Czekoladowe ciasto z dżemem
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym
wpis sponsorowany
Zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto z dżemem z czarnej porzeczki. To ciasto w typie murzynka przygotujcie nawet bez użycia miksera! Czekoladowe ciasto idealnie nadaje się na różne okazje, od rodzinnych spotkań po romantyczne wieczory we dwoje. Jest łatwe w przygotowaniu i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Zachęcam do wypróbowania przepisu i delektowania się pysznym smakiem tego upieczonego cudeńka! Przepis na ciasto z kakao wilgotne i pełne smaku na pewno przyda się przy wielu okazjach.
Spis treści
Wilgotne czekoladowe ciasto z dżemem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz murzynka i wilgotne ciasta czekoladowe, to również to ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym Ci zasmakuje. Spróbuj koniecznie i przekonaj się jak łatwo można je zrobić w zaciszu własnej kuchni :)
Czekoladowe ciasto z dżemem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe:
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 2 łyżki gorzkiego kakao (lekko czubate)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jaja (rozmiar L)
- 120 ml oleju
- 250 ml mleka
- 200 g dżemu (Porzeczkowego Stovit – (7 czubatych łyżek))
składniki na polewę czekoladową do ciasta
- 200 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 100 g czekolady gorzkiej (- jeśli używasz mleczną, to użyj 100 ml kremówki)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z dżemem krok po kroku
- W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.300 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki i dżem.3 jaja, 120 ml oleju, 250 ml mleka, 200 g dżemu
- Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia (20/30 cm).
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg – lub 180 stopni tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę. gdy zacznie się gotować zdejmij z palnika.200 ml śmietany kremówki
- Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.100 g czekolady gorzkiej
- Ostudź polewę i gdy zgęstnieje polej nią ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasto z dżemem z czarnej porzeczki – uwagi
Dziś mam dla was przepis na bardzo szybkie i pyszne czekoladowe ciasto z dżemem porzeczkowym. Moje upieczone ciasto czekoladowe to prawdziwy raj dla smakoszy czekolady! Jest delikatnie słodkie, fajnie czekoladowe, z lekko wyczuwalnym smakiem czarnej porzeczki. Lekkie, puszyste i fajnie wilgotne – idealne!
Jak zrobić ciasto czekoladowe z dżemem – wskazówki
Ja zrobiłam je swoim ulubionym sposobem – czyli mieszając łyżką w misce :) Wykorzystałam tu jako bazę gorzkie kakao, świeże jajka oraz lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Dzięki temu ciasto jest bardzo wilgotne, a jednocześnie ma intensywny i głęboki smak. Po upieczeniu ciasto polałam pyszną polewą czekoladową oraz posypałam je drobno posiekanymi orzechami. Całość wygląda i smakuje przepysznie! Spróbujcie koniecznie!
Ciasto jest szybkie i do tego bardzo proste do zrobienia – z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy! Nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu ciast. Zrobicie go w dziesięć minut, potem już tylko pieczenie i można jeść już na ciepło :) Do tego murzynka dodałam do środka sporo dżemu porzeczkowego od Stovit (użyłam wersję bez dodatku cukru – dżem jest na ksylitolu). W moim rodzinnym domu bardzo często dodawaliśmy do ciasta czekoladowego dżem. Dodawał mu on nie tylko słodyczy, ale przede wszystkim sprawiał, że ciasto było wilgotne :) Jeśli wcześniej nie piekliście tak murzynka, to spróbujcie koniecznie :D
Jeśli jesteście ciekawi jak można jeszcze wykorzystać dżemy i konfitury w waszych wypiekach, to koniecznie popatrzcie na moje przepisy :)
Zapraszam również na przepis na szybkie ciasto czekoladowe, ciasto devil’s food, albo na ciasto czekoladowe z rodzynkami.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto czekoladowe z dżemem
Chyba wszyscy z nas uwielbiają słodkości. Czy to w postaci czekolady, dżemów i powideł owocowych albo ciast. A co dopiero kiedy połączymy te wszystkie pyszności razem? Powstanie coś tak cudownego dla podniebienia jak ciasto czekoladowe z dżemem! Murzynek z dżemem jest niezwykle szybkim ciastem, do jego wykonania potrzebujesz jedynie kilku chwil. Ciasto z dżemem pieczesz tylko raz, łącząc wcześniej wszystkie składniki razem. Ciasto czekoladowe to idealna propozycja jako poczęstunek dla niespodziewanych gości albo dodatek do kawy. To ciasto z dżemem również sprawdzi się jako świąteczny wypiek - z pewnością każdy chętnie sięgnie chociaż po kawałek. Dzieci również w nim zasmakują, dzięki czemu murzynek będzie pojawiać się często na Waszym stole.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z dżemem?
Murzynek z dżemem rozpływa się w ustach, jest mięciutki i nie daje o sobie zapomnieć. Dzięki dodatkowi dżemu owocowego jest zdumiewająco wilgotny, a jego smak różni się od typowego ciasta czekoladowego. Do wykonania tego murzynka możesz dodać dżem jaki tylko chcesz, praktycznie wszystkie będą pasowały doskonale.
Zobaczcie koniecznie mój przepis opisany krok po kroku i upieczcie to ciasto. Potrzebujecie tu jedynie podstawowe składniki dostępne w każdym domu i bez problemu do kupienia w sklepie - nawet takim osiedlowym. Jeśli nie macie dżemu z czarnej porzeczki, to możecie użyć inny o lekko kwaskowatym smaku - jak np. dżem malinowy, czy wiśniowy.
Jeśli szukasz podobnego przepisu na ciasto czekoladowe, to polecam Ci wypróbowanie ciasta czekoladowego z rodzynkami. Pamiętaj tylko o jednym - zanurz rodzynki w rumie i pozostaw je w nim na noc, aby nabrały miękkości i smaku. Kolejnego dnia możesz śmiało zabierać się za przygotowywanie tego wypieku.