczki delicje. Tu puszyste czekoladowe babeczki mają na wierzchu owocową galaretkę i czekoladową polewę, przez co przypominają ciasteczka delicje. Takie babeczki z galaretką to świetny pomysł na specjalne okazje, ale również na weekend do kawy. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Czekoladowe babeczki delicje przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe wypieki, a do tego uwielbiasz owocowe galaretki, to koniecznie spróbuj tego połączenia smaków.
Czekoladowe babeczki delicje
Wyposażenie
- Szczelna forma (najlepiej szklana) o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe babeczki delicje
- 1 opakowanie galaretki (owocowej – na 500 ml wody)
- 400 ml gorącej wody
- 200 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g gorzkiego kakao (- 3 lekko czubate łyżki)
- 120 ml mleka (letniego)
- 200 g czekolady (użyłam gorzką)
- 150 ml śmietany kremówki (- jeśli używasz mleczną czekoladę to zmniejsz do 100 ml)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe babeczki delicje z galaretką
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, przelej do szczelnej formy i schłodź do zupełnego stężenia.1 opakowanie galaretki, 400 ml gorącej wody
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem przez kilka minut – aż masa nabierze objętości i będzie miała blady kolor.200 g masła, 150 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i kakao.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g gorzkiego kakao
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po łyżce zmieszanej mąki – zmiksuj krótko – tylko do połączenia.3 jajka
- Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj.
- Wlej mleko i zmiksuj do połączenia.120 ml mleka
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia – domieszaj na koniec łyżką – jeśli są resztki mąki.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek – ja nakładałam bardzo czubatą łyżkę na jedną babeczkę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka. Babeczki ostudź.
- W zastygniętej galaretce wytnij kółka o średnicy około 5 cm.
- Pomagając sobie nożem, albo szpatułką przełóż kółka z galaretki na wierzch babeczek.
- Śmietanę podgrzej w rondelku. Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia i połączenia w jednolitą polewę – ostudź.150 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
- Smaruj polewą czekoladową wierzch i boki galaretki – tak aby nie było jej widać.
- Babeczki możesz podać od razu, albo schłodzić w lodówce, aby polewa bardziej stężała i stwardniała.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babeczki czekoladowe z galaretką – uwagi
Moja dzisiejsza propozycja to prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady i czekoladowych wypieków. Już same babeczki czekoladowe z gorzkim kakao są niesamowicie smakowite i mają wspaniałą aksamitną strukturę. W połączeniu ze słodką owocową galaretką i polewą z czekolady tworzą niezapomniane połączenie smaków. Jeśli uwielbiasz ciastka delicje, to pokochasz te babeczki!
Do upieczenia tych babeczek zainspirowało mnie przepis Emily Leary – ja go troszkę zmodyfikowałam i prezentuję tu moją wersję.
A jeśli lubisz takie połączenia smaków, to koniecznie zobacz mój przepis na ciasto delicja brzoskwiniowa z dodatkiem brzoskwini.
Lista składników do babeczek z galaretką i zamienników
Do przygotowania babeczek delicji nie będziesz potrzebować żadnych trudno dostępnych składników. Wszystko jest ogólnie dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję listę użytych przeze mnie produktów oraz ewentualne zamienniki.
- czekolada – do polewy czekoladowej użyłam gorzką czekoladę, bo nie lubię zbyt słodkich wypieków. Zamiast niej możesz również użyć w połowie czekoladę mleczną i gorzką, albo samą mleczną.
- kakao – do samych babeczek dodałam gorzkie kakao – i tak – musi to być gorzkie kakao – może być zwykłe lub odtłuszczone.
- galaretka owocowa – możesz tu użyć dowolną galaretkę – ja miałam galaretkę mango.
- śmietana kremówka – do przygotowania polewy czekoladowej potrzebujesz kremówkę, ja użyłam typ 30 %, płynną z kartonika. Taka płynna śmietana jest najlepsza do przygotowania polewy.
- mleko – do ciasta na babeczki dodałam pół szklanki letniego mleka – ja użyłam zwykle krowie 1,5%, możesz je zastąpić innym mlekiem – również roślinnym, a w ostateczności może to również być woda w temperaturze pokojowej.
Techniki i porady dotyczące pieczenia czekoladowych babeczek delicje
Przygotowanie babeczek warto zacząć od galaretki, bo będzie ona potrzebowała dużo czasu na stężenie. Do jej zrobienia będziesz też potrzebować duże szczelne naczynie – albo dwa mniejsze. Rozpuszczoną galaretkę należy wlać do niego tak aby otrzymać cienką warstwę płynu i odstawić do zupełnego stężenia.
W stężonej galaretce wytnij okrągłą foremką koła o średnicy 5 cm – ja używałam wykrawaczkę do ciasteczek. Nie rób zbyt dużych kółek, bo mają się zmieścić na górze babeczki z wolnym brzegiem wokół.
Czekoladowe babeczki zrobione są z ucieranego ciasta. Aby były ładnie puszyste musisz dobrze utrzeć masło z cukrem – na bardzo puszystą i jasną masę. Pozostałe składniki dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej. Po zmiksowaniu masła, resztę składników miksujesz już bardzo krótko – tylko do połączenia składników!
Jak piec babeczki czekoladowe?
Babeczki czekoladowe piekłam w temperaturze 180 stopni i wstawiłam je do nagrzanego piekarnika. Babeczki piekły się około 25 minut – oczywiście dobrze jest sprawdzić je patyczkiem przed wyjęciem, czy na pewno są gotowe. Każdy piekarnik piecze nie co inaczej. Do tego jeśli do papilotek nałożysz więcej ciasta, to babeczki będą potrzebowały więcej czasu na upieczenie. Jak sprawdzić czy babeczki są gotowe? Wystarczy w środek babeczki wetknąć wykałaczkę – jeśli po wyjęciu jest sucha – nie oblepiona mokrym ciastem – to jest już upieczona.
Polewa czekoladowa: jak ją przygotować?
Aby przygotować polewę czekoladową musisz najpierw podgrzać śmietanę kremówkę, aż będzie gorąca. Nie doprowadzaj jej jednak do wrzenia, tylko wyłącz, gdy przy brzegach garnka zaczynają się pojawiać bąbelki. Wtedy zdejmij garnek z kuchenki i dodaj połamaną czekoladę – jeśli ją drobniej posiekasz, to czekolada się szybciej rozpuści. Poczekaj ze 2 minuty aby czekolada zmiękła i wtedy dokładnie ją wymieszaj z kremówką. Jeśli używasz tu samą mleczną czekoladę, to pamiętaj aby użyć trochę mniej śmietany kremówki, a to dlatego, że czekolada mleczna tworzy rzadszą polewę niż gorzka czekolada. Gotową polewę ostudź i gdy lekko zgęstnieje posmarują nią wierzch babeczek delicji.
Jak przechowywać babeczki delicje?
Czekoladowe babeczki delicje najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Jeśli babeczki nie zostaną zjedzone od razu, to warto je schować do lodówki, aby polewa czekoladowa na babeczkach ładnie stężała.
Również od razu po przygotowaniu babeczek można je schować na godzinę do lodówki, aby czekolada na wierzchu lekko stwardniała i podać je dopiero wtedy.
Ile kalorii mają czekoladowe babeczki delicje?
Mi z tego przepisu wyszło 16 babeczek, przy produktach użytych przeze mnie jedna babeczka ma około 310 kcal. Jeśli wyjdzie Ci inna ilość babeczek, albo zmienisz użyte produkty ta wartość będzie trochę inna, ale zapewne dość podobna. Myślę, że taka kaloryczność jak na czekoladową babeczkę jest całkiem przyjemna i można zjeść babeczkę bez wyrzutów sumienia.
Ps.
Jeśli lubisz czekoladowe wypieki, to koniecznie zobacz mojego e-booka „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziesz same czekoladowe słodkości – są tam również przepisy, których nie znajdziesz na blogu!
Polecane przepisy na czekoladowe babeczki
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne babeczki czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babeczki jak delicje
Zobacz koniecznie mój przepis na pyszne babeczki z galaretką i czekoladową polewą. Te bardzo puszyste, fajnie wilgotne czekoladowe babeczki w połączeniu z owocową galaretką i polewą z czekolady smakują wybornie. Pewnie szczególnie przypadną do gustu dzieciom, które uwielbiają galaretki i czekoladę. Chociaż ja jako dorosła osoba bardzo się w nich rozsmakowałam. Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowania i zobacz krótki filmik z przygotowań. Z moimi wskazówkami przygotowanie takich babeczek nie sprawi żadnych problemów!